用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 誠意請教:TT,YORK,SN,圣若望,目標系直,私!邊間更具優 ...
go

誠意請教:TT,YORK,SN,圣若望,目標系直,私!邊間更具優勢? [複製鏈接]

TT,YORK為國際OFFER!歡迎發言!
   0    0    0    0

回覆:誠意請教:TT,YORK,SN,圣若望,目標系直,私!邊間更具優勢?

上述本人上年只報TT主流,但未有offer,其他三間冇報。純粹個人觀感,說錯了或有得罪希望有關學校的家長別介意及更正一下。TT:行政混亂(上年出現reject收call而waiting冇的奇景,校車服務見很多投訴,全世界包括reject生收到信函“歡迎貴子女成爲TTxx年度學生),商業味較濃(簡介會好多野講$),位置吊腳又多蚊,不過課程好多家長滿意,課外活動又豐富;多Net。York太多爭議,但多用家撐,英文好課程不錯;但學費貴、商業味頗濃,負面新聞亦多。SN:囗碑不錯,很多用家滿意,不過未能擠身一線,算中規中矩樣樣平均。SJc:算有龍,英文好但少中文,學費+雜費貴,亦有不少關於學校的負面新聞....總括來說,我會排:1.TT 2.SN,另外2間唔識揀....

回覆:siufung 的帖子

引用:TT,YORK為國際OFFER!歡迎發言!

原帖由 william2011 於 14-02-26 發表
TT,YORK為國際OFFER!歡迎發言!
TT中文係咩呀?我都好煩,我有祟真主流waiting and York int'l.

但York 3月要交 第2期了。

TT中文係祟真 do you mean 你有祟真主流waiting ?甘不用煩becos only waiting you dun have to pay money.

引用:TT中文係祟真+do+you+mean+你有祟真主流wai

原帖由 ymnhappybaby 於 14-02-26 發表
TT中文係祟真 do you mean 你有祟真主流waiting ?甘不用煩becos only waiting you dun have to pay  ...
問題係如果york 3月真係比第2期費用,我又咁好彩4月tt waiting confirm, 我會好肉痛啫

引用:Quote:原帖由+ymnhappybaby+於+14-02-26+發

原帖由 Winnie3q 於 14-02-26 發表
問題係如果york 3月真係比第2期費用,我又咁好彩4月tt waiting confirm, 我會好肉痛啫

...
好多時都係咁架喎 唔通你為左等waiting唔交呀 好牙煙姐

回覆:Winnie3q 的帖子

你得呢兩個offer?

agree: 為左等waiting唔交呀 好牙煙呀.

我朋友兒子升K3時由TT 轉左去York, 佢自行抽到學校, 但因為TT唔夠York深, 怕上小學跟不上.

York升上K2後中英數都深, 上K3更深.  只講學術及競爭力我揀York.   讀York不用在外補習中英數, 可留番d錢 / 時間學其他野及考 普通話 / Cambridge 試之類.  除了學術, 其他一般.

首先多謝各位誠意相告,確實帶來好多新的理論,對我甚有幫助!!

回覆:誠意請教:TT,YORK,SN,圣若望,目標系直,私!邊間更具優勢?

睇你本身係屋企有冇野back up 下,我兩個小朋友以前讀崇真主流,而家兩個入讀全港最多人考的直資,成績中上。所以我唔覺得崇真差囉。
再者,幼稚園只係留校3-4小時,可以做到既野好有限。

個人最反感係York, 覺得呢間係"學店", 唔係學校.....
上星期有朋友同我講, 話佢個仔讀緊York考全班第一, 全級第三, 仲將張成績表影埋相俾我地睇 (張成績表真係有寫全班同全級名次.....)
我睇完呆咗2秒, 佢個仔讀N班咋, 咁都表排名次?

cherryird  死火, 我唔覺有名次有咩問題  發表於 14-3-4 11:48
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

有成績表就=學店?

fion_yinyin 發表於 14-3-3 14:32
有成績表就=學店?
幾年前創先河開團安排家長去菲律賓洗禮, 一日開3班N班.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 silvia_ng 的帖子

謝謝!但我系國際班,最緊要系今年才開始取消學卷,擔心經驗問題!還有如果出去考直,私的話,會不會少了競爭力?!

引用:回覆+silvia_ng+的帖子 謝謝!但我系國際

原帖由 william2011 於 14-03-03 發表
回覆 silvia_ng 的帖子

謝謝!但我系國際班,最緊要系今年才開始取消學卷,擔心經驗問題!還有如果出去考 ...
哈哈,以前崇真冇學券果陣,都係咁教架啦,唔係新system.  家下取消學券,可能仲教深啲添。要考直資私校,你係屋企都要做多啲野呀!我so far 最感激崇真教識我兩個細路phonics,  而家英文默書,一啲都冇難度,臨默之前一晚温一次,第二日實有好成績呢!當然,你要佢係幼稚園時熟習先得呀!

引用:Quote:原帖由+william2011+於+14-03-03+發

回覆:llkllkllk 的帖子

我朋友囝囝就算讀 st.cat 都要補底。我囝囝讀 tt ,出外讀英數,同學大部份都是名幼,個個父母都驚教小學。

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+14-03-03+發表

原帖由 cherryird 於 14-03-04 發表
不過我有個朋友仔讀祟真主流,望完我仔功課後即刻話要出去補,佢話祟真係好淺

...
如果話淺,我就覺得可能係中文掛,因為有啲幼稚園好誇,寫好多中文呢。
想當年我兩個唔洗出去補既,上到小學,除中文外,其他科都夠用了(全英文教學的小學).

‹ 上一主題|下一主題