用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 金文泰vs民生
go

金文泰vs民生

請問兩校的分別及級數!請指教!

dsvsv  港島民生  發表於 14-3-18 23:18

我可以給金文泰的資料,因為仔仔是該校學生,金文泰中學是band1 中文中學
spw

你好呀,金文泰中學雖然是中中,但佢地的英文課程係好緊迫,好似出面英中咁,所以家長唔駛擔心,亞仔中一的科目如,科學,地理等用中文課本及施教,但到現在中二下學期,開始用一本有中英文的雙語課本,亞仔話雖然多左,但易明
spw

引用:你好呀,金文泰中學雖然是中中,但佢地的英文

原帖由 spw 於 14-03-14 發表
你好呀,金文泰中學雖然是中中,但佢地的英文課程係好緊迫,好似出面英中咁,所以家長唔駛擔心,亞仔中一的科目 ...
其實今年中一佢地地理書係中英對照,而且學校好有心,自行編制地理英文書,而科學亦漸漸用英文教,我覺得對初中生接觸新科目幾好。

回覆:wwyee 的帖子

謝謝資料,可否給多點意見關於兩者分別,因我只遷住香港區2年,對這邉的學校不太清楚,而老師謂小女保持成績上民生有相當把握。第一輪可選2間,希望有多點資料,以免錯失機會。請指教!

引用:我可以給金文泰的資料,因為仔仔是該校學生,

原帖由 spw 於 14-03-14 發表
我可以給金文泰的資料,因為仔仔是該校學生,金文泰中學是band1 中文中學
請問你當年全級第幾名,人面試方式?

回覆 TSEHANG 的帖子

全級同全班都是十名內
面試形式是有英文及普通話的考核而廣東話則與家長一同面見的

spw

回覆 wwyee 的帖子

係呀,你講得好好,學校好有心
spw

引用:請問兩校的分別及級數!請指教! +

原帖由 NO.1YUET 於 14-03-14 發表
請問兩校的分別及級數!請指教!
你指港島民生?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

spw 發表於 14-3-18 14:45
回覆 TSEHANG 的帖子

全級同全班都是十名內
唔介意分享,全級十名成績而選擇金文泰,不選英中的原因嗎?

簽名被屏蔽

回覆:talent2000 的帖子

港島民生 band 1, 全開英文班

金文泰 band 1 中中

回覆 mamee 的帖子

係呀,你問得好好,我地住中西區的,老師們都建議入英皇,但仔仔的性格我們最了解,入到去都不是好事,他的成績不是最叻亦唔係差,
成為中間一層,又唔喜歡爭奪出風頭的小男孩,而青少年這幾年就是要人認同及成功感,於是我們決心
找一間校風好又能整體關顧成績的學校......

係呀,亞仔中一下學期考試中史全級第4名,仔同我講我要中二拿番個第三,
我覺得肯定係很重要,我們個個人都想人肯定,所以選校真的要多了解孩子的性格去選........

spw

spw 發表於 14-3-19 10:40

係呀,你問得好好,我地住中西區的,老師們都建議入英皇,但仔仔的性格我們最了解,入到去都 ...

我小朋友性格好似你仔仔呀,他亦很喜歡中國歷史,這一年變了他看書的最愛,最鐘意看宋朝mouth:" />
民生,其實是我地自行的選擇,亦已經面了試。但大抽獎的其他排位,完全好頭痕,我屋企其實很近金文泰,亦知它校風好。但一看是它是間中中,我仔仔就說"唔好啦",因為他覺得中文科是最難,英文科對他來講是最易。

其實讀中中,是否全用中文書、定只是中文講課但其實用英文書?

回覆:mamee 的帖子

又未至於用英文教科書,我女今年中一除地理用中英對照教科書,同學校自行編制英文課本外,剛發現科學都係自製英文課本黎教,中文可以話係佢地學校強項,教授方法好有系統,寫文章個個都有返咁上下文采,連我個女都受感染,多左信心係中作度。

mamee  thanks!  發表於 14-3-20 06:12

回覆:wwyee 的帖子

囡囡中英數,英文最好,其次是中文,最差數學,聽聞民生數學強,有點擔心她追不上. 因選小學時擔心她大壓力選了間輕鬆的小學,而家懶散了但又怕她中學壓力大,但太輕鬆又怕她繼續懶下去!其實我和老師都覚得她可以有再好一點成績!好矛盾!

wwyee,講得好詳細呀,不過真係要問仔仔的意願,係佢地讀書,唔係我地讀,
講真如果唔鍾意間學校要我讀六年,都辛苦架........
spw

回覆 spw 的帖子

不知道民生中學會否比金文泰多功課,因聽說民生小學(忘記是hk or kln)有小朋友做hm work做到 11pm,math是操卷式而且量多.