用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問做大B好還是細b好?
樓主: Bolau199042
go

請問做大B好還是細b好? [複製鏈接]

回覆:siufung 的帖子

講得好!

小一那邊有較深入的討論:

http://www.edu-kingdom.com/forum ... p;extra=&page=1

chiyin8  Thanks  發表於 14-2-27 23:24

MrBeast 發表於 14-2-27 10:54
小一那邊有較深入的討論:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2757896&extra=&pag ...

多謝分享。還有看過你的日誌亦有很多得著,謝謝!

回覆:請問做大B好還是細b好?

媽媽們 多謝你地寶貴既意見 希望你地唔好為大b細b問題而罵交 本人只是問女兒是細b龍年性格太活潑 會否比較難有學校收  本人無意要女兒刻意做大b 亦無意比較其他大b細b學習能力聰明與否
我地應該結束這個題目了 因為和本人當初問的問題 答案已經離題 不想大家爭吵 多謝每位媽媽給予寶貴的意見

我12月囡做大B,之前都好似你咁猶疑做大定細,老公問左我一句,做細B除左早一年出黎搵錢,有咩其他好處。這句說話對我真是當頭捧。

如考到名幼或有龍的幼稚園, 做大B沒有問題, 因B大了可以解釋給他為什麼要做大B, 只因父母想B的學業及事業更上一層樓.   但如果是普通幼稚園, 是否值得做大B呢, 因B大了會不明白點解他好像REPEAT了, 我現在也有朋友都不喜歡她父母當時的決定.   細B大了其實已追到大B的能力.

唔好理, 照考, 有學校收就返啦!
大D, 就冇咩大細B差異! 我見女D同學係細B都好醒

我個女10月, 我地決定出年做大b. 其實而家間學校好好, 佢語言同認知都學得唔錯, 老師話唔使repeat, 只係手肌差少少.
眼見身邊親戚朋友細b, 不論仔女, 上到K3 or 小一好辛苦, 所以想佢 生理&心理都發展好d先面對.
而且幼稚園咁好玩, 讀多一年, 遲少少先進入殘酷既世界啦!

chiyin8    發表於 14-3-6 22:18

回覆 fion_yinyin 的帖子

我都覺得如果細B跟得上, 但夾硬要佢REPEAT 一年N/ K1 係浪費左佢時間同能力.

樓上有人話小朋友唔會因為係超大仔而覺得唔開心....我自己係年頭出世, 成個求學階段都有人笑我老D, 幸好自己成績OK, 如差的話會被人話"又老又蠢" (sorry 太直接).

我大仔係11月BB, 我比佢做細仔, 由K1-K3 學習都唔錯, 唯獨是性格上比其他同學BB (好聽就天真, 直接D講幼稚), 同埋大小肌肉差D, 相信到小學3/4年級個差異就會拉近.

我個囡係2010年11月b, 可以分享下

舊年又報K又報N, K 基本上冇乜好offer, 最後去左LH 讀 N

今年再用大B身份報K, 主要同佢考龍校, 今年完全脫胎換骨, 中左五條龍任我揀

所以對我個case 黎講做大B係有SO既

希望幫到你

chiyin8  good job! congratulations!  發表於 14-3-6 22:20

回覆:catiou627 的帖子

做超大B有so,這是當然,但大B都有叻同唔叻,如果touch wood,第時有需要留班,就比人大差不多2年,女仔會唔開心,男仔或者感覺好啲。這不是早或遲一年搵錢的問題,是小朋友唔開心的心結!見到初中學生都有笑人哋年紀比自己大一、兩年的同學!

引用:做超大B有so,這是當然,但大B都有叻同唔叻

原帖由 conniewktang 於 14-03-06 發表
做超大B有so,這是當然,但大B都有叻同唔叻,如果touch wood,第時有需要留班,就比人大差不多2年,女仔會 ...
我都有同老公提過留班問題,佢話做大B都留班,咁做細B咪仲一定留硬班!咁又係。

其實做大B細B呢個問題真的沒有一個有確實結論,只是父母隨自己感覺而行。
我覺得我女兒現在讀書很好,很輕鬆,班主任私底跟我,讚同我囡做大B,我知我當初的選擇是對的了。

chiyin8  good decision!  發表於 14-3-6 22:21

讀唔讀到書,細路要到中三、四先知,同做大細B冇關。開初,做大B會有so,但以後就不一定。所以留班是指中學,如DSE的階段。

回覆:conniewktang 的帖子

所以無需要就不要做超大,除非追不上。

引用:讀唔讀到書,細路要到中三、四先知,同做大

原帖由 conniewktang 於 14-03-06 發表
讀唔讀到書,細路要到中三、四先知,同做大細B冇關。開初,做大B會有so,但以後就不一定。所以留班是指中學 ...
我由細到大是細b,細人足足一年,一月出世。我又唔覺差過人,係細個唔勤力啫。不過,硏究証明細b人生際遇差d,建議做大b,睇你信不信。refer 一本書 "outliers"硏究成功人士全是年頭出世

引用:其實做大B細B呢個問題真的沒有一個有確實結

原帖由 catiou627 於 14-03-06 發表
其實做大B細B呢個問題真的沒有一個有確實結論,只是父母隨自己感覺而行。
我覺得我女兒現在讀書很好,很輕 ...
請問你孩子几月份呢?thx

回覆:amannal 的帖子

小兒十二月超細B,仲早產了成個月,現四歲多啲,正讀K2,唔覺有乜問題,認中文字,他比班中大仔大女叻,英文識的vocab也比別人多,數學也比別人好。很外向和健談,又多問題問。朗誦比賽,普通話或英文朗誦,學校都選他,而且,他似乎有無數的機會,更是校長和老師的寵兒。他全班最細,但反過來,他會教返大B學術上的東西。讀的不是私校,是PLK學券kg,但K1巳學寫字,初期有奌辛苦 ,但現在寫好難的中文字都冇問題,還會拿3個印加1貼紙。其實,也曾掙扎過好唔好比佢做超大,先生反對,而且,眼見不少超細B,都讀得好好,最後決定比佢繼續做超細B。不会盡信書本理論,會看實況,只信家長的栽培不會白費和自己的孩子有能力做好。絶不信個個年頭出世都會成功,年尾就包尾。咁個個做超大B都會成功,個個比仔女repeat1年,就冇人讀唔到書啦?!

我細女10月尾, 上年細B 考10 間幼稚園, 全部REJECT, 最後得HK靈糧堂收, 讀了一年K1, 再冇所謂地試大B 報了香港真光, 德望, ST PAUL,

結果全部收, 最後諗了很久, 比她讀ST PAUL, 一條龍冇頭痕嘛, 所以其實到最後, 係睇你自己想佢讀什麼學校, 大B 入龍校一定機會大D , 如你諗住大抽獎, 就細B 都冇謂,

chiyin8    發表於 14-3-7 22:08
‹ 上一主題|下一主題