用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Zenith真係咁差?
go

Zenith真係咁差?

好似好多人都話佢唔好,可以聽吓"用家"分享嗎?

回覆:darichie 的帖子

我不是用家,但interview所見老師太young, 仲再幾多男老師,感覺怪怪地,因此放棄offer

我都好想知,因為啱啱搬到元朗,今日in即刻叫交錢作插班生,我未比想考慮兩日,見網上好多媽咪話唔好。

我都好想知,因為啱啱搬到元朗,今日in即刻叫交錢作插班生,我未比想考慮兩日,見網上好多媽咪話唔好。

回覆:Zenith真係咁差

我個女讀緊大圍分校,其實各方面都不錯,程度都幾深,已學中文字,如: 山,門,水,火.....班主任都好有責任感,會打俾家長講小朋友上學情況,唯一唔好既係,一班太多人

引用:我都好想知,因為啱啱搬到元朗,今日in即刻

原帖由 nonnoz 於 14-01-18 發表
我都好想知,因為啱啱搬到元朗,今日in即刻叫交錢作插班生,我未比想考慮兩日,見網上好多媽咪話唔好。 ...
因為元朗英藝曾發生虐兒案 ,所以較多負面消息

回覆:waimanXwaiman 的帖子

一班多人?幾多?唔係小班教學?係咪一個net ,一個粵語/普通話老師做班主任?(我b今年將會讀沙田英藝N班。好想了解多些,謝謝你!)

引用:我個女讀緊大圍分校,其實各方面都不錯,程

原帖由 waimanXwaiman 於 14-01-18 發表
我個女讀緊大圍分校,其實各方面都不錯,程度都幾深,已學中文字,如: 山,門,水,火.....班主任都好有責 ...
你b係n定k?讀得開心嗎?

剛報名插班, 請問一班有幾多人?

回覆 waimanXwaiman 的帖子

多謝分享!我小朋友今年八月都會讀沙田英藝,参加過playgroup,老師都不錯!我亦識一些英藝用家都讚好,但喺bk就有人話唔好,可以分享多些嗎?

引用:回覆+waimanXwaiman+的帖子 多謝分享!我

原帖由 Gus123 於 14-01-19 發表
回覆 waimanXwaiman 的帖子

多謝分享!我小朋友今年八月都會讀沙田英藝,参加過playgroup,老師都不錯!我亦 ...
hello 我b am國際班,你呢? 我面試時覺得老師好好。朋友小朋友讀緊九龍塘英藝,評價學校好好,話係小班,但行政真係一般。我都想知多啲沙田英藝呀!thank you

回覆:Zenith真係咁差?

其實我都開過post問呢個問題,因為啲人成日講到間學校報咗名實收咁,但就interview時嘅盛況嚟睇又覺得冇可能收晒,如果係真咁即係話好多人報完名收到offer都放棄,所以都有問點解。

有個好奇怪現象係:評價好極端。用家通常都覺得間學校好好(包括本人自己朋友);非用家會聲稱聽到其他用家講話唔好同各種傳言。究竟係有人份用家大讚?定係間學校真係咁惹火引起咁多唔好嘅謠言?我都好想知道。

不過有啲優點同缺點應該係真的--
優點:教學程度深得嚟小朋友學得開心。
缺點:學費貴得嚟唔係乜嘢名校、新校冇乜靚嘅升小紀錄、一班太多人。即係有人覺得唔值。

回覆:Zenith真係咁差?

我不是用家,但對此校的行政實在覺得失望,而且有d朝令夕改,覺得作為家長好被動.....

事緣我想爲小b報14-15年全日N班,九月致電沙田英藝查詢,仲約埋學校主任喺星期六見面去參觀學校,整個過程都係順暢亦令我哋滿意的,主任亦清楚講解全日N班日程同學校的配套;跟住我哋即日報埋名,覺得係一個好理想的選擇.....

最「估妳唔到」的事情係,過咗個幾月學校約interview,我哋去同老師面試最後一刻,老師問我哋prefer上午定下午班?我哋話「全日」嘅時候,佢竟然答我「沒有了」!!!!! 祇係個零月時間,從查詢/見主任/填表都一直話會開的全日班就可以消失得無影無蹤,即使學校offer AM國際班俾我小b都無意思,成件事唔同晒,如果早知係無全日的我哋唔報啦!!!!!

所以各位家長要有d心理準備呢間學校d行政同規劃可能仍然係起步階段,亂到有d無所適從,如果真係如讀就要有d心理準備最初講的同結果出嚟的有距離囉

回覆 LIEBESTRAUME 的帖子

hello! 我都係沙田國際am呀!

回覆 vjcarcar 的帖子

個個喺bk話有得in就收,如果無收到都唔會上黎講啦!但我知有好多人都未收到zenith offer!

回覆:crazymum 的帖子

引用:我個女讀緊大圍分校,其實各方面都不錯,程

引用:我不是用家,但對此校的行政實在覺得失望,

回覆:Zenith真係咁差

一班28人,一個班主任,一個普通話老師,一個net+一個嬸嬸幫手

行政確係好需要改變。另外,我都問過讀緊嘅朋友價錢問題: 英藝上課3.5小時,比一般pn2-3小時多。3.5小時,連雜費$5000幾(12個月,暑期較少)。課程上學到嘢唔會話太深太淺,小朋友讀得開心。我應該會揀英藝,其中一個原因係pn唔想小朋友咁細個要搭校車,貪佢馬鐵一出就係,安全又方便,唔怕打風落雨日曬雨淋。大家要個offer或放棄offer,有咩原因?想了解多啲thank you