用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 入左普通band 2 尾 中學 全級 考 1-15 名 , 還有沒有希 ...
go

入左普通band 2 尾 中學 全級 考 1-15 名 , 還有沒有希望 ? [複製鏈接]

通常 大家 都覺 入到 band 1 中學 就 大機會 順利 升上 大學
同埋 好叻

5    0    0    0

例如 選科 , 入大學機會 渺茫

引用:+本帖最後由+TracyC+於+14-2-24+11:20+編輯

原帖由 TracyC 於 14-02-24 發表

通常 大家 都覺 入到 band 1 中學 就 大機會 順利 升上 大學
楼主想表達什麼?    是否想指出入band2学校名列前茅好过入band1但成绩落后於人?

引用:Quote:原帖由+TracyC+於+14-02-24+發表本帖

原帖由 longlokma 於 14-02-24 發表
楼主想表達什麼?    是否想指出入band2学校名列前茅好过入band1但成绩落后於人?

...
樓主已經開post問和講基道都講左好多年了,不如索性開名推介基道喇,唔駛咁隱悔!

我沒有 推介 任何中學,  只不過 想問下  抒發下 .

咁呢間學校 校風 成績 各方面 印象 給你們怎樣 ?

回覆:入左普通band 2 尾 中學 全級 考 1-15 名 , 還有沒有希望

請問樓主的小朋友是否已入讀band2尾中學? 如未入讀, 又如何肯定可以考到全級1-15名?

已讀緊 band2尾中學 已派成績 考全級1-15名
如 一路能 keep 住 上 , 是否升上大學機會不太絕望 ?

回覆 TracyC 的帖子

其實妳知唔知入大學要求D乜? 係DSE成績

就算你個仔係學校考包尾, 只果DSE考得好好, 一樣可以升到大學

DSE除咗課程外, 同以前會考/AL一樣, 都係一試定生死..... 話之你校內成績幾好, 考試唔得就無用
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

TracyC 發表於 14-2-24 14:17
如 一路能 keep 住 上 , 是否升上大學機會不太絕望 ? ...

而家入大學既要求唔同以前 AL

以前入大學,
只要中、英及格,其他科有 B 或以上的成績就好大機會入大學

而家入大學
1. 中、英           最少 1 科 LEVEL 3,另一科 LEVEL 4
2. 數、通識       兩科都要 LEVEL 4 或以上
3. 選科              都要 LEVEL 4 或以上
4. 最好多 D 科目有 LEVEL 5 (有星仲好)
咁至入到大學

因此,
如果只係集中某幾科成績好,
未必入到大學。

有機會係考第 15 果個入唔到大學 (可能英文差,其他科優異),
但考第 20 果個入大學,
所以唔可以簡單地問考全級 1 - 15 名是否可以升大學。

TracyC 發表於 14-2-24 14:17
如 一路能 keep 住 上 , 是否升上大學機會不太絕望 ? ...

考全級15名內,小朋友應該讀得好有自信,
呢份信心一直KEEP落去,態度正確,
入讀大學未必無可能.

多謝大家 分析

小朋友升上中學  好似自律了 . 緊張了成績

希望佢 繼續 努力

其實志願 想做小學老師 ,  在中三 選科 / 系米一定要入大學

才有機會 ?

引用:+本帖最後由+TracyC+於+14-2-24+14:50+編輯

原帖由 TracyC 於 14-02-24 發表

多謝大家 分析
如果你真係想小朋友讀大學,應及早插班往band 1才是辦法,新亞都有同學係咁!band 2尾真係唔好有期望。

B1和B2中學分別,B1中學每年在JUPAS有60幾%至80幾%入U,而B2中學入U率只有20幾%仲係猛車邊果隻。

回覆:入左普通band 2 尾 中學 全級 考 1-15 名 , 還有沒有希望

對中學生嚟講,入大學係六年嘅長途賽,現時嘅成績同名次其實唔太重要,最緊要係佢跟得上,如果自己有大學或高中程度,不妨睇下佢啲作文同測驗卷,自己評估佢嘅成績,只要佢有相當嘅語文水平,主科有基本概念,要追一啲都唔難!唔掂就要即刻追!

唔好比band 1同 band 2 框住自己。最緊要自己的心態同努力,只要DSE考得好,一樣可入U.  讀Band 1中學唔勤力一樣有人入唔到U啦

學習氣氛也很重要,跟得上更係想升呢⋯⋯

引用:+本帖最後由+憫父+於+14-2-24+14:35+編輯+\

原帖由 憫父 於 14-02-24 發表
多謝提供資料,因為樓主的問題我也想問,阿仔入左中一之後讀得吾錯,考到全級第四,英,數較好,其他科目都能在全級十名內,因為是中文中學,怕將來影響上大學!

‹ 上一主題|下一主題