用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 典型普通香港家庭的小朋友是否適合入讀IS? ...
樓主: crazdandan
go

典型普通香港家庭的小朋友是否適合入讀IS? [複製鏈接]

回覆:samsam123321 的帖子

就是這個原因, 所以Esf幾乎都是沒內地來的學生.

samsam123321  其實是有的,父母本身是以前憑成績考去外國的內地大學生。之後外國工作,然後又調返來香港。  發表於 14-3-16 14:43

引用:其實父母英語最少ue+grade+c+above先好想行

原帖由 samsam123321 於 14-03-16 發表
其實父母英語最少ue grade c above先好想行esf 依條路,因為esf 要小朋友入學時能以英文溝通。即父母平時都 ...
就是這個原因, 所以Esf幾乎都是沒 內地來的學生.

引用:其實父母英語最少ue+grade+c+above先好想行

原帖由 samsam123321 於 14-03-16 發表
其實父母英語最少ue grade c above先好想行esf 依條路,因為esf 要小朋友入學時能以英文溝通。即父母平時都 ...
要小朋友講到native嘅英文, 真係要想辦法幫佢考入Esf.

/clubbed: 要小朋友講到native嘅英文, 真係要想辦法幫佢考入Esf./

-------------------------------
今年取消左 Cat1 / Cat 2, 有真係 Cat 1 嘅外國小朋友無得 in, 但多左以前被列入 Cat 2 啲小朋友有得 in。但今年都有幾多人 Fail,並不是以往 in 得就 九成入。

所以要小朋友入 ESF, 不單要想辦法,還要未 in 之前要幫佢地變得 native。

samsam123321  買NR就得。另外,又中又英跟本係唔work.入唔到p1  發表於 14-3-16 14:45

FennieMan 發表於 14-3-14 14:43
我覺得未必一定係native parents先收/或者優先收。甘如interview 時,家長嘅spoken English 又未達標,比你 ...
如interview 時,家長嘅spoken English 又未達標,比你做學校都會擔心,家長有冇能力喺屋企支援個小朋友

agree with your point

引用:香港人父母想小朋友係香港讀IS;路從來唔易

原帖由 oooray 於 14-03-15 發表
香港人父母想小朋友係香港讀IS;路從來唔易行。
雖然係K同year one階段學校常引用研究說,小朋友應先掌握mot ...
Agree

himching 發表於 14-3-13 14:22
朋友親戚聚會,人地小朋友已經學到物物物,你個都未學。你會唔會因而question 自己當初的選擇呢? ==> 依個 ...

非常,非常同意.

回覆:crazdandan 的帖子

除了學費外, 我覺得IS 平均比較local , 多功課多考試, 多死記 , 爭名次的學校 理想d。
我覺得小朋友能用英文溝道及家長能承擔學費, 就可以。
香港IS 學校都有多間, 各有特式, 要用d 時間找下資料先, 選擇間適合自己的小朋友

引用:除了學費外,+我覺得IS+平均比較local+,+多

原帖由 gabthomas 於 14-09-22 發表
除了學費外, 我覺得IS 平均比較local , 多功課多考試, 多死記 , 爭名次的學校 理想d。
我覺得小朋友能用 ...
對!

‹ 上一主題|下一主題