用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後台真係咁重要?
go

後台真係咁重要?   [複製鏈接]

如題~現今考小學,後台同住址真係咁重要?

辦學唔係應該以小朋友為本?而係著重後台同住址~

apple8356  神校:  背景99% 重要           /      非神校 : 小朋友的證書及面試表現是關鍵  發表於 14-1-24 13:18
   2    0    0    0

回覆:夢遊仙境 的帖子

why said in this way?any example with proven evidence?

回覆 夢遊仙境 的帖子

中國人社會, 從來識人重要過識字.........

sweeticandy    發表於 14-2-14 17:19
akwchan    發表於 14-2-11 09:17
little_yolky  全世界都係咁啦  發表於 14-2-7 13:32
MAYANGUSPO    發表於 14-1-23 15:17

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+夢遊仙境+的帖子 中國人社會,+從來識

原帖由 crazymum 於 14-01-23 發表
回覆 夢遊仙境 的帖子

咪玩啦,外國人社會咪又一樣

akwchan  
其實考父母人際,無人事已經輸左一半啦,有人事啲細路平庸到不得了都入到神校啦!  發表於 14-2-11 09:20
rainbowcov  right.  發表於 14-1-25 15:00
SCKnight    發表於 14-1-24 16:07
HKTHK    發表於 14-1-23 22:17
sheffield  so true!  發表於 14-1-23 16:45

引用:回覆+夢遊仙境+的帖子 中國人社會,+從來識

原帖由 crazymum 於 14-01-23 發表
回覆 夢遊仙境 的帖子

Jessica_chung 發表於 14-1-23 14:01
why said in this way?any example with proven evidence?

我咁講可能係我自己緊張過頭,亂咁諗~或者真係係我個小朋友真係技不如人,我幫自己搵籍口,而想知有無人有同感係面試小一哩個遊戲中。

例子:1 . 感覺學校/校長較喜愛收公務員既小朋友~(本人親身經驗,面試後結果一出來,大大大部份小朋友父母如係公務員,都入到2ND IN)
~

2. 就最近一次面試,其實有點失落,原因報紙都登左出黎啦!唔想多講~

起初我真係以為自己叩門成功,可以進入到2ND
IN
啦!(不停再收集資料去面見校長) 結果同現實相反~由頭黎過,小朋友亦係毫無準備情況下再次面試(其實我都覺得咁樣幾公平)~

好啦!好好彩小朋友見完出黎啦!問佢見成點,小朋友由頭講一次比我聽(佢超好記性,連老師都話佢記性超好,所以我信佢今次應該OK),剩話唔係好識兩個普通話~咁我諗應該唔緊要掛,起碼佢有用返廣東話答老師,結果今次仲衰不獲取錄~
反之,另一同學,出黎想喊想喊咁,父母問佢,佢都話唔識…結果無厘頭入左
2ND IN~

以上只係個人感覺,不喜勿插~> <

MSBOY    發表於 14-1-23 15:17

crazymum 發表於 14-1-23 14:29
回覆 夢遊仙境 的帖子

哈哈~同感,講得好^^

夢遊仙境 發表於 14-1-23 15:12
我咁講可能係我自己緊張過頭,亂咁諗~或者真係係我個小朋友真係技不如人,我幫自己搵籍口,而想知有無人有 ...

....

夢遊仙境 發表於 14-1-23 15:12
我咁講可能係我自己緊張過頭,亂咁諗~或者真係係我個小朋友真係技不如人,我幫自己搵籍口,而想知有無人有 ...

公務員 in general is best of the best, and so are their children
You can see only very talent people can apply for civil servant posts successfully

kitmantsoi  r u HK citizen? Best of the best??  發表於 14-1-24 16:52
SCKnight   BOB?  發表於 14-1-24 16:09
can1001  公務員 best of the best XDDDDDD I am a civil servant and I see/meet lots of incompetent persons. You can read them on newspapers everyday too~  發表於 14-1-24 15:31
Jane1983  best of the best! ? 吾同意  發表於 14-1-23 16:02

我個仔面試時,我在場見到一些明星同明人,係我地接小朋友的時候,個個都係外面排到隻狗咁,但個D所謂的明星,就可以係入面到坐定定等,之後個HEAD TEACHER仲有好禮貌咁同佢握手,BYE BYE,睇到呢個場面,都明咩事!

唔會啩, 「堅守核心價值 維護廉潔香港」, 勝在有ICAC喎.....

adam112  ICAC 都貪牛雜啦  發表於 14-1-24 14:52
rainbowcov  Oh 學校無受益, 應該告唔入。  發表於 14-1-24 12:49

引用:我個仔面試時,我在場見到一些明星同明人,

原帖由 loklokhui 於 14-01-23 發表
我個仔面試時,我在場見到一些明星同明人,係我地接小朋友的時候,個個都係外面排到隻狗咁,但個D所謂的明 ...
最後有沒有收到名星子女?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

我覺得係因為公務員有津貼, 所以好多都會考慮私校直資(唔用津貼好蝕姐), 咁既然考既人多, 好正常地過關既人跟住多

我又唔覺我仔學校特別多公務員WOR

簽名被屏蔽

回覆:kelok 的帖子

Me2, 我不是公務員,但在公營機構工作,我仔無乜offer

回覆 夢遊仙境 的帖子

學校鍾意收公務員子女? 我可以話一定唔係囉, 我幾個公務員朋友D仔女前幾年去考, 都係全軍覆沒.... 個陣重少人爭

"關係"就一定有著數, 你睇下有幾多2nd IN既小朋友D父母係舊生, 或兄姐在學就知.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 14-1-23 16:04
我覺得係因為公務員有津貼, 所以好多都會考慮私校直資(唔用津貼好蝕姐), 咁既然考既人多, 好正常地過關既人 ...
吓!公務員子女讀直資私校有津貼㗎?真的話,真係有冇攪錯呀 !!

hkpapa852 發表於 14-1-23 16:35
回覆 夢遊仙境 的帖子

學校鍾意收公務員子女? 我可以話一定唔係囉, 我幾個公務員朋友D仔女前幾年去考, 都 ...
名校係鐘意"高級"公務員㗎!好多入到。

hkpapa852 發表於 14-1-23 16:35
回覆 夢遊仙境 的帖子

學校鍾意收公務員子女? 我可以話一定唔係囉, 我幾個公務員朋友D仔女前幾年去考, 都 ...

早幾年就唔知啦!但哩兩年都聽講過~而事實上我身邊所有公務員的同學仔幾乎全部都入到2ND IN,最後都部份收左~所以我唔知係咩事,相反,住村屋的唔見有人報喜,所以亦百思不得其解~唯有呻下~睇下有無人同我一樣心情,無特別意思~

事實今年又真係收左好多哥哥、姐姐係度讀既人~

回覆 cccbaby 的帖子

是的,所以我身邊的公務員朋友都考音x…且也好恨入音x…

‹ 上一主題|下一主題