用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 給在考慮KLN民生的家長
樓主: 小中子
go

給在考慮KLN民生的家長 [複製鏈接]

回覆:給在考慮KLN民生的家長

真正的民幼用家一定知道民幼是一間好學校,不清楚的請不要亂批評佢;呢啲就好似自己中唔到六合彩,就話馬會造馬一樣;喇沙、拔萃唔收自己仔女,咪又話入到果啲靠人仕。
民幼唔係好學校就唔會年年都咁多人考啦。

引用:真正的民幼用家一定知道民幼是一間好學校,

原帖由 hltonlaw 於 14-02-10 發表
真正的民幼用家一定知道民幼是一間好學校,不清楚的請不要亂批評佢;呢啲就好似自己中唔到六合彩,就話馬會 ...
good!

其實已有不少民幼的真正家長出來講過,真係好唔明,點解仲要咁堅持,大家請理性D去想,真的用得著那麼急去趕走一些學校應為程度不足的學生嗎?民幼有自己小學直升,用不著"交數"(引用之前一些網友的詞),那麼為何要這樣做?要這樣做亦未免太愚蠢了。

或許依舊有些網友想別人認同他們所想,民幼是一所他們心中的唔好的學校。谷成績,現實,商業等。

但何謂"谷"?只因面試問的問題而去判斷?那些家長真正知道民幼的課程嗎?

何謂現實?民幼會比其他非龍校更要Train到自己的幼稚園生有超越幼稚園的實力去考小一那場杖,否則驚出來成績表唔靚?

何謂商業?民幼很少雜費,書簿校服家長係直接跟書商和校服商購買,由學校代勞辦理。10個月學費,每個月$32XX。學校會用一定的時間去教小朋友德育,珍惜所有,去愛護別人,幫助有需要的人,而不只是不停知識傳送。校車返學一定上課前到,放學時間才接小朋友,小朋友係上足3小時,不是遲到早退,或等齊人前只播VCD或兒歌。這時商業嗎?

回覆:DCMaMe 的帖子

其實用家喜歡學校,唔喜歡嘅唔報唔考唔讀,係最理想不過嘅配對,唔明白非用家以什麼理由評擊學校,就係因為道聽途說?
本來我真係唔介意非用家嘅睇法,因為最終佢哋都唔會或者不屑成為用家,但如果硬要將老師標籤為冇愛心,我真係忍唔住要開口。
今日係新年假後復課嘅第一天,小兒於農曆年生病入院,病情不輕,今日打去學校請假,首先書記將我嘅電話駁比駐校護士,先了解病情,再以專業嘅角度給予意見,放學就立即收到班主任電話,老師先了解病況,再給予安慰,不單叫小兒好好休息,還叫作為媽媽嘅我要好好保重自己,要撐住,已經一個星期為照顧孩子而冇好好休息嘅我,當時不禁流下眼淚。
我要誁嘅係我自己嘅親身感受,並非我朋友嘅朋友,要評論一樣食物好味唔好味,咁主觀嘅嘢,至少都要先試食先可批評,何況係評論一間歷史尤悠嘅學校,一群專業嘅老師。
作為用家嘅我,我絕對放心把孩子交給學校,交給老師,我深信小兒會喺愉快及充滿愛嘅環境下成長。

回覆:BoDingMaMa 的帖子

引用:其實已有不少民幼的真正家長出來講過,真係

原帖由 DCMaMe 於 14-02-10 發表
其實已有不少民幼的真正家長出來講過,真係好唔明,點解仲要咁堅持,大家請理性D去想,真的用得著那麼急去 ...
其實經常都會有些人對某些學校針對性的評擊,咬住吾放,不用去理解,因為這些情況應是搞針對的人與該校有過節,如 being rejected, teacher being fired or forced to leave, etc, 所以也不用為此而費神,在此沒有指任何人,只是個人睇法,請不要對號入座

‹ 上一主題|下一主題