用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一英文 過去式
樓主: lawpoohpooh
go

小一英文 過去式 [複製鏈接]

小謙伯伯的分享十分好!

我亦有同感, 英文文法其實多數靠死記一些rule.  細的小朋友不是冇能力, 而是需要時間去死記. 如果記性好的小朋友會好些. 同高深的數學需要"高理解力"兩回事.

其實大家留意下, 小朋友在幼稚園階段看的英文書多數已有past tense (因是story正常是pasttense), 只不過佢有佢自己睇, 未必每次有大人伴讀會解釋文法.  我仔現是英小小二, 佢是睇好多細字英文書都OK明, 但做學校worksheet, 如要求不指明tense, 取字"依文"改為合的tense,   如冇人教或之前冇例題, 我估佢會錯得多.

所以初小生, 要掌握tense不是單多讀書可以得, 一定需要解釋同強記.   好似好多幼稚園生已背X數表, 其實依學年P2先要X數. 早教如吸收不是問題.   P1 的私校生收生時可能程度已高, 可以有時間去背就最好, 但我見好多P1的小朋友英文根本連最基本的生字如eat都未識, 太快要背埋其它變化就可能令他們記不清而更困擾.   

HaYi 發表於 14-3-15 10:04
小謙伯伯的分享十分好!

我亦有同感, 英文文法其實多數靠死記一些rule.  細的小朋友不是冇能力, 而是需要時 ...
我唔知我女兒係未比較特別。她從不死記,我又只輕輕解析過 tense, 學校的英文測試輕而易舉。她只多看書,偶爾看看明珠台。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

的確有d小朋友係天生異品,差d嘅就要靠有系統、持之以恆地訓練。

回覆:小一英文 過去式

有家長PM我,要求提供我小朋校方編制的動詞表,其實呢d表 google 都揾到,唔係咩神秘,不過為人家長希望大家以身作則,尊重知識版權。

我無意公開或私底下把相關教材給其他人仕,請不要再PM我。請見諒!

yuenkw 發表於 14-3-15 10:49
的確有d小朋友係天生異品,差d嘅就要靠有系統、持之以恆地訓練。
Either that, or some people focus on the wrong things at the wrong time.  
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 HaYi 的帖子

我那篇文字主要是有見及普遍家長對小一生學過去式都有「嘩,咁深」「有冇搞錯」的直覺反應,才致苦口婆心的把我的認知說出,讓有關的家長們看問題可以放輕鬆一點。從文法引入是道理本該如此說,並不是鼓催任何的語文學習法,特此澄清。

如得其情,則哀矜而勿喜。

回覆:小一英文 過去式

我小朋友又係冇教tense的時候,已經知道went=go
(佢嘅理解唔係go =went.)
我都唔知點解,可能同佢睇書睇得多有關。

引用:我小朋友又係冇教tense的時候,已經知道wen

原帖由 Mini-mummy 於 14-05-05 發表
我小朋友又係冇教tense的時候,已經知道went=go
(佢嘅理解唔係go =went.)
我都唔知點解,可能同佢 ...
我都覺得同睇書有關,仔k3, 佢會自己作到had bitten by lion.識被動句, 知道en 係跟著had been,呢啲我冇教,學校亦唔會教

yuenkw 發表於 14-3-15 10:49

我覺得自己果個先係天生異稟, 有乜理由咁淺教極都唔記得, 可以做10題, 前8題明明啱, 最後兩題無端端又錯, 真係完全唔明佢腦袋入面諗啲乜。

我個女K3, 我都有教Past tense.
大約識40組Verb, 其實自己睇書巳經識十幾組 ( know-> knew)
只係有系統叫阿女背埋其他常見的. 因為我發覺竟然唔識最簡單個D past tense ( do, has, can )
學無前後, 讀到就教.

我都想教埋微積分, 不過阿女連單位加減数都計唔掂, 小一都唔知點死

‹ 上一主題|下一主題