用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一,普通話同英文oral有多重要?
go

考小一,普通話同英文oral有多重要?

係咪讀主流班kg係好難考到?大部分直資私校唔多用廣東話考?

回覆:phoebewong123 的帖子

其實英文和普通話雖然不是間間有考,但也一定要懂一般應對。

回覆:考小一,普通話同英文oral有多重要?

咁讀普通幼稚園,介乎名幼至村校之間呢d,讀主流班,係咪要k1就要上英文oral同pth ?

Phonics 要另外學?

回覆:phoebewong123 的帖子

我仔讀主流幼稚園,也有普通話堂和英文堂。普通話我都是K2 才一對一上,一年後一般應對已ok.  英文則早些開始浸下好些,如果現在K1, 可找些oral 班或chat room 形式的興趣班。

回覆:feiji 的帖子

多謝你嘅回覆

phoebewong123 發表於 13-12-11 11:04
係咪讀主流班kg係好難考到?大部分直資私校唔多用廣東話考?
Cantonese without lazy accent is equally important.

回覆:MSBOY 的帖子

Interview 有老師出聲話唔好?

多謝你提醒,我會唔畀佢講懶音

主要用廣東話考,
很少考普通話, 就算考都非常淺, 只問一兩句, 一般學券幼稚園都識
英文會考得深, 有時會用Net考, 串字, 讀短文, 會話...

引用:主要用廣東話考,+很少考普通話,+就算考都非

原帖由 AgapePa 於 13-12-11 發表
主要用廣東話考,
很少考普通話, 就算考都非常淺, 只問一兩句, 一般學券幼稚園都識
英文會考得深, 有時會用 ...
我就係諗好唔好谷普通話,因為男仔講嘢唔叻,廣東話+英文我都驚佢handle 得麻麻,再加普通話會唔會仲亂,但聽親d小學家長friend 都有學普通話,所以想問下係咪要面試考,定係for 將來普教中有用多d。

Btw, 可以又問下一體一藝係咪又一定必須,面試考?

phoebewong123 發表於 13-12-11 11:37
我就係諗好唔好谷普通話,因為男仔講嘢唔叻,廣東話+英文我都驚佢handle 得麻麻,再加普通話會唔會仲亂,但 ...

面試好少考普通話.  叻都無用, 但大部份小學都係普教中, 將來先有用.
面試無人考體藝,  只會考身體協調, eg. 拍球, 抛豆袋
幼稚園生都唔謊體藝叻得去邊, 考中一就有用

回覆:AgapePa 的帖子

咁點解個個家長都安排小朋友游水同學琴?唔好意思,我好多嘢唔明

方二筒  無錯, 細個我媽只係比錢我學游水, 佢話好重要  發表於 13-12-18 11:07
brrbaby2007  游水係求生技能  發表於 13-12-13 14:32

phoebewong123 發表於 13-12-11 11:51
咁點解個個家長都安排小朋友游水同學琴?唔好意思,我好多嘢唔明
  ...

有部份小學係要求係小三四時必需識游水, 否則扣分.
又有部份小學要求要識玩一種樂器, 有時唔計鋼琴,
早D學對將來有用

但 考小一唔會考, 學校都唔會信D豬肉奬,
亦唔覺識游水識玩琴, 考小一有著數.

學校只會睇你點栽培小朋友, 唔係人學你又學

好多謝你嘅回覆,我就係唔想迫小朋友學咁多嘢,佢想學就ok
我眼見個個小朋友都上4,5個興趣班,又未必係真興趣,我想用多d時間陪佢玩同睇書,好似對佢發展仲有用

有時學游水未必因為為考小學而去學,反而是在健康角度著眼,因為自細學游水,心肺功能好d, 健康d, 感冒也少d!

我會畀小朋友去玩水,但唔想請個私人教練操水,不過我見好多人學游水係學哂4式又要鍊水,好似變左唔係興趣咁

引用:咁點解個個家長都安排小朋友游水同學琴?唔

原帖由 phoebewong123 於 13-12-11 發表

...
有d學校會好睇音樂/體育

引用:Quote:原帖由+phoebewong123+於+13-12-11+

原帖由 valerielee 於 13-12-11 發表
有d學校會好睇音樂/體育
我都聽聞過,所以想問下大家一體一藝對in 直資私小的重要性

引用:Quote:原帖由+valerielee+於+13-12-11+發表

原帖由 phoebewong123 於 13-12-11 發表
我都聽聞過,所以想問下大家一體一藝對in 直資私小的重要性
我估若然小朋友在大型賽事得過奬一定有幫助

咁咪要花好多時間學同練?真係no pain no gain

引用:咁咪要花好多時間學同練?真係no+pain+no+g

咁咪要花好多時間學同練?真係no pain no gain
Building on kids' strength and interest may be easier :)