用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 派咗考試卷, 勁唔開心!
樓主: hellohelloruby
go

派咗考試卷, 勁唔開心! [複製鏈接]

回覆:HaYi 的帖子

我個仔就係咁,我諗都要揾社工求助!

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆:mch411 的帖子

我覺得佢亂咁做,冇思考到,改正時我坐係隔離又識喎,比佢激死

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆:長生不老 的帖子

講得冇錯!

引用:樓主比心機,努力! +

原帖由 bbstart 於 14-01-23 發表
樓主比心機,努力!
多謝!

醒目開學勳章

hellohelloruby 發表於 14-1-23 21:47
我感覺個班主任只鍚d成積好的同學仔,成積唔好唔會多理,你就好la,個仔成積好,好羨慕!

...
加油

或者你測試下佢專注力,

如果排政府,等好耐,QM而家排到2016年頭,

如果你排政府,要盡快

回覆:Jessy 的帖子

我個仔未識,但對我嚟講就好hurt,都有諗過同佢轉,但好難講會唔會又遇到呢類老師!

回覆:CALVEN 的帖子

我都有懷疑佢專力問題,但社工話觀察下先,同埋話全港小學有個小一評估比佢做!

引用:我都有懷疑佢專力問題,但社工話觀察下先,

原帖由 hellohelloruby 於 14-01-23 發表
我都有懷疑佢專力問題,但社工話觀察下先,同埋話全港小學有個小一評估比佢做!

...
之前喺幼稚園時嘅學習評估又怎樣? 幼園老師又如何評語?

可能亞仔未習慣小學生活,功課默書測考真的令佢有壓力,以致發揮唔到, 你睇埋學期尾大考成績如何, munk 車邊就重讀一年可能會好啲

回覆:hellohelloruby 的帖子

如果你敢面對的,可以找一日帶孩子去玩,在行程中,向他講解現時我們乘6号巴士,由家中到赤柱玩,下午在大家樂吃朱扒飯,喝可樂等過程。回家問他今天做過什麽,如能清楚說出細節,他大概都沒有學障。如祗能說出搭車去個度玩,係個度食野等,沒有主題的說話,你就要找社工啦!

hellohelloruby 發表於 14-1-23 22:00
我個仔未識,但對我嚟講就好hurt,都有諗過同佢轉,但好難講會唔會又遇到呢類老師!

...
咁當然真係想轉校的話,就要用多d時間研究一下邊間學校較包容較適合佢啦
希望每天開心渡過 ;-)

試下讀公文啦,我仔智力沒問題但學習進度慢,1+4=5也教了幾天。唯有笨鳥先飛啦。

引用:回覆+魚王+的帖子 我睇過份卷唔深,+上次家

原帖由 hellohelloruby 於 14-01-23 發表
回覆 魚王 的帖子

我睇過份卷唔深, 上次家長日, 個班主任豎起尾指向住我個仔話佢考第尾 (事實係尾二), 所 ...
老師咁講唔係咁好,小朋友都有感覺

漫漫長路,尋找不足!

咁個老師好有問題咁講野,老師都會有建議幫小朋友怎樣可以再做好些,他們是有方法令小朋友易d 入腦記得的!
我見仔仔學校老師好有辦法另阿仔記得d 字點寫,有歌仔唱!
又有點運用算式!
我自己無乜點教,佢都係坐唔定成日玩果d ,但暫時見佢成績中上!

回覆 hellohelloruby 的帖子

他是否细仔???同一月比细小小!!!我细囝十二月!!我也很辛苦!!大家加油!!

回覆 hellohelloruby 的帖子

其實佢唔係唔識做, 咁應該冇咁担心, 只係態度問題要糾正番

依家D老師好多時講野都好有問題..

樓主比心機呀...有D小朋友可能係慢慢吸埋吱埋一次個先爆出來架..唔好灰心呀..

回覆:長生不老 的帖子

如果經濟許可我會選擇唔做嘢自己教,奈何唔得!

‹ 上一主題|下一主題