用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港島般小、軒上、下都跌出50名,大家點睇? ...
go

港島般小、軒上、下都跌出50名,大家點睇? [複製鏈接]

最新的香港專業教育出版社評選出來的小學50強龍虎榜,般小,軒上,軒下已50名不入,大家點睇呢!
   8    0    0    0

5tgb 發表於 13-12-18 16:54
最新的香港專業教育出版社評選出來的小學50強龍虎榜,般小,軒上,軒下已50名不入,大家點睇呢! ...

無向各校索取資料即編製 學校排名指南被指唔準

回覆:5tgb 的帖子

本嘢唔可靠,不過依個結果又合理,官校靠聯繫中學,有得依靠,教學質素存疑,精英班還可,其他班...

回覆:港島般小、軒上、下都跌出50名,大家點睇?

it's funny that 東周刋introduce and make reference to this ranking table this week.

引用:本嘢唔可靠,不過依個結果又合理,官校靠聯

原帖由 丘師奶 於 13-12-18 發表
本嘢唔可靠,不過依個結果又合理,官校靠聯繫中學,有得依靠,教學質素存疑,精英班還可,其他班...

...
甘一條龍D學校競爭力又點睇?

商業書刊,得啖笑啦

我覺得就算他真係閉上門估,都有個譜!
會唔會官校排名真係跌呢?
私直係唔係追得這麽急呢?搏上位學校是否搏到呢?

引用:我覺得就算他真係閉上門估,都有個譜!會唔

原帖由 5tgb 於 13-12-18 發表
我覺得就算他真係閉上門估,都有個譜!
會唔會官校排名真係跌呢?
私直係唔係追得這麽急呢?搏上位學校是否 ...
以我所知,呢啲書刊係收錢寫嘢,官校係唔會俾錢人去寫好自己的。

直資私校博上位就一定架啦。試諗吓,又要happy school,又要俾人"覺得"派位派得好
咁點呢?咪用錢解決囉。反正私校直資有的是錢,唔夠仲可以加學費。政府一年可以俾佢哋加12%, 佢哋唔加盡,啲家長已當佢哋神咁拜啦。

其實私直派位是否比得上傳统官小呢?
傳統官 小有所謂皇榜,派位前家長已心中有數,知道大約派那些學校,
私直是否也有類似的優勢呢!會不會像官小般有穩定派位歷史呢?

引用:其實私直派位是否比得上傳统官小呢?傳統官

原帖由 5tgb 於 13-12-18 發表
其實私直派位是否比得上傳统官小呢?
傳統官 小有所謂皇榜,派位前家長已心中有數,知道大約派那些學校,
...
除非一條龍,否則係冇嘅。

引用:Quote:原帖由+丘師奶+於+13-12-18+發表本嘢

原帖由 ic07 於 13-12-18 發表
甘一條龍D學校競爭力又點睇?
咁就睇吓間中學係龍定係蟲了。

一條龍要來者不拒,中學收生限制多,很難確保學生水準,
就算現在是龍,幾年後都 變虫啦!
要—條龍上,唔好抱太大期望!

回覆:ic07 的帖子

嗰d唔同,如果小學質素唔好,升上中學比人插架,而家中學文憑試成為實力嘅指標,所以中學好重視收生生源,因此有d所謂龍校接收小學學生嘅百分率越來越少,但官小升官中無依樣壓力的

chingcging 發表於 13-12-18 21:00
以我所知,呢啲書刊係收錢寫嘢,官校係唔會俾錢人去寫好自己的。
就算pit開善稿這問題,library reference section都有這些書,我看過發現info 唔齊俰唔update, 搵鬼買。

醒目開學勳章 王國長老

chingcging 發表於 13-12-18 21:05
直資私校博上位就一定架啦。試諗吓,又要happy school,又要俾人"覺得"派位派得好
咁點呢?咪用錢解決囉。 ...

派得好唔好, 有數據, 唔駛"覺得"
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2623345&extra=page%3D1
一條龍學校未必會公佈, 因為佢地都想學生直升, 如果叻既走晒, 校長一樣有壓力, 更加唔需要用錢去令外人覺得派得好

部分直升/一條龍中學公開試成績
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2012-13/Pop_up/HKDSE_Result%20_2013.html
http://www.logosacademy.edu.hk/en/2013-07-15-hkdse-results/
http://www.ssc.edu.hk/images/document/School_Report_2011-12.pdf
http://www.plklfc.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=561:hkdse-result-2013&catid=39:academic-article\
http://pro2.nasthon.com/fukienschool/web/index.php?option=com_content&view=article&id=1154&Itemid=110&lang=en

做下聰明的家長, 上網搵下, 好多資料架

多謝提供派位資料,因為很多人都忽略這方面。
但現時大家選校的考慮是否改了呢?
傳媒—定以他認為讀者最受落的方式去排架!
我相信排頭幾位的都不會用錢買名次,排得後個D又買來無用!
如果有得選,家長們會選私直定一缐官小?

醒目開學勳章 王國長老

引用:多謝提供派位資料,因為很多人都忽略這方面

原帖由 5tgb 於 13-12-20 發表
多謝提供派位資料,因為很多人都忽略這方面。
但現時大家選校的考慮是否改了呢?
傳媒—定以他認為讀者最受 ...
如果有得選,我相信好多家長會想又好又免費(除非工務員或高管,有老細交啦)。亦有可能有部分家長似我,想揀輕鬆但又一條龍而質數又應該ok,既然官津提供唔到,就要俾錢了

想補充一句,揀的意思是真正入讀,不是做水泡!
‹ 上一主題|下一主題