用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩-老師建議n1留班,留唔留好?
go

發展遲緩-老師建議n1留班,留唔留好? [複製鏈接]

仔仔發展遲緩,現兩歲八个月,被cac評估只有兩歲左右,剛剛家長日,老師建議佢重讀n1, 因各方面包括語言,小肌肉,理解都未得,怕佢k1跟唔上,因k1要執筆連線寫字。 而家排緊i位,究竟留唔留好?  n1都要留班,真係好沮喪....各位有乜意見? 有冇經驗分享?

1    0    0    0

回覆:發展遲緩-老師建議n1留班,留唔留好

其實距離升K1还有半年时间,可否一路讀一路自行家居训練,睇下用餘下的時間可以追到几多。如到時仍未ok才repeat N1

回覆:發展遲緩-老師建議n1留班,留唔留好?

你唔駛咁沮喪,我都係同路人。 可以互相支持下。 或者調轉諗,宜家打好個底,可能對佢更好。 宜家仲有半年先K1, 唔好放棄住。 同佢勤力做多啲家居訓練,真係有幫助架! CAC點評?有冇話邊度特別弱?

回覆:pandafood 的帖子

cac話佢各方面都遲,包括語言,大小手肌,認知,而學校果張進度表上好多項目都係未能掌握,諗緊如果真係要留係留k1 定n1 好? 當然最理想係可以升k1兼收組(可能係派到好麻麻嘅學校),但我剛剛至排隊都好大可能k2至有兼收服務....你會揀重讀k1定n1? 呢半年會多D家居訓練,但沒乜信心可以追好多...其實我都懷疑佢有D自閉傾向,cac評估話有DD特微又不太明顕,叫我留意佢社交發展。

我認為唔使理咩班,最緊要適合個仔,幫到個仔。

回覆:winwinwan1121 的帖子

我个女3歲半,上年插班讀N1,老師建議留班,結果我們聽從,都好既,與其勉强讀K1,不如慢慢來,現在班主任說小女進度,N1合格,K1就不合格,所以大家加油,努力啦!

回覆:lolotwo2003 的帖子

我個女排緊S位,不用灰心,老師坦白講你知,好過自己唔知嘛,冇辨法,大家小孩發展遲緩,慢慢來,不能和其他小孩比較

想問你女女評估完後比較同齡差多遠? 要讀s位?

我老公聽到老師叫去留班n1後好反感,雖然我都知道有機會會發生,但系親身聽到老師同自己咁講,感覺好難受啊。

我个女在政府兒童智力中心評估為發展遲緩,幸好N1班老師提点才知她需要留班,小女言語遲,智商遲,只有肌肉發展合格,起初真的很難接受,但如果不幫助她,她以后的路更難走,學會接受,不作比較,醫生說可以排i位or S位,我和老公認為只要對她好便可以,所以排s位

其實我都好感激老師提議小女留班,如果冇佢善意提醒,我和老公都唔知佢讀得辛苦,其實只要小孩讀得開心,大家就放心,係會比其他人遲升學,但既然是事實,不如學會接受和包容,万一勉强升K1,到時老師日日投訴仲麻煩,心裡仲難受,大家努力加油啦,總有康莊大道的

介唔介意講你囡囡大約遲了多少? 医生只建議我排e或i位. 老師話呢條道路會好漫長,有D感慨!

留吧. 我個仔遲緩左成1年. 現在4歲幾, 無論外表和一切其他方面與3歲無異.
佢舊年的同班同學(正常果D)升左上去後都覺得好辛苦, 唔俾佢留班照升根本追唔上=理解唔到=無讀過.  而家趁佢細留級好過等佢大左懂事先留級, 仲傷佢自尊心.

而家打好個低, 俾多D時間佢, 俾多D時間自己

如果cac和學校都有同樣的意見,當然 repeat 啦。其實 repeat 好正常,特別小朋友咁細,repeat 是想幫佢地打好個底。你而家唔 repeat, 過多幾年你會好後悔的。

我个女現在3歲半,言語能力只有歲半,智商比同齡慢1年,現在開始做舌針,政府圖書館有呢本舌針書借,書名叫舌針解百病,作者孫介光,孫雪然,舌針在此不便多談,恐怕其他人以為我賣廣告,總之老師認為小孩需要留班就留班吧,打好个底,總比日後上小學時才知不足

我暫時都會㨂K1, 本來都打定輸數原校重讀N班(出面應該揾唔到位重讀)係有兩次面試時老師比信心我。話小朋友應該可以讀K1. 而且我們比緊佢嘅訓練一直持續的話,應該會改善到。我嗰排臨急揾學校揾到失魂,聽到佢地講有些想喊。

如果小朋友N1留班,學卷方面要如何處理?

決定會轉去救世軍讀k1, 因果間學校校長好好,好support有問題学生,但問題係佢i位多人排,可能要k3至有i位,諗住完左k1再睇下點,到時真係有需要至留

回覆:發展遲緩-老師建議n1留班,留唔留好

其实N可以唔讀,同N和K1其实教D野差不多,如其留N,倒不如試下K1,唔得至留K1好過!

‹ 上一主題|下一主題