用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後台真係咁重要?
樓主: 夢遊仙境
go

後台真係咁重要?   [複製鏈接]

adam112 發表於 14-1-24 15:11
同意,面試個短短幾分鐘,睇到幾多野?好多時收信時已經決定左,面試只不過係CONFIRM
另外家長係專業人仕 ...
Agreed. 某神校一round 可以揀剩二百人,都心裏有數啦。

回覆 cccbaby 的帖子

一個round,由~3200變200!

回覆 donutbaby 的帖子

佢外父嘛,吾奇。

Jane1983 發表於 14-1-24 15:39
回覆 donutbaby 的帖子

佢外父嘛,吾奇。
請問他外父是什麼來頭?

回覆 cccbaby 的帖子

周亦卿。
你是說吳+樂?

回覆:cccbaby 的帖子

其士集團CEO

Jane1983  好捨得捐錢比大學和教育  發表於 14-1-24 16:14

回覆:Jessica_chung 的帖子

88,大樓個女入左边間?

Can the girl get points from stepbrother and sister?

回覆:adam112 的帖子

札鐵隨時人工高過公務員

回覆 EMS 的帖子

吾出奇。
扎鐵工人日曬雨淋,有危險,又辛苦。

回覆 Jessica_chung 的帖子

呂xx生的女兒,吾清楚,個仔就讀維多利亞幼稚園。
雞臂個女都係都維幼。

AgapePa 發表於 14-1-24 10:52
我覺得所有學校不會單憑小朋友面試成績收人, 必然考慮一籃子因素.
間間都3幾千人報, 識答9成題目分分鐘有千 ...

只係好多人拒絶相信。如果只考慮面試, 不會報名時就要你咁多資料,應該像田徑賽只給你一塊号碼布,跑赢就入選,入咗才問你父母係邊個,做乜工,住邊!只怪政府整個津小轉直資小學怪物出來,又俾佢地黑箱作業揀小一學生。一般人以為多咗學校揀,實情係多咗機會俾學校揀能力以外既東西。D直小口口聲聲話轉直係為咗什麽教學自由度,那把全部報名的交由政府抽,考筆試比分數都得,睇吓佢地肯唔肯!這壞制度更壞的地方係好些名津小私小都有一條龍中學,令原本比較以能者居之既中一入學制變得不公,這些小學上來的自動佔了六七成學額。
我不知每間直小既小一收生準則,他們亦不需交代真相。俾我是辦學團體,直資規定用一成學费做助學減免等,如冇舊生會包底,個個冇錢交學費點算。我做决定既話,我唔駛揀D好有錢,但我會揀交唔到學費既不多過一成。不過at the end of the day, 我會問自己辦學為乜,特别係我是耶教既學校!

回覆:夢遊仙境 的帖子

無可否認,有學校的確預留啲位係比識校董校長果啲小朋友入讀,我有啲朋友仔女咁入咗,呢樣我又唔接受喎  
(頭先打錯,更正番)

EMS 發表於 14-1-24 16:44
無可否認,有學校的確預留啲位係比識校董校長果啲小朋友入讀,我有啲朋友仔女咁入咗,呢樣我又接受喎

...
點解可以咁做,有冇利益輸送,同校鑒友情藉幾多錢?睇下廉記接唔接受?

回覆:EMS 的帖子

應該係我個小朋友嘅同學仔

回覆:cccbaby 的帖子

咁我又無深入去了解喎,點好意思問……

冇話重唔重要, 有一個實例, 有個小朋友, 佢呀媽考小學時口口聲聲講自己有個親戚係前高官, 又有個親戚在某九龍塘名政府男校教, 係老臣子, 當時未自行前, 佢已經講個仔入硬, 因為那親戚已講自行時會幫佢攪掂, 如果唔得, 抽獎都會幫佢攪掂...當然, 佢呀媽都有做野, 就係入教, 令個仔變20分, 終於入左...

到今年, 佢個女考, 又係九龍塘某名女校, 佢又有個親戚在入面教, 又可以幫到佢, 但今年competition大, 所以佢又一早部署入教, 又加5分, 又掂左...

所以, 朝中有人係好辨事D...

引用:我個仔面試時,我在場見到一些明星同明人,

原帖由 loklokhui 於 14-01-23 發表
我個仔面試時,我在場見到一些明星同明人,係我地接小朋友的時候,個個都係外面排到隻狗咁,但個D所謂的明 ...
好事,睇到學校辦學理念
但係咁,如果佢收你個小朋友你讀唔讀?

引用:Quote:夢遊仙境+發表於+14-1-23+15:12+我咁

原帖由 kenwong888 於 14-01-23 發表
公務員 in general is best of the best, and so are their children
You can see only very talent peopl ...
Best of the best, 你講的可能係高級公務員吧?
警察,中五畢業已經做得啦,佢地都係公務員

引用:冇話重唔重要,+有一個實例,+有個小朋友,+佢

原帖由 2ndsister 於 14-01-24 發表
冇話重唔重要, 有一個實例, 有個小朋友, 佢呀媽考小學時口口聲聲講自己有個親戚係前高官, 又有個親戚在某九 ...
九龍塘果兩間名男校&名女校不是同一宗教嗎?

‹ 上一主題|下一主題