用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 DELETE
go

DELETE [複製鏈接]

DDDddd
   2    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

資優,都有好多未能發揮所長

以前無資優呢個名詞,但我身邊的確有異常smart嘅人
我唔知你所講嘅專業人士係咪乜師物師,但我識嘅嗰d,多數係讀唔成書嗰類,就算攞住幾個A入大學,但倒頭嚟幾乎畢唔到業 (掛住玩,可能係我自己玩棋橋會關係,嗰班友好鍾意玩)
佢地EQ未必一定弱
不過,都有一個特別醒嘅,最終讀完博士去咗台灣教大學

話時話,見過d 參考,話>140先係教授,唔知有幾真
恐龍家

回覆 964000 的帖子

資優只係個人的一部份。將來事業如何.... 仲要睇個人性格,背景及濟遇。

回覆:其實資優成長後做咩多?

資優小朋友的父母是旦一方都會是資優,不如統計下呢道爸爸媽媽做什麼職業吧。我講先,我地一個是主任,一個是副經理,沒有什麼特別,人工不是很高。

十幾年前沒有這個'TERMS',但讀大學,見過一位神級學生. 他晚晚打機/打橋牌/打牌/睇波..之類.經常走lecture堂. 只上tutor堂(因為有功課派). 功課最後那題和bonus 題是極難,lecture/tutor唔會教.普通學生研究幾日,未必識做. 但那同學只是看看notes,一兩個鐘便起貨,然後繼續回宿舍打牌/打機. 他那份source,借給我們抄,亦未必睇得明.  
個人性格,他不是agressive 那種,現在上市公司,做部門經理.
ps ( 我地d 同學會考個個有a有b.唔係符碌學生.)

回覆:小曳人 的帖子

識d教授,唔覺所有140+,我只希望他們全部不低於100,不然就大鑊。

就算140+,只識研究,不識教書及溝通,重死多二錢重。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:回覆+964000+的帖子 資優只係個人的一部份

原帖由 Capricorn2521 於 14-03-17 發表

資優只係個人的一部份。將來事業如何.... 仲要睇個人性格,背景及濟遇。
Agree.

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Capricorn2521 發表於 14-3-17 11:37

絕對同意!

懶, 驕傲, 生活習慣差......等等 都可以好大影響!

mamaflower 發表於 14-3-17 21:13
資優小朋友的父母是旦一方都會是資優,不如統計下呢道爸爸媽媽做什麼職業吧。我講先,我地一個是主任,一個 ...

C9 仔一名!

但閱讀快, 通常人地睇左 3 分 1, 我已經睇晒!  當然系明白并記得內容啦!

其實我看過有研究,智商和成就的正比在120以上巳經plateau左,之後反而EQ人際等更決定性

964000 發表於 14-3-18 22:35
其實我看過有研究,智商和成就的正比在120以上巳經plateau左,之後反而EQ人際等更決定性 ...

"...巳經plateau左"  <~ 唔明 !?

引用:Quote:964000+發表於+14-3-18+22:35+其實我

原帖由 準媽咪 於 14-03-19 發表
"...巳經plateau左"
即使高於120也同120的沒有分別

資優只佔一個人的一小部份,和那人將來如何是有關係,但却未能決定一切。

記得看過一套記綠片講及拉小提琴的音樂神童。原來世界上有好多音樂神童,但到他們長大後能繼續照耀人前的竟所剩無機。他們究竟到哪裏去了?
有的遇上戰亂或生活艱難
有的患了精神病
有的扺受不了壓力自殺
有的遇上意外、空難

能夠拉小提琴拉到80歲的更少
有的受傷
有的患退化性關節炎
有的患腦病、肌肉病

大家都是音樂資優,音樂神童。但能夠拉小提琴直至年老的,真是萬中無一。
資優只是上天給小朋友一個特別的學習工具。
要小朋友自己肯拿去用才有意思。
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 14-3-20 11:08
資優只佔一個人的一小部份,和那人將來如何是有關係,但却未能決定一切。

記得看過一套記綠片講及拉小提琴 ...

系,正確不過!! 要小朋友肯,及知道如何運用上天所賜既,才是關鍵 !

好認同一句話:唔係所有生得高的人都喜歡打籃球。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:好認同一句話:唔係所有生得高的人都喜歡打

原帖由 lillymarie 於 14-03-21 發表
好認同一句話:唔係所有生得高的人都喜歡打籃球。
我猜測大部份家長指的資優,是指lQ測試分數,是有局限性,不能完全反映小朋友在多元智能的能力及潛能。大家所指的表達能力,EQ,創造力,領導力等等,正正反映箇中問題!

再者,lQ亦有時間性,我指是只反映測試時的能力,半年,一年後是會有變化,如果不努力,不懂得栽培,太享受在舒服地帶,好快,就會失去優勢,變成普通人,或背上」資優」之名的普通人,可惜家長及孩子不自知。

職業是較難預計,要看孩子的意願,喜好,家庭環境,經濟因素,學習態度,大學學科,語文能力,待人接物,際遇等等。我們作為家長只可以提供機會,建議,分析,路還是他們自己走。

我們亦不知道二三十年後職場的境況,只能教他做好基本功,有家教,準時,有禮貌,不輕易放棄,兩文三語等等!其他交給上帝!

Barbe    發表於 14-4-16 00:25
YanKanMom  十分認同. 做父母的天職便是教導孩子行在正確的人生道路上, 到老也不偏離正軌, 至於他們最終的際遇或成就實不由我們操控, 只能交與神!  發表於 14-3-21 11:01

ANChan59 發表於 14-3-21 09:31
我猜測大部份家長指的資優,是指lQ測試分數,是有局限性,不能完全反映小朋友在多元智能的能力及潛能。大家 ...
正是如此:"我們亦不知道二三十年後職場的境況,只能教他做好基本功,有家教,準時,有禮貌,不輕易放棄,兩文三語等等!其他交給上帝!"

亦認同資優能力會隨時間起變化。即使有好的工具,自己不拿去用,久了亦會生銹,兼且錯過機會。但問題是這必需小朋友本身願意去用才行,父母只能給他機會,逼不來的。

好像小提琴家Vanessa Mae,自小被母親栽培為世界知名、出色的violinist,怎知長大後却與母親關係決裂,今年還放下小提琴,轉行成為代表泰國的冬季奧運選手,追尋自己年幼的滑雪夢。她母親過往所付出的努力原來在Vanessa Mae來說是錯的。

我懷疑囝囝的聰明是來自他的外祖父。但原來人的將來並不在乎他有多聰明,家父經歷文化大革命,能夠養妻活兒已是他最大成就。

YanKanMom  能盡好丈夫/父親責任養妻活兒已是一項成就, 家父當年這樣做也很勉強.  發表於 14-3-21 16:11

lillymarie 發表於 14-3-21 11:45
正是如此:"我們亦不知道二三十年後職場的境況,只能教他做好基本功,有家教,準時,有禮貌,不輕易放棄, ...

現在社會都太早講  "成就"  二字喇 !! 好怕身邊人問東問西 !!  所以收埋唔比人知呀仔系資優更好, 儘管早幾年身邊已經不乏類似提問 !!

好同意樓上前輩所講, 做好本份, 其他交比上帝 !!

回覆:cheng4b 的帖子

‹ 上一主題|下一主題