用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一,普通話同英文oral有多重要?
樓主: phoebewong123
go

考小一,普通話同英文oral有多重要? [複製鏈接]

回覆:考小一,普通話同英文oral有多重要?

阿女今年有一間係考普通話聆聽,唔記得係德x定係dgxs

經驗係絕大部份都係以廣東話做主要面試語言, 除了SMC和TSL 較多用英文外, 大部份面試英文只需稍有聽/講, 懂簡單串字已足夠。 普通話就要求更低。 若純為面試, train 禮貌是最重要的。

醒目開學勳章

556699 發表於 13-12-11 20:14
經驗係絕大部份都係以廣東話做主要面試語言, 除了SMC和TSL 較多用英文外, 大部份面試英文只需稍有聽/講, 懂 ...

Agreed, in SMC, Eng interview is conducted by NET.

咁禮貌同態度真係要自少培養,冇得靠外力

回覆 556699 的帖子

smc&tsl即係邊間?謝謝

回覆:conniemar 的帖子

Hkuga 2nd in required eng and pth listening.

回覆:cream@@ 的帖子

聖瑪加利男女同陳守仁?

phoebewong123 發表於 13-12-11 11:51
咁點解個個家長都安排小朋友游水同學琴?唔好意思,我好多嘢唔明

...
游水為練體能,越大年紀學就越怕水,可視將來求生技能。
學琴為培養音樂感、專注力、氣質及左右腦發展。

如學校沒有phonic, 我亦讚成在外學,對培養閲讀興趣(獨立)有很大幫助。

6 歲前是小孩學習語言的黃金期(包裝普通話),只要父母不太'功利'視之為考小一工具,小孩學習時沒有壓力,將來他們會受之無窮,孩子學習路途是跑馬拉從,我們作為父母只要在旁灌溉,不溫不文,不拔苗助長,大人小人都會享受成長路。

再者,如學校考小一太過注重學術,她們又是否你杯茶呢!

回覆 valerielee 的帖子

過到1ST IN 先可能/或者有DDDDDDDDDDDD用.

回覆 sfly97 的帖子

係咩? 我仔有offer我都唔知喎............

引用:Hkuga+2nd+in+required+eng+and+pth+listen

原帖由 sfly97 於 13-12-12 發表
Hkuga 2nd in required eng and pth listening.
我仔仔港同 second in 只用廣東話考。

回覆:Gagagogo 的帖子

Can't agree more!!

我想小朋友唔需要上一d唔係必須嘅真興趣班,因為我見好多fd d小朋友學樂器係學到好唔開心好痛苦,游水係玩係識求生就夠啦,唔需要做港隊咁練。

普通話同英文上下興趣班可以的,唔想迫失去興趣咋。所以如果考小一唔係咁重要我唔會安排5個興趣班要小朋友上

phoebewong123 發表於 13-12-12 15:12
我想小朋友唔需要上一d唔係必須嘅真興趣班,因為我見好多fd d小朋友學樂器係學到好唔開心好痛苦,游水係玩 ...

我覺無需太早學樂器,  起碼5歲學, 太細都睇唔明D譜

回覆 phoebewong123 的帖子

請問如果小朋友讀學卷幼稚園,英文程度淺,但有學phonics,將來target直私小,是否在K1時就開始幫小朋友補習英文呢?thanks!

我估都夠,有人話最好去上英文話劇班,都對表達英文好

引用:經驗係絕大部份都係以廣東話做主要面試語言

原帖由 556699 於 13-12-11 發表
經驗係絕大部份都係以廣東話做主要面試語言, 除了SMC和TSL 較多用英文外, 大部份面試英文只需稍有聽/講, 懂 ...
說得對,英文簡單對答便可,最緊要肯講。

好多英小用英文interview

引用:好多英小用英文interview

原帖由 elizatyy 於 13-12-12 發表
好多英小用英文interview
可舉例嗎?考d乜?

‹ 上一主題|下一主題