用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 給在考慮KLN民生的家長
go

給在考慮KLN民生的家長 [複製鏈接]

9    0    1    0

引用:本人的朋友,+親口同我講以下民生的真人真事

原帖由 小中子 於 14-01-30 發表
本人的朋友, 親口同我講以下民生的真人真事, 信不信由你
但我在此分享, 係因我覺得咁既幼稚園太差勁.
利益 ...
太差啦

交人?你的意思係話升k2時一定要揀幾個學生出來趕走??

「交人」的意思是⋯⋯??

回覆:給在考慮KLN民生的家長

早已聽聞,所以冇報

小中子 發表於 14-1-30 09:35
利益 ...

絕對相信!
因為其小學都一樣.

小朋友返學不到一個月就暗示叫人走, 三個月就明確開口建議轉校.
小朋友都係佢幼稚園學生, 都係由佢地培養出來, 點解可以返小一一個月就想人走???
反映其幼稚園教學有問題? LINK唔到小學的課程?
到底現今學校是否有"教育MISSION"???

其實學校希望要全部100分學生, 教育部份100%放在家長上, 學校只希望學生幫學校做成績!
學生跟唔上, 家長當然有責看怎樣去幫小朋友學習, 不過學校是否可以禁唔負責任, 眼不見為妙, 把學生趕走就劃上句號?

學校本身教授責任去左邊????
老師有無想過辨法去幫學生? 老師有什麼使命?
學校辨學宗旨是什麼?

我諗"有教無類"的精神已經在香港奇怪的環境慢慢DISAPPEAR!   
以上變成教育主流制度, 家長更愛!
香港教育之恥!!!!

heidya    發表於 14-1-31 12:05

小中子 發表於 14-1-30 09:35
利益 ...

識人比識字重要!

原本有個小朋友跟本上跟MS收生資格差好遠, 本應連WAITING都唔合資格.
不過有相關人仕關懷, 順利入讀, 不過好辛苦!  
主任最後叮嚀叫事主不要公開以上.

學校要交位被相關人仕朋友不足為奇!

大家可以當一個故事去聽, 不須太介懷及懷疑可信性.
因為無法證實真假, 只有當事人先知.

如果RESULT ORIENTED家長, 她仍然係一間很不錯的學校啊, 只可以講不同的學校配不同的學生吧了.

heidya    發表於 14-1-31 12:06

相信 ~~

我覺得係學校唔識「有教無類」呢四個字

我也識個朋友的小朋友幾年前在民幼讀, 是靠人士入的, 但唔記得k1定k2就話佢知佢唔會升到民小的, 總之好早期已講了, 叫佢有心理準備, 同埋搵定學校囉.
所以我非常相信樓主確有其事.
好同意某jm講, 現今的學校變了'只希望學生幫學校做成績!' '有教無類'的精神已在某d學校消失了!

好多學校都係咁,唔只民生

我老公朋友係民幼教過,所以我都無報民生。

rainbowcov  我老公係民中做過, 真係唔出奇。  發表於 14-2-5 14:29

引用:好多學校都係咁,唔只民生 +

原帖由 waimanXwaiman 於 14-01-30 發表
好多學校都係咁,唔只民生
仲有邊D幼稚園係咁?好驚

我教過其小一生,又係比老師勸退,轉左另一間

我信,因為我上年考慮民主offer 時,有兩個朋友的經歷一樣,不過是在小學部,一樣要踢人走,所以吾揀民生

不只是民生, 其他學校也有此情況.  家長要問問身邊可靠的用家.  總之, 自求多福.
~easybring~

我覺得民生口碑好差,絕對唔會揀這間學校

其實都真係唔只民生,最近有朋友在直上的學校,明年K3升小一,小一間學校唔收個小朋友,等左好耐都係WAITING,小朋友已有其他學校OFFER,小朋友自己說左給老師聽有其他學校收佢,到家長日,老師只是用幾分鐘見了家長,比起以前,真係大大不同,其實名校就是現實,如果你要些有教無類的學校,一定不是名校,但唔會達到你想要的學術要求,呢個PAID AND GAIN的定律,除非你個仔/囡都好出類拔萃。
‹ 上一主題|下一主題