用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私小洗費
go

私小洗費

請問每月平均洗費幾多,如想保持中上成績,目標考入band 1英中,預計每月15K足夠嗎?(包括所有基本學科補習、課外活動,如學樂器、一體育活動等……)

引用:請問每月平均洗費幾多,如想保持中上成績,

原帖由 calbee6 於 14-01-01 發表
請問每月平均洗費幾多,如想保持中上成績,目標考入band 1英中,預計每月15K足夠嗎?(包括所有基本學科補 ...
目標英中。是要看小朋友本身,受唔受教?專注與否?不是說投入多少錢,學幾多嘢!但15K包括學費(4-5K)已算是非常豐裕。。。

唔洗15K掛~~~~

回覆:私小洗費

我依家幼稚園要,上左小學唔知

醒目開學勳章 貢獻勳章

我嗰件:學費/車費/飯錢:~$4.5k
學校ECA (兩樣)頭半年~2k
外面ECA (琴/游水/棋)約 ~2k/月
大約每月7k,唔計買圖書睇 (個個月都買幾百蚊佢鍾意睇嘅書)

不過我嗰件有 dd exception,因為學科全部唔駛進補,可能你要自己估計一下小朋友嘅天資,係咪要進補先可以保持band 1喇~
恐龍家

引用:請問每月平均洗費幾多,如想保持中上成績,

引用:Quote:原帖由+calbee6+於+14-01-01+發表請

原帖由 naughtybj 於 14-01-02 發表
不如去外國出名的國際學校讀?成20萬一年?
外國讀連住機票一年耍40萬喎,差一倍。我女如是citizen 都要20-25萬啦

15K可以讀本地的國際學校

個budget ok,讀大部份直資私校,搭3樣課外活動都算鬆動。

不過細路仔野,系心機野,budget鬆d系好,但吾等于使錢一定會有好成果。

15k真係好充裕嗎? 我女K2, 唔洗搭校車, 返半日, 學費加興趣班都已經9K一個月. 小學仲要加埋飯錢同補習. 見大家咁講, 我即刻安樂晒.

最貴的私小學費連什費已15萬,如分10期,15K剛好極交學費!但最平的只二千幾每個月,剩下12K就很充裕了!

依家幼稚園已經咁大洗费,上到小學要keep住band1成績無理由少過依家,讀得私小既家長對學術應該有要求,所以想知一般洗费幾多

回覆:calbee6 的帖子

學費4k,車費1k,學校什費加飯錢2k.
不計興趣班同補習費已經要7千啦!

醒目開學勳章 貢獻勳章

Bigtaoc123 發表於 14-1-3 05:34
學費4k,車費1k,學校什費加飯錢2k.
不計興趣班同補習費已經要7千啦!
飯錢幾百,學校基本上唔應該有太多什費,所以你預1k已經好夠
恐龍家

普普通通私小學費每月3500-4000(昂貴私小另計), 校車1000吧, 飯錢600-800四, 另每年雜費(分一期或兩期)…

還有自己校外參與的課外活動,
跟不上時請補習等...

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-01-02+發表

引用:樓主話只包括所有基本學科補習、課外活動,

原帖由 naughtybj 於 14-01-03 發表
樓主話只包括所有基本學科補習、課外活動,如學樂器、一體育活動等……未計學費或生活費者要20萬!:sickmil ...
在香港住已是sunk cost,你唔會因為細路去左外國而賣左佢間房掛?咁去外國現兜兜俾40萬一定貴過香港。

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-01-03+發表