用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 典型普通香港家庭的小朋友是否適合入讀IS? ...
樓主: crazdandan
go

典型普通香港家庭的小朋友是否適合入讀IS? [複製鏈接]

面試緊記係千奇唔好太緊張代小朋友答問題

sagesage 發表於 14-3-14 14:09
IS 幼稚園平均都要$10000/月,e.g. YC 幼稚園$13000/月,小中約$15000/月。ESF $40-50萬提名權,CAIS 快也 ...

親友交$500幼稚園學費,小中免費,心𥚃還會笑你傻仔!==> 幼稚園重有學卷tim.  我經常俾人笑係傻仔使咁多錢俾仔女讀IS做乜, 因著學壞,  IS啲學生又食煙, 又冇禮貌, 又冇功課, 都唔知讀乜,浪費晒時間, 重要俾人潤係叻嘅讀邊度都咁叻啦, 以及係啲讀唔到書小朋友先讀IS.  聽完, 我通常會答: 係嘅係嘅. (心裡就:  係你老X).

oooray  夏蟲不可語冰;非常同情你有咁多咁o既親戚朋友。  發表於 14-3-14 16:10

我今年啱啱 in 過,大約15 分鍾,全程只係問吓家庭日常背景,與及傾吓有關小朋友嘅事。我地pass 左,但我和先生絕對吾係 Native, 所以父母能用英語溝通到就可以。

happyhealthymin 發表於 14-3-14 13:37
我所擔心的是spoken English during interview. 因為出生率高,申請人太多, 學校傾向選擇native speaker, 這 ...
作為ESF家長, 因為上堂及小朋友之間溝通都係用英文, 所以學校想收一些可以用簡單英文聽和講的小朋友, 否則, 對好打擊小朋友的同人溝通的自信心, 這對小朋友發展十分重要.  而且聽得明先生及表達到idea 係基本要求, 唔係想考英文有幾叻.  所以家長都要有基本溝通能力, 否則好難明白小朋友感受.

Nymphlaw  agree  發表於 14-9-13 00:30

引用:Quote:紅紅+發表於+14-3-13+17:28+我覺得喺

原帖由 himching 於 14-03-14 發表
"可能是你自己的親友,因為外界對IS有很多誤解,有時真的有理説不請。"  ==> 以前自己對IS都有些所謂"誤解 ...
嗯,所以最緊要父母自己心態,意志夠堅定,EQ夠高,唔好理人。不過我自己好好彩,自己及親友都是普通家庭出身,大家的小孩都是讀LS, 但身邊的人十分支持我女兒讀國際學校,因為我是回流,老公是外國人,所以家人覺得理應選IS, 反而是我自己初時硬頸,想女兒入鄉隨族讀LS, 夾硬讀了一年LS K2, 先知真的不適合,特别我女的性格,其實就是因為我不了解現在的LS實況,先以為LS可行,讀過先知已不同我以前了,反而親友們較熟悉現時的LS狀況,所以佢地覺得我應比女兒入IS。

oooray  夏蟲不可語冰;非常同情你有咁多咁o既親戚朋友。==> 我地係典型普通香港家庭嘛. 冇依啲親戚朋友先寄怪

回覆:典型普通香港家庭的小朋友是否適合入讀IS?

我們就是普通香港大的家長,不能保證可入到IS小學,所以先決定唔到是否一開始便全英國際幼稚園?請指教!

回覆:典型普通香港家庭的小朋友是否適合入讀IS?

我spoken English is very basic, 係ok elite 英中女校讀, 浸過2年咸水, 叫做at least 溝通到咁啦。老公有Master Degree 但英文係我角度係叫唔得嗰隻。But 我倆公婆英文read write and listen 都ok (of course slang 及好快如Sherlock Holmes就唔得)。唔知道考ESF Primary 時會唔會見我地英文唔得而fail? 另外英文唔好但有外國passport 會唔會加返啲chance 考到呢?

香港人父母想小朋友係香港讀IS;路從來唔易行。
雖然係K同year one階段學校常引用研究說,小朋友應先掌握mother language再學second language效果更好;但諷刺的是,如果一個父母是地道香港人的家庭從幼稚園以此方法學英語,year one interview pass的機會有多大?
當然成功例子是有的,但身邊見不少父母在year one interview前讓孩子少學中文(包括自己)而成功的個案更多。
老實說,過程相當痛苦,尤其在K階段,中文差同時英文又不見特別出色時,又回不到local school水平,是有點擔心。(當然小一派位一定有但好學校冇你份中文有排追)
我個人覺得父母英語水平當然對做就一個英語學習環境有影響,但父母的決心和恆心更重要。
老生常談:努力不一定成功,但不努力保證失敗。
成功方法每個人都不同,但沒有或未下定決心的,不如早點放棄,始終香港主流是local school,沒有堅定意志的,受不了流言蜚語的,別走既昂貴又沒有保證的路,隨波逐流跟大隊,不論成功與否;起碼心理壓力少一些。

peak1011  感同身受!非常同意!  發表於 14-3-15 18:05

回覆:典型普通香港家庭的小朋友是否適合入讀IS

讀IS 與否,除了要孝慮家庭收入之外。其實,好睇父母心態,究竟係唔係比較形。我哋唔太喜歡比較。每個孩子的成長期都唔同。一歲出咗10隻牙會叻D? 2歲識唱歌跳舞勁D? 我哋就覺得孩子冇病冇痛好D!有家長怕孩子冇書讀,一日唔係課外活動,就返兩間幼稚園。我哋就覺得孩子每天應有午睡。
外國嘅小朋友5/6歲先返學,就唔會好似香港D 2歲BB 咁喊住唔返學。人生係一個好長的馬拉松,重要的是跑完全程。目標達到了,卻忘記了旅途的風景。人生又有什麼意義呢?
做父母的,不是你能比多少物質和金錢,是你能比多少時間將你所學到的教授你的孩子。Love them for who they are , not someone you want them to be.

corgihk    發表於 14-3-15 21:46
corgihk    發表於 14-3-15 21:46
peak1011    發表於 14-3-15 18:07
jolalee    發表於 14-3-15 15:35

回覆:oooray 的帖子

很同意

引用:讀IS+與否,除了要孝慮家庭收入之外。其實

原帖由 C-Line1127 於 14-03-15 發表
讀IS 與否,除了要孝慮家庭收入之外。其實,好睇父母心態,究竟係唔係比較形。我哋唔太喜歡比較。每個孩子 ...
完全同意理念, 所以想小朋友讀國際學校, 但到了實際層面, 自己和小朋友英文都一般, 也沒有外國護照, 擔心考不到國際小學, 好的本地學校更加沒可能, 到時兩頭不到岸。

samsam123321  我會睇父母英文最少去到高過一般大學程度。ue min C grade.為最basic  發表於 14-3-16 08:43

回覆 chumiguan 的帖子

ISs show great concern on the performance on the kid, not the parents but they do require the parents to have same value with the school.

回覆 C-Line1127 的帖子

Support!

引用:回覆+chumiguan+的帖子 ISs+show+great+co

原帖由 YauMum 於 14-03-15 發表
回覆 chumiguan 的帖子

ISs show great concern on the performance on the kid, not the parents but the ...
Thank you! Both my husband and I love the IS teaching method so much, esp. myself. I always think if I were brought up under an IS curriculum, I will be much different from what I am now. I hope my little girl will explore this world herself, not being taught how this world is. I hope my girl will think independently, and can criticize different views, not being fed with ideas. Be self-confidence to herself, and trust herself. I definitely think LS is killing kids' creativity, imagination, independence, curiosity etc. On the other hand, IS or DSS seems can provide rooms for kids to learn and grow properly. I really really hope my girl can be accepted into ESF, as it is the most economic IS which I can afford. I worry that my English is not native fluent and affecting the chance of entry.

引用:Quote:原帖由+C-Line1127+於+14-03-15+發表

原帖由 happyhealthymin 於 14-03-15 發表
完全同意理念, 所以想小朋友讀國際學校, 但到了實際層面, 自己和小朋友英文都一般, 也沒有外國護照, 擔心考 ...
Totally understand!!! So what will you do? Go IS or LS?

Deleted.

oooray  恐怕只是你的想像  發表於 14-3-16 21:05

引用:Quote:原帖由+C-Line1127+於+14-03-15+發表

原帖由 happyhealthymin 於 14-03-15 發表
完全同意理念, 所以想小朋友讀國際學校, 但到了實際層面, 自己和小朋友英文都一般, 也沒有外國護照, 擔心考 ...
也沒有外國護照, 擔心考不到國際小學, 好的本地學校更加沒可能, 到時兩頭不到岸。

Xxxx

無理由,香港官津也不錯,無可能兩頭不到岸。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

del.

引用:其實父母英語最少ue+grade+c+above先好想行

原帖由 samsam123321 於 14-03-16 發表
其實父母英語最少ue grade c above先好想行esf 依條路,因為esf 要小朋友入學時能以英文溝通。即父母平時都 ...
其實父母英語最少ue grade c above先好想行esf 依條路,因為esf 要小朋友入學時能以英文溝通

Xxxxx

我唔知你點定C grade 不是 B or D. 我看見不少家裡講廣東話的,靠學校便可達致英文高水平。

samsam123321  我自己去esf 家長會聽家長講英文,唔似係唔識英文那種。可能間間esf /is家長background 都好唔同,介意講下邊間嗎?  發表於 14-3-16 17:06
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題