用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 給在考慮KLN民生的家長
樓主: 小中子
go

給在考慮KLN民生的家長 [複製鏈接]

回覆:給在考慮KLN民生的家長

利申:我是來年的ms K1家長,先謝謝樓主的提醒。但其實如上述事件屬實,汰弱留強都不是什麼新事。只怪ms 選k1 時,沒有像其他名幼一樣,一開波(interview前) ,已篩走了細b, 沒有潛質的學生。反而系一樣給予機會面見,一樣給予入學機會。但奈何後來入選的學生卻跟不上,唯有勸喻到更合適的學習地方。我b系細b,但ms一樣畀機會,系好多名幼,龍校都做唔到。細b媽就明白,同體會到當中的不公平。所以我會更努力協助學校,一同教好小朋友。但如果本人孩子仍未能跟上課程,都得接受他技不如人,但仍會感激一間沒有一開始就把我細b孩子拒緒門外的幼稚園。

之前只聽過小學會,話小五會少咗成班學生,越瞭解得多,越對呢間學校冇好感,枉為基督教學校,如家長認為幼稚園都要汰弱留強,小朋友真係好可憐! 家長真的不要以為名校間間都係咁,真正名校先唔會!

引用:之前只聽過小學會,話小五會少咗成班學生,

原帖由 BABA124 於 14-01-31 發表
之前只聽過小學會,話小五會少咗成班學生,越瞭解得多,越對呢間學校冇好感,枉為基督教學校,如家長認為幼 ...

回覆:超班BB 的帖子

我都係個句. K1 上K2乍wo, 我寧願唔收我都好過K2踢走我. 家長清醒下,我們講咁3丶4歳人仔乍

引用:我都係個句.+K1+上K2乍wo,+我寧願唔收我都

原帖由 wonderland07 於 14-01-31 發表
我都係個句. K1 上K2乍wo, 我寧願唔收我都好過K2踢走我. 家長清醒下,我們講咁3丶4歳人仔乍

...
agree

回覆:小中子 的帖子

本來對這間學校也有好感,但自從三萬元幼稚園生遊學美國一事,見微知著,他們是否從孩子的角度去想呢?可見一斑。更加上聽到類似樓主的「勸退」個案⋯⋯

原帖由 wonderland07 於 14-01-31 發表

...

有教無類?那麼PC為什麼唔收細b?其實細b都係適齡學童,可惜連入表既機會都冇…我想說的,不是讚成MS的做法,只是唔同學校有唔同做法,如果唔認同就唔好報。MS報之前有份問卷,各家長可以寫出自己既期望,冇謂錯配…

引用:有教無類?那麼PC為什麼唔收細b?其實細b都係

原帖由 ms.bead 於 14-01-31 發表
有教無類?那麼PC為什麼唔收細b?其實細b都係適齡學童,可惜連入表既機會都冇…我想說的,不是讚成MS的做法, ...
其實不只PC, 不少名幼在PN時已不派表給細b, 表面就話9月開學時,未足兩歲。實情系怕細b麻煩,又收少幾个月學費,又怕佢地升小成績唔好,影響自己條數。試問邊間學校唔緊張自己學生成績呢?仲有d學校暗盤同staff落令7月之後既b都唔收,除非好標青。只系好多學校黑暗面,你地唔知啫。我个人不會天真地相信會有教無類的名幼or龍校。

回覆:ms.bead 的帖子

PC收細b的,我識幾個10月細b都有offer

Aprilbaby 發表於 14-1-31 14:56
其實不只PC, 不少名幼在PN時已不派表給細b, 表面就話9月開學時,未足兩歲。實情系怕細b麻煩,又收少幾个月 ...
Agree!

唔派表俾細B,家長可以自行考慮下年再去申請做大B,總之有機會俾你。幼稚園踢個個幼童出校真的講唔過去。

名校成人都用呢招"兇" 人 , 但有時最後不是真係趕走你, 好 似我小朋友表姐就係讀民記, 小學開始年年話試升..."兇" 到現在讀小五仍然係到 , 不過我認為好明顯是錯配同勉強....何苦!

...
totally agree

K1升K2都要汰溺留強,聽到都覺得心痛,不過我相信怎樣的學校就會有怎樣的家長

天悅 發表於 14-1-31 22:48
K1升K2都要汰溺留強,聽到都覺得心痛,不過我相信怎樣的學校就會有怎樣的家長

...
完全認同!K1小朋友,未發展到就未到,無法拔苗助長。
其實家長話接受學校有禁野的安排,我覺得香港家長好恐怖!
香港之恥去助長歪風。

我估計幼稚園去補中英數係大勢鳥,香港upward ladder更小。

你見間學校幼稚園收生考咩你都估到佢係間咩野既學校.  考晒A-Z, 1-9!? 我唔係覺得要識呢d好難, 但我只不過唔明兩歲人仔識得呢d符號意義有幾大?

其實好奇怪,本身冇人問,但就自己 說了一大段關於民生的不是, 見事是真是假,根本沒有人可以證明 ,為什麼在這時候種傷 某學校,很可疑,如果假設這件事是真的,相信正常情況下老師也不會這樣說什麼校長要交人,因為這樣說是很蠢的做法,家長一定會說出去,也不相信老師會這樣說, 況且汰弱留强也屬正常,也不只是民生獨有的做法,有些幼稚園甚至pre nursery 也被淘汰出去升不到K1, 很多學校包括從未聽名字的學校也會這樣做,如果學生追不上, 家長也有責任的, 勉強讀上去對小朋友也不是好事。

回覆 fishmaruko 的帖子

有什麼樣的校長,就有什麼樣的老師

回覆:fishmaruko 的帖子

我係今年1k1家長,當然我唔可以伐表所有家長長,但係我剛剛見完老師,就上學期小兒嘅表現,老師冇誁過有関交人,或者未達標等字眼,而小兒屬細仔,於自理方面,老師都係以鼓勵嘅方面去勉勵我,以用家角度並無任
hard feeling,或者你可以話我係die hard fans,但我個仔係喺民幼讀緊,相信我未至於盲目到哩個地步,對於我嚟誁學校真係一間好學校

‹ 上一主題|下一主題