用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 好難過,小三操行D,對升中有影響嗎?
樓主: wyzhao
go

好難過,小三操行D,對升中有影響嗎? [複製鏈接]

我有朋友個仔重麻煩,ESF P1 都比老師投訴態度差,不守課堂規則。
讲开ESF, P1 Korea 血统老师话朋友个仔好唔掂, 要努力补补, 搅到朋友好担心, 唔知点样帮阿仔, 第二年换左个西方老师就掂沙, 明年升year 7, 究竟有几甘唔掂呀?

annie40 發表於 14-2-18 15:20
我有朋友個仔重麻煩,ESF P1 都比老師投訴態度差,不守課堂規則。
讲开ESF, P1 Korea 血统老 ...

ESF 真係越黎越巔,聽過有 P1 中文老師,叫人出去補中文。
如果係叫補習,可以唔理。

但行為問題,除非真係有 ADHD ADD 之類,否則大部份係屋企太寬鬆。
好少事嗟,最緊要家長行面對,好快可以矯正。

annie40  well said.  發表於 14-2-18 15:28

Ceci333  很有見地。  樓主, 以上的都是可作參考。 其實,可能是老師的問題,但不適宜和老師對抗,辯論,可能安慰兒子,升了班就bye-bye呢位老師了。  發表於 半小時前
多年来对阿女习惯了隐恶扬善, 老师有几甘无聊, 我都会话其实'老师特别喜欢你', 讲野好大声是因为怕你地听唔清楚咋!!!!

回覆:annie40 的帖子

多謝各位的回覆。阿仔琴曰被老師評級爲D,佢自己第一時間去廁所哭了。回來同我講,媽咪我知錯了,你不會放棄我嗎?我一聽,本身就眼淺,也立刻掉眼淚。因為我知道阿仔還有羞恥之心。:

vincher  gd boy....add oil lar  發表於 14-2-23 17:52
Yanamami  儒子可教,加油!  發表於 14-2-18 20:47

回覆 wyzhao 的帖子

跟阿仔講,不少出色的偉大人物,年少時也曾是有點無知放浪,得了個D,后來徹底明白而改進。從而成為一個很會幫助D操行小孩子的父母了。媽媽不大懂,不如大家一起學做一個有責任有規矩的人吧。
孩子喊了,我聽到也覺心痛,不要太苛責。

回覆:annie40 的帖子

多謝!我只想阿仔身心健康,德智良好僅此。

回覆 wyzhao 的帖子

小朋友也經一事,長一智。
樓主和小朋友一起努力!

回覆:wyzhao 的帖子

知錯能改,讚!

有一點很重要,必須緊記,就是世上沒有壞小孩,只有做了錯事的乖小孩!無論老師家長,總要留一條路,讓小孩有回頭的機會。這是我作為制服團隊導師及父親的座右銘。

vincher    發表於 14-2-23 17:53
totheend    發表於 14-2-19 16:13
Yanamami    發表於 14-2-18 20:53
annie40  Like,Like,Like!  發表於 14-2-18 19:34
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

happy_lavender 發表於 14-2-18 19:31
知錯能改,讚!

有一點很重要,必須緊記,就是世上沒有壞小孩,只有做了錯事的乖小孩!無論老師家長,總要 ...
好同意,千祈記住留條路比小朋友。
比機會佢,幫佢做番好,先8、9歲人仔,大把世界!

回覆:好難過,小三操行D,對升中有影響嗎?

最好先評估是否ADHD,找出根源。

另D真的太低了,有何準則?可问同学們佢嘅上堂表現。

認識幾位ADHD小朋友,其實性格很可愛,課堂知識吸收力低,課外知識常識頂呱呱,可惜校內識貨的人少,對他們是多誤會,少體會。致令他們和家長的日子不好過。如果處理得善,為孩子找對岀路,他們的才華更出眾。

回覆 annie40 的帖子

佢地係某一方面有过人之處,发掘下,加以发揮,佢会越來越有自信,連自己做得不好的,也会改善!
不要无限放大佢d弱項,只会打擊佢,令佢情緒更大!
如果佢情緒发作,
視線轉移法,最有效!
作為家長,不要气餒!
佢发作时,記住:
只是病了,佢身體不适,你何需动氣!
好好对待佢,要有耐性!
你自己病,都想人呵護啦!

annie40  題外話:小女跟ADHD的男孩特別投緣,非常老死。  發表於 14-2-23 18:08

回覆 annie40 的帖子

good....你囡心地善良!

回覆:好難過,小三操行D,對升中有影響嗎?

‹ 上一主題|下一主題