用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一英文 過去式
go

小一英文 過去式 [複製鏈接]

請問你地子女 小一英文學校教了" 過去式" 未呀 ?
我是荃灣區學校, 我仔學校已教了, 是否太快呢?

chunsamyuen  which one ?  發表於 14-3-13 17:45
   10    0    0    0

課文會有, 但好似冇特別教, 如果教我想正路是要背個表, 但好多學校好似小三先開始要背.

回覆:小一英文 過去式

呀仔讀私小,P1上學期一開波就教 past tense ,需要背嘅動詞表約50幾組,buy, buying, bought 為之 1 組。

回覆 yuenkw 的帖子

請問你孩子的學校是私小嗎?

yuenkw 發表於 14-3-13 22:48
呀仔讀私小,P1上學期一開波就教 past tense ,需要背嘅動詞表約50幾組,buy, buying, bought 為之 1 組。 ...
係咪我寫得唔清楚呢?

引用:呀仔讀私小,P1上學期一開波就教+past+tens

原帖由 yuenkw 於 14-03-13 發表
呀仔讀私小,P1上學期一開波就教 past tense ,需要背嘅動詞表約50幾組,buy, buying, bought 為之 1 組。 ...
好深!

回覆 skkeung 的帖子

深淺屬大人的概念。

不要低估小朋友的適應能力,除非小朋友從來都無機會看課外英文書,否則 grammar、past tense 根本避無可避,學校不過用一個有系統的方法教授。

引用:回覆+skkeung+的帖子 深淺屬大人的概念。

原帖由 yuenkw 於 14-03-14 發表
回覆 skkeung 的帖子

深淺屬大人的概念。
咁不如小一教微積分!

ahjoechan    發表於 14-3-25 14:44

稍有英文基礎的小朋友,只要學校教得其法,小朋友一樣可以開心地 handle 到 past tense 。

同微積分需多年深厚數學訓練爲基礎根本兩件事!

albb  同意你所講, 真係唔明D家長點解要用咁極端的作比例 -.-"
仲有學校教學是否深淺, 入讀之前不是已經好好了解學校辦學方向的嗎?  發表於 14-3-16 22:38
organicfans  exactly !  發表於 14-3-14 20:45

回覆:小一英文 過去式

其實孩子自己阅讀也会遇到不同tense, 不用待学校教也已懂了

yuenkw 發表於 14-3-13 22:48

Hi, yuenkw

我小朋友仲未學到 past tense,但有時見到佢睇英文書見到 past tense 既字就一臉疑惑... 幸好尚未嚴重影響佢明白故事既內容...

不過,我仍想請教你:動詞表有那 50 幾組字係初小時常用的呢?因為我想自己做個表,以方便小朋友參考,如不方便公開,可 PM 我,先謝謝你!

little_yolky  大字典後面好似有, 細個時係背果個的, 因為果啲通常唔係只加ed, 個樣都變埋, 所以先要背。  發表於 14-5-14 16:03

關於過去式的學習,這裡炒一碟幾年前在此貼過的冷飯,聊供各位參考:

>>很多人有個想當然的誤會, 以為 simple present tense 是英語動詞的基本形式 (basic verb form), 按部就班學習應以現在式為先, 好整以暇才施施然進入明顯變化了作 past form 的過去式.

事實是 simple present tense 不等同於 basic verb form. 若以時態的形式來說, simple past tense 其實是較 simple present tense 容易的.

Simple present tense 主詞若是第三身單數 (3rd person singular), 動詞的形式便有所變化 (要加 s 或 es). 也就是說, 運用時除了時間 (time) 的考慮, 還要有人稱 (person - 1st, 2nd, 3rd; singular/plural) 的概念和讀音的警覺 (字尾收音 'si lee sa la' 便要加 es).

相對來說, simple past tense 時間上很簡單, 過去就是過去. 形式亦只得一個 (就是不規則動詞表上列出的那個, 其他一律是 +d/ed 使成 ed 尾), 沒有額外的變化.

文法 (grammar) 是語言的法則, 除非十分刻意約束表達的範圍, 否則由把單字組成句子的第一天開始便要面對 (幾分鐘前發生的事已是過去, 用 past tense; 蘋果多於一個便有個s). 這在有形式變化的語言 (英語是其中之一, 但已簡化了不少)尤其突出.

在下認為, 除非父母當中有 English native speaker (我們Cantonese native speaker 也大概不會提醒孩子: 你食左飯未呀? 係問過去, 要有個 "左" 字喎), 或是自覺英文極之有限公司, 完全把教導責任交給學校, 否則很難想像教導孩子英語時完全不提及那些基本的 grammar point. 不是說煞有介事地拿著文法書跟孩子鑽研, 而是因應情況和需要解說. 況且蘋果為何這裏有s, 那裏沒有; '去' 明明話係 go, 但十次有七次都寫 went 讀 went, d 大人仲當佢透明; want 字哩度又加左個 ed, 老師 還要我 TED 出黎, 偷下雞都唔得. 小孩子無可能視而不見, 聽而不聞. 之所以乖乖地 '存而不論', 不過未懂得查根究柢而已, 並不是沒疑問.

我陪小謙閱讀, 面對常用的不規則動詞 (如 go, eat, take 等), 很早已同時教他唱誦另兩個 form (go, went, gone; eat, ate, eaten; take, took, taken), 縱是毋須即時進入文法講解, 也讓孩子心裏有個底, 知道這一組一組拼法不同的字, 實在是同一字的不同形式. 有些人可能會問, 那個 past participle 是否來得太早? 日後學到各種 perfect tenses, passive voice 和 participial adjectives 的時候, 你就知道這 '學字學全套' 的做法是個方便之門了.

kcc1120  多謝小謙伯伯賜教, 獲益良多!    發表於 14-3-15 08:15
organicfans  好 !  發表於 14-3-14 19:55
小曳人  yes!  發表於 14-3-14 18:26
yuenkw    發表於 14-3-14 16:14
如得其情,則哀矜而勿喜。

longlokma 發表於 14-3-14 10:24
其實孩子自己阅讀也会遇到不同tense, 不用待学校教也已懂了

同意,其實有閱讀習慣的小朋友不需特別教文法規則已能自動轉台”。

organicfans  咪就係, 電視卡通都大把過去式句子.........  發表於 14-3-14 19:51

醒目開學勳章 貢獻勳章

私小,小一英文用小二課本,開學已有past tense 教材

organicfans  仲有, 好少少官津都有架喇, 而家D學校, 好早已將tense 概念滲入故事 !  發表於 14-3-14 19:56
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

skkeung 發表於 14-3-14 09:06
咁不如小一教微積分!

當生活接獨到嘅嘢,又點可以話深呢?
日常簡單如:你食咗飯未?做咗功課未?
都會出現過去式,而過去式係英語中最少變化最簡單嘅tense!

但微積分,想請問生活上會有咩例子?
因為任何生活上接觸到嘅嘢,我就會教,生物、化學、物理... 地理、天文,我都教緊!

organicfans  exactly ! 其實, 小朋友係會明架, 我女好細個, 學校未教, 我都有灌輸"過去式"概念比佢聽, 一教就明 !  發表於 14-3-14 19:50
恐龍家

小曳人 發表於 14-3-14 18:35
當生活接獨到嘅嘢,又點可以話深呢?
日常簡單如:你食咗飯未?做咗功課未?
都會出現過去式,而過去式係 ...
個個正常孩子在五六歲時,或更早,都可掌握 past tense 的字和概念。用微積分絕對是比喻不倫。

organicfans  係呀, 睇卡通都不知幾多 !  發表於 14-3-14 20:50
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 yuenkw 的帖子

Oh, 睇漏了!

yuenkw  無問題:loveliness:  發表於 14-3-15 00:03

回覆:kcc1120 的帖子

pm me!  thx

‹ 上一主題|下一主題