用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問做大B好還是細b好?
go

請問做大B好還是細b好? [複製鏈接]

請媽媽們指教,我個女2012年11月出世,宜家14個月,咁岩龍年怕難報學,見過我女既人都話個女比較跳皮,性格非常活潑好動識行識跑識周圍聊人玩,陌生人都能夠打招呼同抱,玩具食物肯同人分享,有時仲餵其他小朋友食,大至上識聽著鞋襪分水果做動作,但係唔識講野-_-# 請問適合做大b定細b? 如果細b 會唔會好難收?

4    0    0    0

引用:請媽媽們指教,我個女2012年11月出世,宜家

原帖由 Bolau199042 於 14-02-02 發表
請媽媽們指教,我個女2012年11月出世,宜家14個月,咁岩龍年怕難報學,見過我女既人都話個女比較跳皮,性格 ...
Applied PN yet?

回覆:藍藍媽 的帖子

K1 ^_^

其實做大B定細B,有時候並不是你真的可以話事,如果你今年9月打算報K1,你絕對可以勇往直前,只不過有沒有KG收你囡囡。同埋有部分名幼/龍幼也不收11、12月細B的表格。當然如果你要求不高、事旦只要有一間KG收也冇所謂的話,其實試下也冇妨。不過不要抱太大的期望,因為始終也是學校自己揀人,報名的人中有2012年1月至12月B、更加有2011年的超大B,所以在大多的情況下,2012年的細B機會可能也是微D,不過也有例外的,因為smart的細B也大有人在。如果我係你,會同時報K1(做細B), 同時也報PN(做超大B), 有offer後再慢慢選擇。

回覆:LittleButter 的帖子

^_^謝謝你

回覆:請問做大B好還是細b好?

基本上如果能無問題我會話做細b,

但現在D学校偏好收大b或超大b所以根本不由家長choose

基於現今課程普遍過深,我會選擇做大

rainbowcov  未必間間都深的。  發表於 14-2-5 15:02

引用:K1+^_^ +

原帖由 Bolau199042 於 14-02-03 發表
K1 ^_^
但12年出世的bb今年不是該讀n班嗎

其實樓主不用太煩惱大B定細B,由學校去選擇吧!
小女都係11月細B,性格跟妳女女差不多,再加上佢把口講唔停同絶對有足夠表達能力。但當年的結果係得一間有關係的幼兒園收佢(大家都好唔明,所有能力都有但唔收,唯一既解釋係佢既面試表現唔係太興奮就係縱橫四海)。正當已開學一星期(一年後),突然知道有心儀學校有位可叩門面試,即刻再寄信求面試,當時的老師都很奇怪當初為何連waiting都冇(由於太多嘢講騷擾到我和老師傾談,當時另一老師帶佢去另一班房都完全冇問題,所有要求都做到。但我當然知點解)。最後收咗入讀(雖然多花了幾千元兩邊學費,但都抵),之後就見到大B和細B既分別。由於小手肌發展和空間感較遲,所以寫字係會困難好多,樓主必須要明白,別給太大壓力。但隨着長大,大B細B的差別會拉近,現在小女K3,在班亦算中等,我已經覺得唔錯。
我的見解係,不要先為女兒選擇做大B還是細B,佢哋既能力係會俾妳睇到佢適唔適合。再者,真係做唔到細B要留一年做大B的都大有人在,不要給太多壓力俾自己和小朋友。

我12年12月,我地揀左做大b呀!
腦仔成熟d,學野好d,輕鬆d!!
如果本身資質好,可能會有更好效果~ (這只是我諗姐)

rainbowcov  大B當然好過細B啦, 如果唔係點會咁多名幼都揀大B啫。  發表於 14-2-5 15:06

回覆:Bolau199042 的帖子

小女現讀K1超细b, 全班最细,但執筆畫線寫字就非常遜息!真係同大b差一大折,今年再重考K1名幼同龍校,派賽唔錯,因為這些學校一般只收大b, 上年完全無得報,所以我會遍向做大b!

rainbowcov    發表於 14-2-5 15:04

同意樓上講法,做大B/細B,基本上唔到家長自己話事。我女兒是細B,去年考K1,有offer,但不是心儀的。但今年以超大B身份再戰K1,成績不俗,當中有龍校offer。

rainbowcov    發表於 14-2-5 15:05

回覆 Bolau199042 的帖子

一定是大B,我個囝係細B,搵N班讀時得一間肯派表,其他都話唔收或唔派表俾細B

sharing - my child repeated K1 and just finish the P1 interview game... so far I got 6 offers (already release 5 , just hold 1 which is my dream school) and sit in many third or second round interviews. I have no regret to let my child repeat K1. my case only :)

yfchoy 發表於 14-2-5 10:30
其實樓主不用太煩惱大B定細B,由學校去選擇吧!
小女都係11月細B,性格跟妳女女差不多,再加上佢把口講唔停 ...
非常好的分享

回覆:Bolau199042 的帖子

做大b.
响幼稚園同小學學習能力高過細b

我仔係十月尾细b,今年有幾間心儀學校offer,會今年入k1.我想法係有人收一定俾佢讀俾佢試,小朋友既能力係冇人估計到。讀吾上下年再泥過囉。

jbread 發表於 14-2-7 09:13
我仔係十月尾细b,今年有幾間心儀學校offer,會今年入k1.我想法係有人收一定俾佢讀俾佢試,小朋友既能力係冇 ...

我囡都係10月尾細囡,係LH讀緊K1,啱啱派咗第一期評估,so far 不差於大b,會繼續讀上去

做大B好,差好遠。特别在要求高的幼稚園讀書,大B跟小B的學習能力差一截。

做大B, 開開心心玩多一年先上小學!

‹ 上一主題|下一主題