用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 給在考慮KLN民生的家長
樓主: 小中子
go

給在考慮KLN民生的家長 [複製鏈接]

小中子 發表於 14-1-30 09:35

朋友的女兒上年入讀民生K1, 剛剛見完家長
老師同佢講: 你個女認字能力不是太好, .......

小朋友今天追不上, 並不代表不是明日之星,
這樣的幼稚園, 不讀也罷!
朋友決定不做任何EXTRA 的野, 要趕便趕吧~

小朋友追不上, 你朋友決定不做任何EXTRA 的野..........

你朋友是否應該嘗試同小朋友認下字呢? 比返少少時間跟返小朋友學習進度呢?
為的不是要留在一間令佢咁滿意的學校, 而是為小朋友前途著想, 否則去到任何一間幼稚園後果都會如此。

Bibianna0518  唔做extra嘢,趕就趕.......歪理不容。  發表於 14-2-8 12:48

回覆:給在考慮KLN民生的家長

點解近來負評特別多?點解大家只focus升唔到嘅15%而唔係直升band one小學嘅85%?

我唔敢講間學校好定唔好,我只知當日有>5000個申請。到你決定放棄學位時,一定會有家長掩嘴笑住講句"多謝".

點解近來負評特別多?點解大家只focus升唔到嘅15%而唔係直升band one小學嘅85%?

我唔敢講間學校好定唔好,我只知當日有>5000個申請。到你決定放棄學位時,一定會有家長掩嘴笑住講句"多謝".

DCMaMe 發表於 14-2-5 12:59
回覆 chapter 的帖子

我自己聽過的有以下例子1. 傳統大校名幼,大多人用'谷形容的。有小朋友K2成績老師話 ...
名幼唔出奇,估唔到邨校都會勸退!

我認識的朋友中亦有不是名幼勸退的情況, 仲要經常打比家長, 同家長講小朋友跟唔上, 亦有非名幼的 n 班勸repeat 的情況! 我相信呢個情況都越來越多出現!

回覆:DCMaMe 的帖子

絶對同意,跟不上要repeat 更是非常common! 每間學校有自己的政策,我相信老師學校都想班中各同學進度大體一致,所以才會有這樣安排!

回覆 DCMaMe 的帖子

呢D咪係我話唔計嘅老師話跟唔上, 之後小朋友自己走既例子..
我都聽過更極端既例子. 有學校提議小朋友留班因為小朋友真係跟唔上,後確認小朋友發展遲緩要考慮上特殊學位。

我唔想計既原因係因為D老師/學校只係指出問題. 如果預見到未來學校課程同個別小朋友可以承受既差距會越來越大,
提議什至強烈表示家長應要考慮其它對小朋友有利益既選擇都冇可口非。唔通家校合作一齊測試一個幼稚園小朋友承受底線?
當然我絕對相信對一D學校嚟講影響佢地升小一成績表係佢地主要考量之一.

我想知道有冇例子係家長堅持留底,之後學校通知家長踢佢出校?

唉~已經覺得是像表現唔好同態度唔積極的員工,被公司勸自動辭職但又唔檢討。。。其實入得民生呢類學校,家長都係鐘意學校對學術認真,如果小朋友追唔上,家長就話要求過高淨係應該學下合群自理,就一早唔應該盲目報名校,應該讀d比較活動教學的Happy School,無理解過學校文化同小朋友需要而選擇錯誤,不應抱怨!!

回覆:Marco2010 的帖子

如果係真,校長同老師都太衰了

引用:Quote:原帖由+waimanXwaiman+於+14-01-30+

原帖由 tam_bb 於 14-01-30 發表
仲有邊D幼稚園係咁?好驚
我估名校都係咁掛,我個人斷估的

引用:Quote:easybring+發表於+14-1-30+14:05+不

原帖由 Marco2010 於 14-01-30 發表
未聽過PC有類似事件。大家諗下其實學校的目的有何意義?

好的學生搵九流教師都無問題!
就是將人分類

從來唔覺呢間學校有咩咁好??? 成績好好? 都唔覺。。。。。

Band 1B 吾算好?難道band 3 好?

回覆 joannec05 的帖子

學校好唔好,我相信真正用家會最清楚。
我個人應為最好的學校就是一所最適合自己小朋友的學校,當然你可以話85%小學學位唔夠好,亦可以話完善的校園設施唔夠好,兩文三語教學,有NET班主任唔夠好,活動教學,幼、小、中不時有大型合作性活動唔夠好,更可以話學校重品德、重自理、教小孩要有紀律等全都唔夠好,只要你自己覺得便是了。

有感而發,有不小家長或想惡評人家學校而得到一些自滿的朋友(我唔係講你,係想講之前一些評論的網友),小朋友只是在幼稚園時期,還有漫長的人生路,有比天高,比海深的知識等著他們去探究。身為父母親身教比任何學校更重要,我們對人對事的態度,小孩子會一一看在眼內,並銘記下來,多讚賞多感恩,小批判小比較,小孩成長才會得著,共勉之!

引用:回覆+joannec05+的帖子 學校好唔好,我相

原帖由 DCMaMe 於 14-02-08 發表

你的價值觀比用「我為人人」作為校訓的民生幼稚園還要正確!給你一個like .

wonderland07 發表於 14-1-31 12:22
我都係個句. K1 上K2乍wo, 我寧願唔收我都好過K2踢走我. 家長清醒下,我們講咁3丶4歳人仔乍

...

Agreed!

每位家長對學校及子女的期望也不同, 可能一所汰弱留強的學校正是她們想要的模式, 希望子女在競爭中成長, 証明誰是強者, 如果子女的天資可配合這類學校, 絕對是一拍即合.

但強者不易做, 大人小孩也要付出代價 : 金錢 + 時間 + 心血, no free lunch.

相反, 小孩性格與天資均不能配合, 不要免強, 苦著臉返學又何必呢?  長期處於谷底影響日後心智發展, 找一所不屬名校, 卻可讓小孩開心又有些成就感的學校, 才是正確選擇.

如果 MS 真的是這樣, 也無可厚非, 它的名氣及地位有足夠條件來實行這政策, 實況是求過於供, 不愁無學生.

(利申 : 我不是MS用家)

引用:每位家長對學校及子女的期望也不同,+可能一

原帖由 Warning 於 14-02-10 發表
每位家長對學校及子女的期望也不同, 可能一所汰弱留強的學校正是她們想要的模式, 希望子女在競爭中成長, 証 ...
與你有不同意見,希望在此平台與你分享,本人不是基督徒,但覺得基督精神不應該採取所謂「汰弱留強」政策,亦相信「包容」是基督教其中的一個宗旨,小朋友追唔上,不一定是天資問題,學校及家長應該多些了解背後原因,這才是幫助小朋友,叫小朋友轉校只是避沙蟲而要斬腳趾,有愛心嘅老師都把學生看待是她們的囝囝囡囡,試問怎捨得「趕走」那些所謂追唔上嘅學生?

補充: 本人不清楚樓主說的事情是否真實。

‹ 上一主題|下一主題