用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 统一派位?2
樓主: obryan
go

统一派位?2   [複製鏈接]

I am Net 73 only have 9 primary school, don't know how to choose!

回覆 lauwingtai 的帖子

幫我set好晒A、B、C餐。好好的分析,唔該晒呀!

pakkoey1119 發表於 14-1-13 21:13
我想問甲部係5%學位定10%?
另外,我會唔會突然派咗去另一校網的學校?

...

10%of統派學額=5%of總學額

回覆:统一派位?2

假設120人,60俾自行,60俾大抽獎,係60人嘅10%,即6人

如果本區有5間大熱, 佔統一全部學額30%, 係咪可以進取D , 點都揀其中一間放乙一?

yk 發表於 14-1-15 23:42

如果本區有5間大熱, 佔統一全部學額30%, 係咪可以進取D , 點都揀其中一間放乙一?

我個人覺得,如有心儀學校,乙一幾時都應該博,你點知幸運兒唔係自己呢!?博左冇後悔,但最緊要乙二、三夠穩陣。

而且5間大熱佔30%學額是好靚的數字,乙二、三應該唔會太難填。

請問past record那5間都會在乙一抽滿嗎?網內總共有17間小學嗎?

lauwingtai 發表於 14-1-16 00:06
我個人覺得,如有心儀學校,乙一幾時都應該博,你點知幸運兒唔係自己呢!?博左冇後悔,但最緊要乙二、三 ...
16網, 頭5間一定係乙一抽滿.

回覆:统一派位?2

自行派位登記左係未會冇表寄來?

yk 發表於 14-1-16 00:17
16網, 頭5間一定係乙一抽滿.
新舊基灣?筲官?愛官?明德?

想請問:如40網內總共有21間小學,其中有5間大熱(劉華),9間中等(余文樂),7間(院兆祥),點排好?thankyou.

yuenedmund 發表於 14-1-16 00:59

想請問:如40網內總共有21間小學,其中有5間大熱(劉華),9間中等(余文樂),7 ...

資料太少,很難建議,40網我亦唔熟。
但基本上我的排位意見,都跟前一版的A、B、C、X例子類似。

若你參考之前一頁的例子,你會發現決勝點在於A類、B類和C類的數量和比重,所以我建議你再查一查這21間小學,乙一會抽晒當A類,乙二會抽晒當B類,乙三至乙八先抽晒當C類,其他當X類。查到可再談論吧!

前一版的例子是15間小學,A類3間,B類4間,C類5間,X類3間。

我身處的區網是23間小學,A類7間,B類4間,C類7間,X類5間。

不同比例難度是不一樣的,查得仔細點比較好。

以教育局及教育顧問Ian Tsang的資料,香港舊年約50%派第一志願,18%派二及三志願,32%派其他。這是很合理的數字,幸運的一半人中了1st choice,不幸的一半人就要看識唔識填表了,填得靚中乙二、三,填得差就唔知派去邊。

為何ABC的分類重要呢?以我的區網為例,約1600人,23間小學有A類7間,約三成,分佈平均,名校很抵博,但乙一抽完之後呢?會有50%人落選進入乙二,800人抽唔中A類要揀乙二,自然會情傾B類,但本區B類太少只得四間,就會出現平均每間B類小學200-150人爭20-40,乙二競爭比乙一更大,因此,在我的區網,我建議用「正常mode」(見前一頁的例子),即乙一抽唔中A類,就唔再博,乙二直接揀C類。

所以,快些查真你自己區的分類吧!尤其A、B類,一定要準,之後再討論。(A、B、C、X分類,請參考前一頁。)

謝謝回覆

lauwingtai 發表於 14-1-2 12:51
益一益48區觀塘街坊, 再補充一些例子, 我們可通過調查將明星分Class:

A Class: 劉德華、梁朝偉、周星馳、 ...
真心救教.....

想請問48區, 就老師同校長愛心方面和學生品行等, 堅樂同秀明邊間好少少? 堅樂中學係區內都算唔錯, 堅樂小學和堅樂中學有聯系嗎?
兩間你會推介那一間?

乙二放觀官你認為是否太進取?
乙二還有什麼校風好的學校可以選擇呢

lauwingtai  請check私訊。  發表於 14-1-16 11:34

引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-2+01:00+

原帖由 lauwingtai 於 14-01-02 發表

或者我再舉一例。全球任何明星都有粉絲會,而我們只可加入 ...
你紅左喇

甲1 乙1 選同一間  (劉 華是本區)
我應該將甲2,甲3  空咗?
定填別區梁朝偉呢?( 同 grade )
(假設我中意兩個程度一樣).
填咗又有冇影響?

另出result  家長如中劉華,會知是甲1 定乙1  中嗎?

Skytree1000 發表於 14-1-16 16:13
甲1 乙1 選同一間  (劉 華是本區)
我應該將甲2,甲3  空咗?
定填別區梁朝偉呢?( 同 grade )
是同grade就可以, 反正甲二、三同grade唔會中, 好多人填甲二、三為將來扣門博好感, 冇壞。

Lauwingtai  多謝你生動詳細的解答!

另外,你說乙部最好填晒 30 間,
但本區只有 around 20  間,
其中有7,8  間係 淋雪、流以達、8両金類
我打算連那 7,8  間也不填(  抽到不會去)
那最壞結果是什麼呢? 會派番8  両金比我?
定正情掟去第二區?

引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-2+12:54+

原帖由 lauwingtai 於 14-01-02 發表

益一益48區觀塘街坊, 再補充一些例子, 我們可通過調查將明 ...
thx!

引用:另外,你說乙部最好填晒+30+間,但本區只有

原帖由 Skytree1000 於 14-01-16 發表
另外,你說乙部最好填晒 30 間,
但本區只有 around 20  間,
其中有7,8  間係 淋雪、流以達、8両金類
我也有這個疑問,不填太差的學校,最壞後果會怎樣?

‹ 上一主題|下一主題