用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後台真係咁重要?
樓主: 夢遊仙境
go

後台真係咁重要?   [複製鏈接]

ems #54,#55   都講得幾好呀

唉。。。我想重新澄清一次,我唔係怨天由人,只係感慨今時今日既教育制,亦唔想係度同你地吵。。。亦唔係想聊交吵,相信係教育王國既都係愛自己既仔女,朋友間未必了解到自己情況,唯有提出一個問題,如果令到你或者你唔舒服,本人十分抱歉。同時,我亦一早表明係自己感覺同經歷,不喜勿插。

Jane1983  無人插,吾好介意咁多   發表於 14-1-23 23:57

呢次我唸好多小朋友都被 reject, 我覺得可能關乎一位 J字頭的文章累街坊

引用:回覆夢遊仙境:我係公務員,小朋友有考你講那

原帖由 bxxd 於 14-01-23 發表
回覆夢遊仙境:
我係公務員,小朋友有考你講那間學校,得 waiting,再考,哀埋,咁點呢?.其他全軍盡墨,呢D講運氣, ...
對。。。運氣亦好重要。當然,未必係所有公務員都入到。。。只係我個人親身經歷,都有入唔到的!我都有朋友做警察做公務員,都知你地辛苦,成日俾人鬧俾人吵。。。一樣啦!都係有d好舒服,所以世界永遠好難達到平衡。。。順其自然!!!

唔好介意。
既然父母無親眼看子女interview的過程,好難知道子女輸在哪裡,所以你的看法是純臆測。
有時學校不一定取錄答啱最多問題的小孩,反而是禮貌,自信等。
而且有D小孩常常覺得自己答啱晒,但考試出來,得6,70分,有D細路話唔識,卻有80分。大家的標準,要求不同也。

引用:講唔公平!那麼請講吓啲生多多又唔交稅又要

原帖由 samima 於 14-01-23 發表
講唔公平!那麼請講吓啲生多多又唔交稅又要攞綜援嘅人啦!生生埋埋自己又養唔起!爭哂出面嘅津貼學校嘅位! ...
嗯…有同感,如果政府將我地納稅人既錢多d放係教育上,而唔係無辜去帮人地養仔女。。。如果真係有需要既人,我唔介意佢地拎綜緩,亦好贊成。相反,見到有d拎綜緩既人明明有手有腳又後生。。。食既用既分分鐘仲好過我,我就好睇唔起。。。都係果句,希望政府早日可以意識今時今日既教育制度已引起好多香港媽媽恐慌,望能早日有所改善。。。

引用:唔好介意。既然父母無親眼看子女interview

原帖由 janicetsang 於 14-01-24 發表
唔好介意。
既然父母無親眼看子女interview的過程,好難知道子女輸在哪裡,所以你的看法是純臆測。
有時學 ...
對。。。十分認同你既講法,無親眼目睹,所以我都唔會信曬自己小朋友。因為每個媽媽都有機會覺得自己仔女好叻。。。但係人地角度或者出去同人比就知道其實仲有好多不足之處。。。

引用:呢次我唸好多小朋友都被+reject,+我覺得可

呢次我唸好多小朋友都被 reject, 我覺得可能關乎一位 J字頭的文章累街坊

回覆:後台真係咁重要?

戥公務員子女不值。考到的說是有「後台」,是抹殺了小孩的能力,亦令人產生了偏見。考不到又如何解釋?希望大家要顧及他人感受。

引用:Quote:原帖由+bxxd+於+14-01-23+發表呢次我

原帖由 anglelala 於 14-01-24 發表
x2

FR :-D

引用:呢次我唸好多小朋友都被+reject,+我覺得可

x2

FR :-D

回覆:夢遊仙境 的帖子

其實考小學最大壓力係父母,不見得考得多就會比小朋友大壓力!重點在於你點同小朋友準備佢嘅心理狀態啫。如果你講到考唔到學校就天跌落嚟咁大件事,咁就緊係有壓力啦。 我哋會話比阿仔聽,而家去認識吓間學校,去玩吓嗰間學校安排嘅遊戲,睇吓適唔適合。見到有啲媽咪考見就立刻問考咗啲咩考成點,咁小朋友實有壓力啦!我哋就唔會問,都考完,仲有咩好問呢?所以我仔好鐘意去面試,仲問我點解報咁少。(我報咗幾間) 最後發現一啲較傳統同谷嘅學校我仔就fail (原先我哋以為呢方面佢最強),但一啲比較活但難考嘅佢反而得。我哋都覺得阿仔真係喺面試入邊幫自己㨂學校呢。一定嘅好勝心同接受挫折嘅能力係成長必須要的,冇必要因為怕佢有壓力就唔比佢嘗試吧。

引用:+本帖最後由+夢遊仙境+於+14-1-23+23:33+編

原帖由 夢遊仙境 於 14-01-23 發表

其實我問哩個問題真正既原因係我唔識答一個只有五歲半既小 ...
其實考小學最大壓力係父母,不見得考得多就會比小朋友大壓力!重點在於你點同小朋友準備佢嘅心理狀態啫。如果你講到考唔到學校就天跌落嚟咁大件事,咁就緊係有壓力啦。 我哋會話比阿仔聽,而家去認識吓間學校,去玩吓嗰間學校安排嘅遊戲,睇吓適唔適合。見到有啲媽咪考見就立刻問考咗啲咩考成點,咁小朋友實有壓力啦!我哋就唔會問,都考完,仲有咩好問呢?所以我仔好鐘意去面試,仲問我點解報咁少。(我報咗幾間) 最後發現一啲較傳統同谷嘅學校我仔就fail (原先我哋以為呢方面佢最強),但一啲比較活但難考嘅佢反而得。我哋都覺得阿仔真係喺面試入邊幫自己㨂學校呢。一定嘅好勝心同接受挫折嘅能力係成長必須要的,冇必要因為怕佢有壓力就唔比佢嘗試吧。

引用:戥公務員子女不值。考到的說是有「後台」,

原帖由 bearcat2003 於 14-01-24 發表
戥公務員子女不值。考到的說是有「後台」,是抹殺了小孩的能力,亦令人產生了偏見。考不到又如何解釋?希望 ...
Can't agree more.

引用:唔好介意。既然父母無親眼看子女interview

原帖由 janicetsang 於 14-01-24 發表
唔好介意。
有時學 ...
This is a fair comment!

引用:Quote:原帖由+夢遊仙境+於+14-01-23+發表本

原帖由 Mykonos 於 14-01-24 發表
其實考小學最大壓力係父母,不見得考得多就會比小朋友大壓力!重點在於你點同小朋友準備佢嘅心理狀態啫。如 ...
The old saying, 不要過份寵愛你的子女,適量的壓力有助成長,

回覆:夢遊仙境 的帖子

“ 剩話唔係好識兩個普通話”  
其實你有沒有想過有些競爭激烈的學校,你只要答錯一題或一點點態度的問題便可以出局,畢竟幾千人揀選幾百人。  面試對我來說是一個學習並檢視自己的過程,明白當中的壓力及辛酸,但與其怨天尤人,不如努力查找不足,重新裝備自己再出發,加油吧!

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-1-23+16:04

原帖由 cccbaby 於 14-01-23 發表
吓!公務員子女讀直資私校有津貼㗎?真的話,真係有冇攪錯呀 !!
舊制公務員先有津貼,新制入職已經乜都無啦!

回覆:WingBB-222 的帖子

只係見咗一間學校就得出"有後台真係咁重要?"呢個結論,比小朋友有呢個諗法,以後佢遇到挫折都只會怨制度,社會唔公平, 而無認真檢討自己嘅表現同付出嘅努力
正面啲諗, 可能呢間學校唔適合佢,或者會抽到一間更適合佢呢

回覆:後台真係咁重要?

我唔想多講了。。。我如果要怨天由人,咁真係有排怨。。。識我既朋友都知我係樂天性格。。。就算面試都只係同小朋友講,我地去參觀。。。然而,我問"後台係咪咁重要"係除感慨外,亦想知依家大部份私校同直資多數收咩生多,亦唔係想針對某一學校,係咁岩我揀左佢黎見。。。當然,我亦唔係針對公務員,哩個字眼較敏感,後台可以好廣泛,我都係喜歡一開始和平既單談後台。。。好欣賞有個家長講明星,又有個家長話中國社會
自古係咁。都好欣賞d家長分析"後台"係重要,但唔係必然。。。如果你地仍然
覺得我怨天由人,我都唔會再澄清。

‹ 上一主題|下一主題