用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 KV 英文深淺程度
go

KV 英文深淺程度

我的仔仔今年9月讀KV  K1,英文深淺程度如何呢?聽講不如中數般好,要到外面上英文課嗎?

回覆:martinwu81 的帖子

你有沒有其他offer? St cat 的英文人地活深,又話好。但我朋友個仔英文卻差左。我仔K1,一星期有3曰比佢係出面接觸英文。學校的英文係唔夠!但我好buy kv。

回覆:cymchris 的帖子

其他都是waiting 。
有好的英文班介紹嗎?
謝!

引用:我的仔仔今年9月讀KV++K1,英文深淺程度如何

原帖由 martinwu81 於 14-01-27 發表
我的仔仔今年9月讀KV  K1,英文深淺程度如何呢?聽講不如中數般好,要到外面上英文課嗎?

...
我阿仔現讀KV K1, 坦白講,英文必定要外補!吾補吾得!

回覆:KV 英文深淺程度

我女K1,英文打算自己教,不外補了....·

回覆 martinwu81 的帖子

老實講KV主要係中文教學,所以英文esp oral要响出面外補! 不過佢地d通告係用英文,而且英文十分正規! 同埋中數、紀律係一流,所以我寧願出去補英文!

回覆:KV 英文深淺程度

想請教下其實英文主要係補d 咩??phonics ?? 因平時係屋企我同工人阿仔都會全英文對話,conversation 方面暫時未有問題,但見好多人都話kv 要補英文,所以想請教下

KV今年先開始有NET. 都係教吓PHONICS, 唱吓歌仔, 好似係一個禮拜定2個禮拜先派一個音既A5紙話你知教咗咩音. 講真, 要佢學得好都係自己出去補, 我仔PHONICS, 拼音都係出面學.

以前都聽聞KV的英文不足, 但我又覺得唔係想像中咁, 佢哋第一學期幾次評估都已經唔係單字, 其他學校仲係A for Apple既時候, 佢哋係連量詞去答案。KV老師質素比一般幼稚園高, 班主任本身英文OK標準的, 而且我成日都聽到阿仔話同NET上課玩。如果你係想有phonics, native speaking oral etc 其實間間本地幼稚園都唔會做到, 除非國際班, 而且亦唔係2, 3小時在學校教到的。我仔現在讀K1, 本身在家我哋講英文多, 佢同另外兩個小朋友都係班上的"英文人", 但也有見到英文程度較一般的同學。SC如果唔係國際班, 英文程度也一般, 以前快參觀過York, 啲學生日日NET英文堂但Cambridge average都係11-13個盾, 聆聽都不算太好, 所以唔好旨意晒掉咗個小朋友去幼稚園佢就中英數百般武藝咁返嚟屋企, 隨心去選一間適合你仔女既學校會比較實際。

回覆:martinwu81 的帖子

KV 上年開始有phonics, 英文程度淺唔淺見人見致, k2開始串字, 一日串一個vocab, 由淺開始, cat, dog, ....desk, jelly.... 有學開phonics 既人會覺得淺, 有學開的就話難。 我知有d 學校呢個階段都未開始串字。

我自己覺得oral 方面 要自己落下功夫, 因為NET 堂一星期一次, 靠學校一定唔得。
坦白說, 某d 名幼d 小朋友英文oral好都是家長叫小朋友出去補, 或家庭語言。

冇人可以話我知,補英文係補咩?oral?phonics?cambridge?家裡本身唔係講英文,係咪真係咁差呢?

回覆:vineslam 的帖子

我唸oral要補,KV仔D oral比較其他名幼如st. Cat約。不過vocab及Grammer在K3已有小一程度。我仔仔k3已做緊小一下及小二上的comprehension, guided writing 補充練習。

引用:KV今年先開始有NET.+都係教吓PHONICS,+唱吓

回覆 naughtybj 的帖子

PHONICS冇特別用邊套, 都係派張A5紙, 上面有個字母就代表咗學咗咩, 冇記錯應該係2個禮拜先派一張. 講真, 多咗NET對K3作用唔太, 一個禮拜得嗰一堂, 對住30個學生, 淨係教同執發音都冇咗半堂. 我見好多KV生都上JOLLY PHONICS.  
我試過K2下學期比佢返CAMBRIDGE, 結果係學校學過的字好快記得, CAMBRIDGE老師教的就好難上腦. 講真, 想考好CAMBRIDGE張CERT, 我覺得操巻好過.

引用:回覆+naughtybj+的帖子 PHONICS冇特別用邊

KV 英文講同聽不及其他有名幼, 因外藉老師不多
但寫方面絕對O.K, 識的生字也很多, 仲串得好好.
因每星期也有默書.
不過, 姑果家長想著重英文, KV 就不適合了.

回覆 gwengwen 的帖子

In SC, there are two different streams for K1 to K3, i.e. English/Cantonese and English/Putonghua.  The English teaching is the same for both streams.
小小媽咪

引用:KV+英文講同聽不及其他有名幼,+因外藉老師

原帖由 heihei0606 於 14-07-14 發表
KV 英文講同聽不及其他有名幼, 因外藉老師不多
但寫方面絕對O.K, 識的生字也很多, 仲串得好好.
因每星期也 ...
個人經驗,我個仔嗰班包括我仔有3個流利英語speaker, oral算係大半個native tongue。英文對話是否流利唔係靠名唔名幼或者補習,我們都是在家講英語貵主,睇電視也只睇Pearl。
我以前是英文老師,眼見好多家長成日話請NET補oral, 補咗係會令小朋友唔驚使用英文對話,但如果一星期補一次而日日在家講中文唔練習,係冇可能操流利英語。