用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 給在考慮KLN民生的家長
樓主: 小中子
go

給在考慮KLN民生的家長 [複製鏈接]

其實件事有幾多成真都唔知,又冇證冇據,又唔係親耳聽到;除非係自己好信任的人親口講,否則只可以當一般抹黑,聽下就算。

利申:非民生家長

引用:唔派表俾細B,家長可以自行考慮下年再去申

原帖由 bubuG 於 14-01-31 發表
唔派表俾細B,家長可以自行考慮下年再去申請做大B,總之有機會俾你。幼稚園踢個個幼童出校真的講唔過去。

...
當你小朋友不是9-10月,根本就針咭唔到肉唔知痛。如果ms今年唔收,我都考慮做超大。但當我check返原來細仔暗盤唔收,超超大直頭寫明唔接受。好似pc咁,細仔少收,亦寫明只收上年度既11-12月。換言之,9-10月出生根本就被嫌棄。我地有得選擇嗎?

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-01-31+發表唔派

原帖由 Aprilbaby 於 14-02-01 發表
當你小朋友不是9-10月,根本就針咭唔到肉唔知痛。如果ms今年唔收,我都考慮做超大。但當我check返原來細仔 ...
我細仔是九月B。interview 欠理想。每校收生總要折龍,唯有嘆一句「生不逢月」。

回覆 teambuilder 的帖子

十分要好朋友告知,女兒讀k1, 老師不是太有愛心,常常睇手指做無聊事也不願跟小朋友交談,她說很想轉校,但沒有學校收,說之前遊學團事件已可知道校長方針,已脫真心離教學模式,說失望,還以為入了好學校真心分享,不喜勿插

回覆 小中子 的帖子

朋友說相信老師真的說得出這番話

回覆:給在考慮KLN民生的家長

唯恐天下不亂

樓主說的情況,我個人覺得並不出奇,但起碼俾人讀到幼稚園畢業,三,四歲小朋友問起點解要轉校,做父母嘅都唔知點開口。

MSKAKACHAN  totally agreed!  發表於 14-2-6 12:16

其實你見好多面試全部識晒吾收,識吾哂嗰啲反而收你就知喱間學校係睇其他因素。

teambuilder 發表於 14-2-1 04:50
其實件事有幾多成真都唔知,又冇證冇據,又唔係親耳聽到;除非係自己好信任的人親口講,否則只可以當一般抹黑 ...
做得父母,都有相當的智慧去分析,段估都無人唔睇幾句就信。
我諗樓主都唔會禁儍就去抹黑人地,令自己大D入讀機會。
小左幾十人報,米一樣每年有幾千人報,有乜謂。

簡單D,唔信米當笑話一則去睇。

信架,米當多樣資訊去參考law。

不過假設人地抹黑就不是太好,等如有人懷疑有人係學校打手一樣,對事情討論完全無幫助。

我就選擇相信,因為身邊大學同學的小朋友剛發生的事,只不過是小一。
一個月就叫人走是何等教學理念?

引用:你見間學校幼稚園收生考咩你都估到佢係間咩

原帖由 yslgirl 於 14-02-01 發表
你見間學校幼稚園收生考咩你都估到佢係間咩野既學校.  考晒A-Z, 1-9!? 我唔係覺得要識呢d好難, 但我只不過 ...
agree, 上年interview 完就知它不是my cup of tea

回覆:wonderland07 的帖子

我都唔知樓主講嘅野係米真,追唔上就踢走甘慘... 但呢個討論令我諗起,德望2nd in時,老師直頭問我:如果小朋友入學之後,追唔上,你會  點呀?
甘係米即係德望都有甘既情況呢?

引用:不單止幼稚園,小學很早也聽聞如此,社會是

原帖由 Gerard 於 14-02-01 發表
不單止幼稚園,小學很早也聽聞如此,社會是現實的,唯一最好的方是增強自己實力。

...
agree

我囡囡今年考全部答對有禮貌都係waiting. 另一個朋友話答得麻麻地就收咗. 我相信依家都睇埋家長嘅背景, 我亦接受. 不過自從遊樂團事件後, 確實令我對民生完全改觀了. 要去到美國一家人用十萬銀參加確係講唔通. 希望民生能懸崖勒馬, 不要令以前嘅良好校園風格打破.

太過份又再一次證明明校不一定是好的!

其實不能証實樓主講的是否真確,這樣就判斷一間學校吾好倒也是欠缺客觀

其實民記確實在轉型中,由用維記校長,辦遊學團,到勸退學生,由頭到尾到話緊俾大家知佢已經不是以前的民生了。難得又有家長buy 這一套,覺得勸退正常,其實是有怎樣的家長,便有怎樣的學校,香港從來也是市場話事,可憐的是小孩子,從小就在弱肉強食的環境下成長,不是因為自己不努力,無辜被斷定是失敗者。

回覆 BABA124 的帖子

其實家長都好可憐,半年間為小朋友哭過無數次。大家有沒有想像到一心讀龍校的家長,突然間要再為小朋友苦惱而困擾。

引用:其實民記確實在轉型中,由用維記校長,辦遊

原帖由 BABA124 於 14-02-02 發表
其實民記確實在轉型中,由用維記校長,辦遊學團,到勸退學生,由頭到尾到話緊俾大家知佢已經不是以前的民生 ...
小朋友考不到呢間, 其實間間都是想收好學生, 唔要唔好的, 只是做唔做出面的分別。
好似中學, 留班表面上是將唔達標的學生留班, 但其實最差的年年升班至中三後要他走

‹ 上一主題|下一主題