用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後台真係咁重要?
樓主: 夢遊仙境
go

後台真係咁重要?   [複製鏈接]

回覆:後台真係咁重要?

捐錢比名校並唔係新鮮事,而且相信數量極少,大家無需要聚焦係哩種 "後台"

而 "公務員" 優先我相信哩個可能性更係極低
我並不需要看到你現在跑得有多快,只寄望看到你日後跑得有多遠

回覆 夢遊仙境 的帖子

我又不覺得無後台”對考小學的結果是決定性的。我無後,無好住址,不是公務員、醫生、律師,孩子考9間中8間。落空的一間,我猜是他的面試表現不夠好吧。

回覆 hoihoima 的帖子

真系叻仔!

回覆:Jane1983 的帖子

有朋友都問我女讀唔讀德望,可以直入,佢同我話“識人好過識字”

rainbowcov  有人直情叫我小朋友入德雅,留左個位比佢添。  發表於 14-2-13 20:58

引用:回覆+夢遊仙境+的帖子 我又不覺得“無後台

回覆 owennam 的帖子

識人確系好有用,吾識人就唯有努力識字

sadsam    發表於 14-2-13 16:53

引用:Quote:夢遊仙境+發表於+14-1-23+15:12+我咁

回覆:Jane1983 的帖子

唔識就要自己識字和運氣

回覆 owennam 的帖子

系呀!其實大抽獎年年都有好多幸運兒,派到去又好又免費的學校!
識人,仲要去求人,吾系易事,無得强求。

公務員 都算有後台??? 指高官嘛???

引用:公務員+都算有後台???+指高官嘛???

原帖由 CMMM 於 14-02-13 發表
公務員 都算有後台??? 指高官嘛???
Maybe referring to the very senior officials in the government

其實意思係咪即係公務員子女考學校,考唔到就係正常賽果,考到嘅就因為公務員背景嘅關係?
好似我地咁,考12間,最後有4間收,有8間係唔收嘅,咁究竟代表左乜呢?真係搞到我自己個思緒都亂晒

我相信識人,或者父母知識水平高,或者屋企可投放在小朋友身上的資源多,又或者有家姐哥哥讀緊,係有一定優勢。 正如小朋友領悟力強,受教,聰明,亦有好大優勢。

如果你乜都無,唔好失望,大把人都係零起跑線上,盡力幫小朋友成長。人生本來就是一場無可能絕對公平既競賽。父母可以做的就是裝備好孩子的語文基礎,正面思考, 自信及自理等,機會只留給有準備的人。而人生的競賽,長路漫漫,小一並不起決定性作用。反而中學和大學真正有steering 作用。

如果今次小一入學做得不夠好,就定下一個六年計劃為升中準備。唔好浪費時間問點解自己唔識人

我相信學校一定唔理有冇後台有冇關係有冇錢都好!唔會咁蠢明知係傻仔都收掛!!但如果每個小朋友表現都一樣平均就可能選擇家庭背景啦!!所以好多學校第二輪面試要見家長!!版主嘅題目應該咁講《小朋友家庭背景係咁重要?》

但係我個女選,觀塘秀明,就係信什麼人都是公平。

以我本身都係工聯會的人,都無得加5分。學校講一句,收生講公平,簽係教育處抽,收什麼生不理背景,不理貧富,不理種族,全部都係一視同人。
‹ 上一主題|下一主題