用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 统一派位?2
go

统一派位?2   [複製鏈接]

1.)如果甲部填1,2,3,志願,乙部又填相同1,2,3,志願,

我是否3間都有兩次抽獎機會?

2.) 乙部是否也可填隔離校網之學校作為後補?

多謝解答

110    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

遊戲係咁玩
先抽甲部,再抽乙部
如果你甲2入到,就會失去抽乙一嘅機會
當然,大部份心水學校無可能甲2/3仲有機會,但你要明白,甲2/3係無機會嘅
正如,如果間學校乙一都唔夠分,你填乙二或之後,機會都係零!唔係多一個抽獎機會!

乙部只可填網內學校
恐龍家

回覆:统一派位?2

請問什麼時候會收到統一派位張表格?

醒目開學勳章 王國長老

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

醒目開學勳章 王國長老

happy+ 發表於 13-12-31 09:55
請問什麼時候會收到統一派位張表格?

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/poa2014_leaflet_tc.pdf
1月18/19辦理選校手續, 都差唔多喇掛....

如此填法並不等於「3間都有兩次抽獎機會」,因是順住抽的,有結果即停。

舉個例;如你甲一填劉德華,甲二填余文樂,甲三填蕭正楠;乙部一、二、三也一樣。程序會先抽甲一,若唔中劉華,就會抽甲二,若你抽中余文樂,恭喜你,甲三、乙一、乙二、乙三都不會再抽了,你會得到余文樂。因此,如你很喜歡劉華,你應在甲一填劉德華,甲二和甲三留空,乙一再填劉德華,乙二填余文樂,乙三填蕭正楠,咁你就可以maximize抽中劉華的機會了。

joeblackmark    發表於 14-1-18 01:19

回覆 lauwingtai 的帖子

請教你若心儀小學不在本區,是否應只填乙一部?

引用:如此填法並不等於「3間都有兩次抽獎機會」

原帖由 lauwingtai 於 14-01-01 發表
如此填法並不等於「3間都有兩次抽獎機會」,因是順住抽的,有結果即停。

舉個例;如你甲一填劉德華,甲二 ...
十分喜愛你呢個舉例。十分喜愛劉德華。
我上年有幸在甲一得到劉華!

引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+14-01-01+發表

原帖由 KHbaby 於 14-01-01 發表
十分喜愛你呢個舉例。十分喜愛劉德華。
我上年有幸在甲一得到劉華!

...

回覆:统一派位?2

甲一得5%位全港人可以報,乙部不多於45%位只俾同區報

引用:回覆+lauwingtai+的帖子 請教你若心儀小學

原帖由 柔情爸爸 於 14-01-01 發表
回覆 lauwingtai 的帖子

請教你若心儀小學不在本區,是否應只填乙一部?
My apology! 若劉華是我誇區之選,我可否「甲一」及「乙一」都填劉華?

還是只可填甲一而灟空乙部呢?

小曳人  可以,但你必須有私校offer先好咁做  發表於 14-1-2 14:01

柔情爸爸 發表於 14-1-1 21:35
My apology! 若劉華是我誇區之選,我可否「甲一」及「乙一」都填劉華?

...
甲部是任何區網,乙部只可填自己區。

或者我再舉一例。全球任何明星都有粉絲會,而我們只可加入其中一個粉絲會做會員,我們要先知道幾個遊戲規則:
第一,每個會有50%可供統一派位;
第二,當中5%是甲部(全世界可跨區抽),和45%是乙部(只供同區抽),所以乙部名額是甲部的9倍;
第三,抽獎順序是甲1>甲2>甲3>乙1>乙2>乙3>乙4......>乙30;
第四,抽獎跟以上順序,一抽中就停,假如你甲2抽中,甲3至乙30都唔會再抽
第五,甲部雖可填任何區,但如別區冇明星你鍾意,也可填本區。

而家解釋範例:

我鍾意Tom Cruise>劉德華>福山雅治>松本潤>梁朝偉>余文樂>蕭正楠,我會填:

甲1(Tom Cruise)甲2(劉德華)甲3(留空)
乙1(劉德華)乙2(余文樂)乙3(蕭正楠)﹒﹒﹒﹒乙29(麥長青)乙30(艾威)

問題1:我點解甲3留空?做乜唔填福山雅治?
答:因我愛劉德華>福山雅治,如我在甲3抽中福山雅治,咁我咪等於放棄乙1抽劉德華個45%Quota? 所以我情願甲3留空,都要抽劉華。

問題2:點解乙2唔填梁朝偉?而填余文樂?
答:因為梁朝偉與劉華是同level大熱,乙一必然45%全被抽光,乙二仲抽是呃自己,只會浪費機會,所以我填次一皮的余文樂

問題3:做乜要填滿乙部三十個?冇心水可否留空?
答:唔應該,因甲部留空,電腦會Skip,但乙部留空,電腦會亂抽,所要乙部要盡填,起碼填d唔討厭的,否則,可能會派阮兆祥俾你。

joeblackmark    發表於 14-1-18 01:22
BBtcww    發表於 14-1-16 02:51
BBtcww    發表於 14-1-16 02:51
yk   煩惱中都笑咗出哩.  發表於 14-1-15 23:14
Auathena    發表於 14-1-15 09:49

回覆:lauwingtai 的帖子

解釋得好好,仲好好笑

好得呀!

引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-2+01:00+

引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-2+01:00+

原帖由 lauwingtai 於 14-01-02 發表

或者我再舉一例。全球任何明星都有粉絲會,而我們只可加入 ...

笑C人

‹ 上一主題|下一主題