用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 個仔智力發展越來越遲緩
樓主: aoisonic
go

[其他] 個仔智力發展越來越遲緩 [複製鏈接]

回覆 aoisonic 的帖子

你仔仔一定要做訓練呀, 睇下庭恩幫唔幫到你:-

http://www.benjiscentre.org.hk/

你打電話去問下啦.

回覆 cecilau 的帖子

庭恩得言語, 無感統架
新人進場

kennyrita 發表於 14-3-21 09:30
回覆 cecilau 的帖子

庭恩得言語, 無感統架
話說我而家都唔知佢要做言語定感統定邊樣治療

回覆:aoisonic 的帖子

如果可以言語,感统,幼兒導師訓練都要做。

感統,職業治療師幫佢;
言語,言語治療師幫佢。

不論邊樣,係屋企做家居訓練先有進步。
建議你,邊個係最多時間照顧佢既,邊個一齊上堂,導師會講返屋企有咩可以做。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:Quote:kennyrita+發表於+14-3-21+09:30+回

你仔仔已經重讀k1, 老師話你仔仔大致上跟唔跟到進度? 老師都建議我仔仔重讀n1,但我擔心如果重讀都跟唔到進度,咁樣點算好吖?? 宜家我惗住照比距上k1,讀完一年再睇下點樣

宜家佢有時衰到積木都唔肯砌,拼圖一塊都唔肯玩,總之自己唔識果d就唔肯玩,有時好沮喪,眼見距系比人遲,自己都唔知點教好

winwinwan1121 發表於 14-3-26 12:05
你仔仔已經重讀k1, 老師話你仔仔大致上跟唔跟到進度? 老師都建議我仔仔重讀n1,但我擔心如果重讀都跟唔到進 ...

佢遲緩一年丫嘛, 而家重讀左就追得上了, 岩岩好就係K1 幼兒的程度(3歲). 佢同D細過佢的同學就好玩得埋囉!
我果個又係GUM, 自己唔識的就唔肯玩了, 本來想加強培訓->結果變左更加抗拒. 醫生又話要追上, 又話唔好迫, GUM即係點丫?  其實唔係好明自己細個都係被迫出黎, 點解而家D唔迫得..

winwinwan1121 發表於 14-3-26 12:07
宜家佢有時衰到積木都唔肯砌,拼圖一塊都唔肯玩,總之自己唔識果d就唔肯玩,有時好沮喪,眼見距系比人遲, ...
你有無帶佢上D咩PLAYGROUP? 我諗住除左治療外事旦俾D活動佢參加下都好

我都覺得上d活動好d, 等佢見多d人, 等d人同佢講多d野
新人進場

引用:Quote:winwinwan1121+發表於+14-3-26+12:07

原帖由 aoisonic 於 14-03-28 發表
你有無帶佢上D咩PLAYGROUP? 我諗住除左治療外事旦俾D活動佢參加下都好
我覺得正常果D playgroup 對佢地無用,佢地係要上一D針對特别需要嘅訓練

引用:Quote:winwinwan1121+發表於+14-3-26+12:05

原帖由 aoisonic 於 14-03-28 發表
佢遲緩一年丫嘛, 而家重讀左就追得上了, 岩岩好就係K1 幼兒的程度(3歲). 佢同D細過佢的同學就好玩得埋囉!  ...
重讀果度有沒同身邊親戚朋友講,我覺得好難磡,唔知奌同人講,人地D小朋友好鬼叻,到而家我都唔係好接受老師叫重讀呢个事實,自己心態仲未調節到,你自己如何克服這个關口?

winwinwan1121 發表於 14-3-29 23:27
重讀果度有沒同身邊親戚朋友講,我覺得好難磡,唔知奌同人講,人地D小朋友好鬼叻,到而家我都唔係好接受老 ...
無野架, 味話自己果個係細仔, 打好基礎, 學好d先升上去. 細個留班, 好過大個留班. d人聽完之後就會話又係wo .
我盡量俾佢同d細佢一年的小朋友一齊, 睇落去差唔多, 自己好過d. 留一年, 俾d時間佢, 俾d時間自己
有時覺得個仔出現問題, 有少少都係媽媽未準備好或者適應做人媽媽\

kennyrita 發表於 14-3-28 09:41
我都覺得上d活動好d, 等佢見多d人, 等d人同佢講多d野
我都係gum諗, 雖然話上playgroup對佢黎講係幾乎學唔到d咩野. 志在參與

回覆:個仔智力發展越來越遲緩

試下改半日 多左時間係屋企可以做到好多訓練
講故事係一樣好好既教導

波蘿包1 發表於 14-4-1 11:17
試下改半日 多左時間係屋企可以做到好多訓練
講故事係一樣好好既教導

...
但我返全日, 返半日靠婆婆湊, 縱到佢成個廢人gum, 我先要佢返全日

引用:Quote:winwinwan1121+發表於+14-3-29+23:27

原帖由 aoisonic 於 14-04-01 發表
無野架, 味話自己果個係細仔, 打好基礎, 學好d先升上去. 細個留班, 好過大個留班. d人聽完之後就會話又係wo ...
多謝你分享,可能我做人太悲觀,我要學識去調節自己,睇下佢出年照上k1效果奌,唔得都要接受現實,

回覆:winwinwan1121 的帖子

我覺得可上k1,跟唔到先重讀。重讀最好在幼稚園,因為仲細未知咩事。到小學重讀打擊自信心,無自信好大獲

你試下保良局"點滴創明天"計劃啦, 有d 資助的....
‹ 上一主題|下一主題