用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 delete
go

delete [複製鏈接]

--

5    0    0    0

回覆:sunnygirl 的帖子

有。

回覆:huba 的帖子

不過都係建議讓孩子多點跟其他孩子及uncle/auntie 聚會及參與羣體活動。

回覆:有無怕醜小朋友考到直資/私校?

點解不斷有人問類似嘅問題?一樣米百樣人呀!

引用:不過都係建議讓孩子多點跟其他孩子及uncle/

原帖由 huba 於 14-02-22 發表
不過都係建議讓孩子多點跟其他孩子及uncle/auntie 聚會及參與羣體活動。
已經有帶佢多出席各類gathering, 但小朋友天生怕醜實在改變唔到

引用:點解不斷有人問類似嘅問題?一樣米百樣人呀

原帖由 momama 於 14-02-22 發表
點解不斷有人問類似嘅問題?一樣米百樣人呀!
我見大部份分享自己小朋友有多個offer的家長,都是說小朋友會微笑、對答如流、有自信....,坦白講一個怕醜的小朋友真係好難做到,而我所識的幾個怕醜小朋友都全軍腹末,所以我先好想知有無成功例子,可以為自己打打氣啫

呢d問題答案一定係“有“,但聽人講去鼓勵自己,倒不如多加強自己心理健康仲好。

引用:Quote:原帖由+momama+於+14-02-22+發表點解

原帖由 sunnygirl 於 14-02-22 發表
我見大部份分享自己小朋友有多個offer的家長,都是說小朋友會微笑、對答如流、有自信....,坦白講一個怕醜 ...
現在競爭激烈,每間直私校的報名數以千計,但學位每間卻是以百計,大部份考生都不能第一時間拿到offer,很普遍吧!

你認識的幾位小朋友是本學年考小一的嗎?如是,遊戲還沒完,遲些大抽獎後又會執位,機會在前方。就算是真的直私全軍覆沒也不一定因為害羞,孩子將來的路還長,機會陸續有。

Be prepared. 不要自己嚇自己。

有,我仔慢熱,但有几個offer

引用:Quote:原帖由+sunnygirl+於+14-02-22+發表

原帖由 huba 於 14-02-23 發表
現在競爭激烈,每間直私校的報名數以千計,但學位每間卻是以百計,大部份考生都不能第一時間拿到offer,很 ...
多謝你正面既鼓勵

引用:有,我仔慢熱,但有几個offer +

原帖由 vvbyy 於 14-02-23 發表

vvbyy 發表於 14-2-23 08:16
My son is the same, and so there are always schools that like attentive and relatively smart kids. Give your child more opportunities to practise interview, particularly with strangers.

有。但最後是扣回來,不是一缐直資,但出名有愛心及包容的小學。

hadwinboy 發表於 14-2-23 23:27
有。但最後是扣回來,不是一缐直資,但出名有愛心及包容的小學。

回覆 sunnygirl 的帖子

Even though the child is shy and needs time to warm up, he/she may have some other strengths that are appealing to DSS and private schools. If the interview is comprehensive, the bright side of the child will stand out. Being shy doesn't mean the child is inferior. Many schools like children who are attentive and careful. It is important that the child feels supported by his/her parents.

yes. my girl is shy but she got several offers. Add oil!

小女唔怕醜 + 大B都考唔到, 呢兩樣野同得到offer唔係劃上等號

醒目開學勳章

My son is shy and small b.....but he got offer in the first round

怕醜同收唔收我覺得無直接關係,我個仔超怕醜,報直資收咗,入咗去先知學校仲有好多SEN,學校比好多資源,又有社工跟進!

真係估唔到原來咁多怕醜小朋友都有咁好既成績

你地知唔知小朋友interview時既情況係點?佢地都有答哂老師既問題,只不過可能答得好細聲?

‹ 上一主題|下一主題