用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後台真係咁重要?
樓主: 夢遊仙境
go

後台真係咁重要?   [複製鏈接]

kenwong888 發表於 14-1-23 15:38
公務員 in general is best of the best, and so are their children
You can see only very talent peopl ...
有朋友係公務員, 仲要係OK高級 (月入over 80K), 都係死晒........

悠悠110409 發表於 14-1-23 15:29
呢個世界就係咁黑暗.
又唔可以O甘講, 校長收D相熟家長, 起碼知道唔係麻煩家長, 對學校較有保障, 當然知道係麻煩人可能會唔收........

回覆:後台真係咁重要?

我和家人不是公務員。公務員也是打工,員工福利,出糧,佢地一樣要返工和付出。之前,部份私人機構也有這些福利。如果我自己有本事,都考AO EO. 只有在自己有限的能力和資源下,比家人最好。

~easybring~

我們是公務員及專業人士,但自己女兒考8間小學還也是全軍覆没,我們做父母都一樣承受重大壓力,現在都是很徬徨,每次問女兒面試如何,都有話老師稱讚她,最後都是一個offer也没有,我相信當中是否取錄,全在好多因素的!

man_chik 發表於 14-1-24 09:51
我們是公務員及專業人士,但自己女兒考8間小學還也是全軍覆没,我們做父母都一樣承受重大壓力,現在都是很 ...

~無錯,我都有個朋友同你個CASE一樣(佢都係公務員),我地依家齊齊諗緊點慶祝^^再慢慢等大抽獎~同時,都會做定PORTFOLIO,做兩手準備。祝福你都可以搵到心儀或派到心儀既小學,大家小朋友都有個美好既童年。

其實真心希望樓主可以忘記過去唔開心,要知道2008年有成7萬幾人出世,而根據上年2013/14年度入學記錄,只有2 933名兒童接受直接資助計劃或私立小學小一學位後,退出小一入學統籌辦法或未有參加統一派位。 當2014/15學位數量無變,都係3,000再加1,000,那2014/15能夠成功入讀直接或私立的成功率只有 4000/70000= 5.71%,真係唔好咁介懷! 祝福你小朋友統一成功!   加油!

loveDD 發表於 14-1-24 10:27
其實真心希望樓主可以忘記過去唔開心,要知道2008年有成7萬幾人出世,而根據上年2013/14年度入學記錄,只有 ...
分析很好..........

其實真心希望樓主可以忘記過去唔開心,要知道2008年有成7萬幾人出世,而根據上年2013/14年度入學記錄,只有 ...

嗯嗯~多謝你!我地已經重新振作,重整新裝,gogogo~向前走了!我都祝福你

夢遊仙境 發表於 14-1-23 19:59
其實我問哩個問題真正既原因係我唔識答一個只有五歲半既小朋友問題。。。我都深知面試除知識,運氣都好重要 ...
我覺得所有學校不會單憑小朋友面試成績收人, 必然考慮一籃子因素.
間間都3幾千人報, 識答9成題目分分鐘有千幾人.
學校不會因小朋友識答多一題或答小一題而决定.
例如小朋友面試95分, 但答題時坐唔定, 什至攪其他人, 我估學校多數唔收.

又有學校專收有自信的孩子, 如果答題時表現怕醜就唔得.識答都死.

除了小朋友, 大部份都會考慮家庭背景.
例如有學校最喜歡FTM,
又有學校喜歡收中産 ( 即係唔收公屋戸)

有學校喜歡收警察子女,有乜好怨,

rainbowcov  呢D叫各有所好。  發表於 14-1-24 11:01

早前星期日去望彌撒,神父話,最好的學校是你自己的家,最好的老師是父母!希望大家能有所啟會!

Jane1983  同意!  發表於 14-1-24 15:38
EduKing    發表於 14-1-24 13:36
夢遊仙境    發表於 14-1-24 11:04

某神校真係幾like 公務員。

條條大路通羅馬!人生是場馬拉松,小一只是跑了十分一公里,仍有很長的路要跑呢!

theodorechung 發表於 14-1-24 11:01
早前星期日去望彌撒,神父話,最好的學校是你自己的家,最好的老師是父母!希望大家能有所啟會! ...
非常同意...
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:後台真係咁重要?

吳x樂兩個twin boys 今年入哂一間神級男校。後台真係好重要。

donutbaby 發表於 14-1-24 13:57
吳x樂兩個twin boys 今年入哂一間神級男校。後台真係好重要。

Of course, if you have the connection, why don't you take the advantage?  It is only a small advancement and there is still a long journey to go and parents have to give continuously, so do their children.  Don't get upset if you don't have the connection.  Most of the people want to be the sons of LI Ka Shing, and as we are not, we have to fight our own way to move upward step by step.

theodorechung    發表於 14-1-24 15:47

柔情爸爸 發表於 14-1-24 14:12
Of course, if you have the connection, why don't you take the advantage?  It is only a small advanc ...
如果小朋友入學都冇平等機會,實在可悲。

引用:吳x樂兩個twin+boys+今年入哂一間神級男校

原帖由 donutbaby 於 14-01-24 發表
出年到天后個仔,拭目以待。

公務員係咪易入D唔敢講,但有錢人就一定易入好多
如果唔係點解某D學校填FORM要填職業?點解要問邊個湊小朋友?
神校可以成名,真係學校老師教得特別好咩?只不過係佢地PUSH得得特別好,所以有錢人理所當然優先,因為佢地先可以付出金錢幫手PUSH佢地既子女,咁學校咪繼續出名。個D小一就教高一級書既,家長咪又係自已攞錢谷仔女跟得上

回覆 cccbaby 的帖子

Unfortunately there is bound to be injustice as we are not living in a perfect world, and even more unfortunate that the priviledge does not lie on our side!

AgapePa 發表於 14-1-24 10:52
我覺得所有學校不會單憑小朋友面試成績收人, 必然考慮一籃子因素.
間間都3幾千人報, 識答9成題目分分鐘有千 ...

同意,面試個短短幾分鐘,睇到幾多野?好多時收信時已經決定左,面試只不過係CONFIRM
另外家長係專業人仕,紀律部隊,又可以幫手做義工坐談會職業介紹,唔通學校會搵個札鐵既同學生分享咩?
‹ 上一主題|下一主題