用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細女考直資, 私小
go

細女考直資, 私小 [複製鏈接]

想請教一下大家, 細女(10月尾出生), 考入直資私校是不是機會很低, 現在的學校是不是都先看年齡大小, 還是會看小朋友面試表現呢?

請問有沒有過來人可以分享一下, 謝謝
   0    0    1    0

回覆:mingming1111 的帖子

要看小朋友資質,朋友女兒9月份出世,但Pn至K3成績好好,一樣DGS同StPaul Coedu收,當然還有其他學校收。最後讀St Paul Co edu,全班尾2細,還有一個11月出世的同學仔,全班最細。

大細B都有叻同唔叻,老師面試時一眼看得出啦!

agree,我都識唔少細b今次有offer,大仔有時未必係advantage

細b都有好offer,大b可能一間都無。睇小朋友自己。

引用:想請教一下大家,+細女(10月尾出生),+考入直

回覆:conniewktang 的帖子

May I ask which kindergarten did you daughter study in?

回覆:細女考直資, 私小

主要睇表現,大定細不是主要因素

主要睇表現。大小無分別。大B要求會更加高,因為佢係大B. 如果大B同細B表現一樣,咁細B收既機會仲高,因為佢仲有好大既進步空間。

MrBeast  所以話做大著數  發表於 14-2-28 17:56
魚兒小寶貝  但我又覺得幾千人既面試,人地唔會望下出生年月才比分,除非學校一早排好了出生年月來見。  發表於 14-2-28 16:57

我都覺得學校唔會對大B要求高D, 因為學校關心嘅, 係收番黎嘅小朋友易唔易教, 易教佢地好做好多. 只要小朋友面試表現好, 令學校覺得佢唔洗教都識飛嘅, 機會應該大D.

對大B要求高d係正常既, 因為佢地大d,好似紀律咁,自理能力應該好過細既。

I know one girl born on Dec 31 and got accepted by DGJS.

多謝咁多位意見呀, 今年到我要好努力, 大家加油!!!!!!!!!!!!!

rcool 發表於 14-3-1 06:31
I know one girl born on Dec 31 and got accepted by DGJS.
Correct.

My boy also born on 25th Dec. Just let him to try as best as he can in the coming interviews. If failed, then I will consider to let him repeat K2.

10月吾算好細,尤其女仔,我女10月中,今年考都好有競爭力。

但見身邊朋友的仔女和其他同學仔,12月的男仔就真系難d,讀書吾一定差,但仲幾bb。

tantanmama 發表於 14-2-28 17:21
我都覺得學校唔會對大B要求高D, 因為學校關心嘅, 係收番黎嘅小朋友易唔易教, 易教佢地好做好多. 只要小朋友 ...
咁即係學校寧願收個聽教聽話但學術差少少, 都唔收叻但無時停既小朋友?

回覆 little_yolky 的帖子

週圍走,吾乖果d,first in就out ,無機會話比學校聽你幾叻。

引用:要看小朋友資質,朋友女兒9月份出世,但Pn

原帖由 conniewktang 於 14-02-27 發表
要看小朋友資質,朋友女兒9月份出世,但Pn至K3成績好好,一樣DGS同StPaul Coedu收,當然還有其他學校收。最 ...
其實我個人認為,九月份出生都已經是尾二細,已經反映了年齡分佈現象,間接解答了問題。

‹ 上一主題|下一主題