用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 天主教父母的選擇
go

天主教父母的選擇 [複製鏈接]

想了解天主教的父母, 如果有得揀,大家會俾小朋友入讀基教的學校嗎?
舉個例:如果st. Paul's co ed 同高主教都收,你會點揀?
   3    0    0    0

我會比小朋友讀天主教學校

tiggeryyw    發表於 13-12-20 17:35

我係基督徒, 所以基本上我只報左有基督教背景既學校. 但因為爸爸好鍾意德望, 所以都有報. 不過, 真係收女女時, 都會幾掙扎...始終學校會灌輸其宗教信仰比小朋友...

如果可入讀天主教學校的話當然是最好,但我覺得要睇返你想小朋友在學校學到什麼,如果你想注重學術,應該是St. Paul co-ed。如果是注重信仰、思想和對生活態度,可能天主教學校會好些。
我覺得信仰培育也可以自己在家或週末做,參加堂區活動、主日學、信仰小團體活動等...
不少天主教學校都會有虔誠o既基督教學生,我覺得反相也可以做到。

回覆:天主教父母的選擇

天主教先,但其實有些基督教會唔係太開明,未必收天主教教友

如果係好Top基督教學校教育如St Paul Co Ed,女拔,我都會考慮。如果唔係,一定天主教學校行先,然後冇宗教背景。

我就係煩緊了, 我係天主教徒, 我C6都係, 但我果區多基督教學校, 所以都要報, 可惜, 偏偏基督教學校收左我女, 天主教個D就WAITING, 但收我呢間基督教學校應該開明卦, 因我填FORM時有寫明父母及考生都為天主教徒, 佢都照收...但真擔心信仰、思想方面與我地唔同.....

我自己的意見, 天主教也好, 基督教也好, 都是相信同一個「主」。只是兩者有不同的立場, 而天主從沒創立天主教, 基督也沒創立基督教, 兩個教都是人類創的, 那就是說, 天主教和基督教的分別是因創教人(人類)的立場而分成兩派, 而不是因天主或基督的立場而分成兩派。只要誠心信主愛主, 遵從主的話語, 主就會保佑和愛我們, 何必介懷呢! 若果有香港人信猶太教, 而香港又沒猶太學校, 豈不是唔駛讀書? 我覺得, 只要真心信主, 到那裡讀書都一樣, 我們得信主的安排, 主自有主張。

Chirley    發表於 13-12-21 00:18
fabsum  i agree  發表於 13-12-20 14:49

我和女兒是基督徒,心儀全女校,但原來香港全女基督教小學只有三間。天主教辦的就比較多。我有時都想,基督徒讀天主教學校會点呢?

其實好多天主教的學校都會收基督徒,但係調轉,我的朋友今年APPLY小一,佢都覺得有些基督教的學校真係唔會收天主教學生,不過,我都相信,天主有佢的安排,難道我們會為子女報學校連宗教那項唔填嗎,我相信無人會LOR!

幼稚園階段我都有報基督徒學校, 但小學就完全唔會考慮了, 一讀6年, 希望學校宗教同家庭宗教可以一致

rosebb 發表於 13-12-20 14:41
其實好多天主教的學校都會收基督徒,但係調轉,我的朋友今年APPLY小一,佢都覺得有些基督教的學校真係唔會 ...

有部份基督教學校不收天主教學生的原因是「基督教與天主教對偶像」有不同的見解, 基督教認為聖母像也算是偶像, 其他聖人也不應設像, 因此, 基督教的十字架是齋架一個, 沒有基督的, 而基督教教堂亦沒有雕像, 所以, 有些較敏感的基督教學校不收天主教學生。但當然, 會收天主教學生的基督教學校為數亦不少, 視乎該辦學團體的宗旨吧!

我覺得小朋友返學時間比參與星期日堂區活動多,所以只會選擇天主教學校或非宗教,始終一致對小朋友會好d。
如果是上中學,我就覺得可以揀基督教,因為小朋友己經有概念

回覆 bbaunt 的帖子

Agree, 因為唔同教義,係小朋友小的時候好難去解釋。不過,除了呢個考慮,C6說仲有國民教育的考慮,所以基本上我們都會選天主教先。

但原來BK都好多教友,仲好有質素同解釋詳盡

cathyleex  贊成, 原來呢度有好多教友, 有建設性的交流! Like  發表於 13-12-20 17:03

我係天主教徒,我會揀讀天主教的幼稚園!

tiggeryyw    發表於 13-12-20 17:35

我仔女自幼稚園起至中學,  均選天主教學校
好彩全部都系當其時之第一或第二志願

回覆:lauwingtai 的帖子

講得好好

我以前小學讀基督教學校,中學讀天主教學校…
個人認為校內生活分別唔係太大…
雖然一個係mother mary先,一個係主耶穌基督,
不過我讀中學時都讀好多聖經內耶穌嘅野…
而且都係導人向善…

我都係天主教但我女讀基督教幼!因之前報幼時全部下午班!我會等我女選小一時先在選天主教。

回覆:vandr 的帖子

我們一家都是天主教徒,但兩個囡都是在基督教幼稚園讀書,冇問題喎!

小學入讀天主教學校

‹ 上一主題|下一主題