用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 屋企真係負擔唔起, 只可以一樣平的, 學乜好? ...
go

屋企真係負擔唔起, 只可以一樣平的, 學乜好?

只怪我地兩公婆搵唔到錢, 交租俾家用之後, 真係唔多錢剩, 想俾阿仔學多少少野, 數學同音樂, 呢34個月已經好辛苦.
我地計過數, 每個月最多只係得幾百蚊俾個仔學野, 如果係咁, 大家會俾佢學乜野好? 英文, 數學定音樂?

小童群益會的課程有好多,比坊間的平好多

回覆:屋企真係負擔唔起, 只可以一樣平的, 學乜好

請問你小朋友幾大 ?

如只計數學或音樂, 個人覺得太細的小朋友不用出去學數 , 自己都教到。 買些練習比佢做都得  

反而如音樂有興趣的話而父母又唔識,就要出去搵人教 。

Choir, 唔洗買樂器

aiwaicheun    發表於 14-2-11 19:47

小朋友幾歲?我小朋友三歲幾,只學游水。我覺得身體好最緊要。英文就睇乎你有無能力教,如果自己吾得就要揾人教,我仔就自己教。音樂都好,要睇小朋友有無興趣,如果無,勉強無幸福。

回覆:doneoneoneone 的帖子

如果只係小學生,可以什麼也不做。有時間就鼓勵上圖書館借書,大量閱讀。

如果選音樂,去音統署網頁留意的課程招生日期,可比坊間外面便宜些

英文,o係圖書館借書大量閱讀,淘英文卡通片比佢睇,可訓練英文聆聽同學生字。
音樂,如果有信教的話,教會有junior choir同樂理班果D,學費好平。
數學,小學生數學應該唔難,可以買教材自己教同練習比佢做?
其實小朋友學野,唔一定好貴。識揀的話,都可以好平。

康文署D課程都Ok架.

咁細個唔洗學住,多D同佢玩,
得閒帶佢去多D地方見識,
儲備資源比佢小學開始上自己有興趣既真正興趣班

回覆 doneoneoneone 的帖子

工聯會都好平, 仲有好多非牟利機構都有好多小朋友既課程, 社區中心, 康文署等等, 去搵搵.

小朋友幾歲?邊區方便?教育小朋友系心機野,吾系只講錢。

細細個,自己系屋企教,看看書,大d再就他的興趣培養。九龍何文田路德會、保護兒童會等都有幾好的課程,你上網看看啦!

這個年紀每天去公園玩,有草地的更好,去圖書館讀書給他聽,圖書館每星期有故事時間,帶他參加

放假帶他去科學館,文化中心看免費節目
動植物公園,九龍公園,香港公園有動植物看,免費

有好多野可做

LeeCC 發表於 14-2-8 12:53
這個年紀每天去公園玩,有草地的更好,去圖書館讀書給他聽,圖書館每星期有故事時間,帶他參加

放假帶他去 ...
Agreed, 就算搭巴士時都可以discuss 好多野,eg, 黃色方格是做乜,點解一些路是double white, 一些是Hur 缐,不過library 的故事時間就麻麻,自己講好過。

回覆 LeeCC 的帖子

對,逢星期三科學館個歷史博物館等免費。
都可以去香港公園玩吓沙、觀吓鳥、研究不同植物!

童子軍,恒生乒乓球,音統處; 另外芭蕾舞都係七八十蚊一堂,仲有空手道果d都唔會太貴。

學音樂不要去工聯,有人說工聯的老師grade 5未有. 試過音統的班,老師有保證,學費不貴.

引用:只怪我地兩公婆搵唔到錢,+交租俾家用之後,+