用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私小洗費
樓主: calbee6
go

私小洗費 [複製鏈接]

引用:Quote:Bigtaoc123+發表於+14-1-3+05:34+學

原帖由 小曳人 於 14-01-03 發表
飯錢幾百,學校基本上唔應該有太多什費,所以你預1k已經好夠
什費每間學校都唔同,平均預一個月一千左右,不過都係交10個月。午飯每月都要5,6佰。

回覆:私小洗費

我預計既15k 包學費但不包生活費

回覆:naughtybj 的帖子

邊間出名外國國際學校一年廿萬
我好想知

所以我想知依家讀私小要用幾多錢,定個預算。好多朋友讀國際學校或係外國住都有出去補數學同中文,唔係咩都出國或讀國際學校就可以解決問題

始終都要有基礎,保持競爭力

引用:我看你錢不是問題,可想想Harrow/外國等頂

原帖由 naughtybj 於 14-01-03 發表
我看你錢不是問題,可想想Harrow/外國等頂級中小學,物有所價d,將來入到好出名嘅大學主科,難道你想讀DSE ...
Good advice.

係唔係有點誇?我朋友仔去英國讀大學連生活費住屋都係港紙42萬一年。

我囡讀某九龍塘幼稚園一个月學費連雜費衣食住行不过4仟。現在有offers from 音小,宣小,聖母,陳守仁3rd in, 德望及女拔。

書好小買因圖書館大把,每次可借8本,又可网上預訂。

如幼稚園都要40萬一年,咁你養大佢4,000 萬都唔夠喎!

ISF算是私小、15K 剛好

你花4,000養出个super港女或港男,到時真係慾哭無涙囉!

回覆:leungcc0 的帖子

Sorry.  係4仟萬...

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-01-03+發表

绝对同意,但這樣的條件會培养了什麼出來?

我可以斷言,這樣下去香港的下一代太嬌貴了,一出來社會就立即被淘汰,因为缺乏了競爭本能及意慾。亦唔認識生存的本質就是鬥爭。什么都take it for granted.  俗d講十個香港仔都爭唔贏一個印度仔或大陸仔。

在內地仍然有好多孩子爲了上課每天翻山越嶺,我們撫心自問我們自己的孩子真的比他們更有競爭的能力?

真係大開眼界!我兩個女都係讀學卷幼稚園,學費+車費係每日千五至千七

Yukyuk  每月  發表於 14-1-4 09:08

醒目開學勳章

無論budget 有幾多都沒关系,建議參考:.-

在 YouTube 上觀看「如何作個有效能的父母 (1/3)」 - https://www.youtube.com/watch?v=n2iV1_e8ork&feature=youtube_gdata_player

生命講座-教出21世紀有競爭力的小孩(1/2)
在 YouTube 上觀看「生命講座-教出21世紀有競爭力的小孩(1/2)」 - https://www.youtube.com/watch?v=vvtdbcwktu4&;feature=youtube_gdata_player
在 YouTube 上觀看「生命講座-教出21世紀有競爭力的小孩(2/2)」 - https://www.youtube.com/watch?v=Osj_VYPNNyk&;feature=youtube_gdata_player

引用:係唔係有點誇?我朋友仔去英國讀大學連生活

原帖由 leungcc0 於 14-01-03 發表
係唔係有點誇?我朋友仔去英國讀大學連生活費住屋都係港紙42萬一年。

我囡讀某九龍塘幼稚園一个月學費連雜 ...
咁你揀邊間呀?

引用:個budget+ok,讀大部份直資私校,搭3樣課外

原帖由 Jane1983 於 14-01-02 發表
個budget ok,讀大部份直資私校,搭3樣課外活動都算鬆動。

不過細路仔野,系心機野,budget鬆d系好,但吾 ...
Yes,有錢都不一定成功

引用:真係大開眼界!我兩個女都係讀學卷幼稚園,

原帖由 momama 於 14-01-04 發表
真係大開眼界!我兩個女都係讀學卷幼稚園,學費+車費係每日千五至千七

...
Sorry 係每月

回覆 sweethoho 的帖子

飯$never over $400!
‹ 上一主題|下一主題