用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 身邊多人靠人事入幼稚園嗎?
樓主: phoebewong123
go

身邊多人靠人事入幼稚園嗎? [複製鏈接]

回覆:身邊多人靠人事入幼稚園嗎?

係呀真的,識人連面試都唔洗嘅

寫我心中話 發表於 13-12-10 12:33
講件真人真事

我朋友個老爺. 識得某一線名幼校長, 是幾十年老友
Fair enough.
This kind of thing happen all over the world.

簽名被屏蔽

Busybody! 發表於 13-12-10 12:34
咁Social network一定重要而且現實,但係由細到大身體力行灌輸小朋友走後門,枱底交易呢d手段,就要睇下自 ...
But if we think of it that way, the perhaps sibling priority might not be fair too.
It is difficult to explain to the younger kid that 'you are in this school only because your older brother is also studying in there'.

Busybody! 發表於 13-12-10 12:12
我反而想知小學係唔係,如果係的話報幼稚園搞咁多嘢都唔知為乜。不過我地唔會有答案,因靠關係的都會話小朋 ...
呢個正常到不得了, 就算我幫完朋友, 我都會同朋友講: 「你咪爆响口話我幫你喎! 我費事麻煩, 你話自己考入黎啦!」香港人的人情世故, 心照便算。

多呀!實有人識校長校監,有信入

回覆:victoryu19 的帖子

無可否應,真係同見工一樣,你公司有offer都會先介紹朋友, 而公司亦會先考慮~
講真如果我有人事幫忙都一定搵, 不論自己小朋友叻唔叻都好,起碼有個保障, 唔洗擔心咁耐, 應該唔會有家長話會因為對其他小朋友唔fair就靠自己....

實有架啦!我朋友都係~不過現實世界係咁,公司請人都係內部介紹優先!唔識人就只有靠運

in幼稚園就係想睇下小朋友同家長適唔適合學校、有人推薦咁學校緊係信推薦人。
唔好呃自己、人嘅本性就係咁。你請工人、一個朋友介紹話好、一個中介幫你搵、係其他條件一樣下你會請邊個?

Busybody! 發表於 13-12-10 12:47
我反而好好奇咁樣介紹法會唔會比廉署查,你知呢d嘢你幫我時我幫你可能有利益輸送喎

...
Then paying debenture to get a priority would be illegal too in this logic.
If someone is willing to pay $10M debenture it is almost guaranteed he can pick whatever school he wants to go to.

簽名被屏蔽

回覆:victoryu19 的帖子

學校嘅教職員子女係優先入讀,呢個唔係秘密!另外識人好過識字果d,一般唔會咁揚啦!(我估)

tenko 發表於 13-12-10 12:46
實有架啦!我朋友都係~不過現實世界係咁,公司請人都係內部介紹優先!唔識人就只有靠運 ...
Exactly!

回覆:Busybody! 的帖子

報名表已經要填推薦人或介紹人,跟走後門應有不同。

回覆:candicemammy 的帖子

引用:Quote:Busybody!+發表於+13-12-10+12:12+我

原帖由 lauwingtai 於 13-12-10 發表
呢個正常到不得了, 就算我幫完朋友, 我都會同朋友講: 「你咪爆响口話我幫你喎! 我費事麻煩, 你話自己考入黎 ...
對,我公司請人一樣,暗中向老細推薦,爭取max人工,之後叫個朋友咪同其他人講識我呀

‹ 上一主題|下一主題