用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 好難過,小三操行D,對升中有影響嗎?
go

好難過,小三操行D,對升中有影響嗎? [複製鏈接]

1    0    1    0

D好重手喎!升中睇P4成績表。希望三下他有改善吧!有跟老師溝通嗎?在校內做过些甚麼?再顽皮多数俾C已很差.為何突然难教呢?是在校車或在襔習社內学坏了?或者希望老師調位,坐近一点老師位,前一些,会好点?

引用:阿仔小一,小二操行B;小三上爲D。平時已經

原帖由 wyzhao 於 14-02-17 發表
阿仔小一,小二操行B;小三上爲D。平時已經很註意佢的行爲。在校是坐姿不正,上課講廢話。屢教不改。有時, ...
由B一下去到D?影唔影響升中也要解決問題。有無見訓導主任,社工或醫生?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:好難過,小三操行D,對升中有影響嗎?

正常好少比 D,就算曳多數都係C多,老師似乎都幾不滿佢嘅行為,否則唔會禁重手。升中多數都係睇小五、小六,部份學校會睇小四。但就算唔睇都要盡快處理,向學校了解吓問題先。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

過年前, 已經開過家長會。老師說在校行為會影響操行,當時心裡有準備, 預左c級。但是昨日小息被老師罰, 話佢用可以發光的筆照小朋友,然後就說這次操行是D。並要寫檢討書。
之前的行為:

1. 上課時, 沒有拿出課本,叫左2次.

2.買年花, 我忘了給仔零用錢, 同學送他10元, 然後阿仔在校買左玩具, 老師說要退回給同學,怕對方家長有誤會。(這點我同意,要教仔對錢的使用態度).

3.小測時, 仔忘了是在測驗時間, 舉手問老師中文句子的標點,點樣做?(老師哭笑不得)

4,坐姿唔啱,被罰,並要寫檢討書。

5.平時上課, 老師話好唔專心.

我每晚都有同仔談下學校發生的事情, 做過點什麼, 基本都知道, 也都及時作出教育我在面前一直讚老師是好老師, 從無說過半句負面的話.
.

就以上這幾點, 會令到操行到D? 想問下姊妹的意見

煩惱+傷心媽媽

我會問仔仔點解,有時我都知老師比操行係好緊

無犯大錯,無記過都D,系幾嚴。

這可能系老師真系覺得好嚴重,要比個强烈訊號比家長。

而家三上,仲有時間幫到小朋友,趁呢個機會,和小朋友在行為、態度來個大革新,吾遲!

引用:老師有冇叫過去做評估?

原帖由 ha8mo 於 14-02-18 發表
老師有冇叫過去做評估?
評估乜?

回覆 ha8mo 的帖子

冇。 我知你地講個的ADHD之類.

引用:+本帖最後由+wyzhao+於+14-2-18+10:06+編輯

原帖由 wyzhao 於 14-02-18 發表

其實仔仔在校由小一到現在都是比較粗心?難教?坐唔定?定還是今年先特別曳?成績ok嗎?與同學相處又如何?在家表現是否相同。你先唔好急,要逐樣去了解吓,幫佢揾出問題所在,才能幫倒仔仔,呀仔在校是否經常被投訴?學校有沒有社工?有否轉介過?如未能找到原因,嚐試主動d去尋求協助,或找專業人事評估。

佢係喜歡做那件事,就會坐定定.  比如,拆模型可以拆1小時.  喜歡看的書,20~30分鐘.
我其實也有小小懷疑adhd, 但有次見兒科專科醫生, 說如果有以上的情況,應該唔算ADHD.

我都無知點算? 找班主任再談? 2個星期剛剛見過, 談亦都談這些行為. 我都問老師有無好辦法, 她都說沒有.

為何小一小二OK,現在有問題? 會不會是個別老師的要求不同了,令兒子不適應? 這學校適合他嗎?也可能他是資優?未必單單是兒子的責任。最緊要找出原因,再找方法。
升中方面,直資和自行有影響,不過可以統一派位呀。

回覆 Ceci333 的帖子

今年的班主任是剛剛請入來的.

回覆:好難過,小三操行D,對升中有影響嗎?

你指兒科專科醫生??唔好介意我本人相信這類醫生並未有足夠經驗/能力去評估小朋友是否有adhd.亞氏等問題,要評估呢d一般要精神科醫生 or 心理學家才能評估。學校有否社工?可以問吓可否轉介。

回覆 wyzhao 的帖子

wz,

请容我直言, 你的孩子没什么大问题, 最大问题在于看孩子的人吧! 如果在IS群组读书, 很大机会已是老师的甜心了.

看真点孩子操行拿D, 成绩却是中上, 证明你有位非常聪明的孩子, 发梦游垺已经叻过不少同学仔呢. 事实上有些孩子是天生要动态学习的, 意即必需手舞足蹈才能集结精神学习的, 要他们坐定定, 会像电车没了电池, 得出反效果.

总结是如果孩子的品格没有大问题, 请尽量用他的处境为他想. 发出正面合理讯息, 老师那边就多点沟通加敷衍吧!

长远打算是:

1) 鼓励和教导孩子阅读, 由大量的名人传记开始
2) 报学martial arts, 或各类认真的运动, 比较系统性的有Karate, Judo, MMA, 内有不少知书懂礼的师兄, 或许可以成为孩子的mentors.
(如需更多资料, 可pm 我).

任何伟人,叻人的背后, 小时侯总有位担心伤心的好妈妈.忍耐点吧!!!!

Ceci333  很有見地。  樓主, 以上的都是可作參考。 其實,可能是老師的問題,但不適宜和老師對抗,辯論,可能安慰兒子,升了班就bye-bye呢位老師了。  發表於 14-2-18 14:46
happy_lavender  認同  發表於 14-2-18 14:24

回覆 wyzhao 的帖子

我都問老師有無好辦法, 她都說沒有.................

咁都得?如果無建議(無料到或放棄),搵佢上司傾!佢地做得教育,就應該要預o左教一些有偏差行為的學生,就算自己唔識,總也可轉介;否則就是不專業,無資格為人師表!

當然,作為家長也可進修一下教兒養女的方法,不要只是道聽塗說啊!不過最緊要也是用心瞭解自己的仔女。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

我睇係小三同學仔大個仔左,功課又應付到,或者要多少少課外活,發展多餘精力,制服團隊,習慣下紀律,會幫到吓。
咪諗埋一邊

2個星期剛剛見過, 談亦都談這些行為. 我都問老師有無好辦法, 她都說沒有.
哈哈哈, 無辦法? Miss 系米好后生, 连仔女都未有呀! 只要耐心诱导和探讨, 一定有辦法啊!

学校内有否更好的聪明老师,其他学科都得, 又或是问孩子,他最喜欢是那位老师, 如有, 请主动联络告诉情况, 孩子就是等待一位真正关心他的人. 向他释出特别的关注.

totheend  同意! 其實老師也是人, 也有情緒, 也會有偏見. 喜歡你仔的老師容忍度會高些, 搵佢傾好好多!  發表於 14-2-18 15:39
Jane1983  好辦法!樓主可以試吓!  發表於 14-2-18 15:15
Yanamami  跟阿仔喜歡的老師談,是好方向。  發表於 14-2-18 14:44

有些小朋友係好大個都唔明白,學校課堂應跟老師的規則,未必係 ADHD。其實,如果真係有 ADHD,好多時都係老師發現;既然咁多年都冇老師話係,多數唔關事。當然,找專業人士評估就較好。
我有朋友個仔重麻煩,ESF P1 都比老師投訴態度差,不守課堂規則。
恕我直言,呢 D 行為問題,有時係因為家長在屋企都對小朋友太寬容。
先由屋企行為入手,唔好下下覺得佢細,太就佢,有 D 野,大個細個都要做好態度。
舉個例 ( 唔係話樓主小朋友係咁,只係舉例 ),平時食飯在飯檯要有應有的禮儀禮貌,要坐好 D 等等。
家有家規,學校有校規,課堂亦可能因應每個老師會有不同的規舉。
在家要跟父母的家規,在學校就要跟校規。
慢慢教啦,好采重細,再遲 D 就更難教。

‹ 上一主題|下一主題