用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Kv/宣幼/禮賢
go

Kv/宣幼/禮賢

幫朋友問,她小朋友開朗活潑但受教....
宣幼和禮幼有小學backup,而Kv又好吸引...
謝謝大家

宣幼都末出result.....

引用:宣幼都末出result.....

原帖由 ElaineW_Mama 於 14-02-15 發表
宣幼都末出result.....
她心儀之一,覺得in得好抱希望,所以問定先,謝謝

回覆:Kv/宣幼/禮賢

知D唔知D的爸爸答:

根徳中數好,深D,自律性強;
禮賢學術淺D,叫做有小學backup 下,無咁驚

但萬一唔好彩,禮小唔收,考小學時,學術又唔夠人砌,咁點算

引用:知D唔知D的爸爸答: 根徳中數好,深D,自

引用:幫朋友問,她小朋友開朗活潑但受教.... 宣

原帖由 siufung 於 14-02-15 發表
幫朋友問,她小朋友開朗活潑但受教....
宣幼和禮幼有小學backup,而Kv又好吸引...
謝謝大家
禮小同宣小收番自己幼稚園既學生係好小好小架。KV啦!

引用:Quote:原帖由+siufung+於+14-02-15+發表幫

半龍其實機會已經好過街外人考好多。

有宣幼offer,就揀宣幼。

引用:Quote:原帖由+Bigtaoc123+於+14-02-16+發表

原帖由 剛果公主 於 14-02-16 發表
今日同宣幼k3媽媽傾完,佢話宣小今年都有1/2收返宣幼,有錯歡迎更正!

...
宣小收160人,約收50個宣幼生,約一半男一半女, 即收25男25女。

引用:Quote:原帖由+剛果公主+於+14-02-16+發表今

原帖由 Bigtaoc123 於 14-02-16 發表
宣小收160人,約收50個宣幼生,約一半男一半女, 即收25男25女。
好少喎

宣幼幾多畢業生?50個可能吾算少,有d有兄姐開路,有d抽到好野會放棄。

宣小和禮小都收唔少KV生。

引用:宣小和禮小都收唔少KV生。 +

引用:Quote:原帖由+bbalau+於+14-02-16+發表宣小

原帖由 剛果公主 於 14-02-17 發表
Kv係大校,畢業生較其他學校多,會否因此有這種情況!
Kv 係大校(K3 500幾人),自行必入嘅人又多,考入神校都唔少,呢班人唔會去考禮小/宣小啩。

引用:Quote:原帖由+剛果公主+於+14-02-17+發表Kv

bbalau 發表於 14-2-17 08:18
Kv 係大校(K3 500幾人),自行必入嘅人又多,考入神校都唔少,呢班人唔會去考禮小/宣小啩。

...
宣小係一線頭私立小學, 仲可以俾人抽獎, 點會唔考?
KV, SC呢2間每年加埋都有成1000個K3學生以上, 加埋LH, 起碼成1500個以上學術訓練多的人同你爭.

半龍一定好過無龍, 個人心水係: 宣幼>禮幼>KV  
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

同意,宣小好多名幼生想入,都未必入到wor。

Sc and KV好多名津世襲,APS 12月頭考,神校都放咗榜,女仔一條龍又放哂榜,有一班小朋友已經冇去考。所以SC and KV 冇大家想像中咁「大校效應」。
如果我排:宣幼,KV,禮幼。

甘恩  排位同我想的一樣。十分同意你的分析!  發表於 14-2-17 16:44

呢一兩年,考小一的生態環境吾同左好多,除系吾系都3000人報以外,好多幼稚園教深左好多,家長又落力栽培,名幼系有優勢,但吾系甘立竿見影。

引用:呢一兩年,考小一的生態環境吾同左好多,除

原帖由 Jane1983 於 14-02-17 發表
呢一兩年,考小一的生態環境吾同左好多,除系吾系都3000人報以外,好多幼稚園教深左好多,家長又落力栽培, ...
當然啦。名幼生全軍覆沒都有㗎。