用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔講政治,但有無人選校會考慮埋學校有無國民教育? ...
樓主: vailon
go

唔講政治,但有無人選校會考慮埋學校有無國民教育? [複製鏈接]

回覆:唔講政治,但有無人選校會考慮埋學校有無國民教育?

有   所以not perfer 官校

回覆:唔講政治,但有無人選校會考慮埋學校有無國民教育?

天主教有circular. 只愛天主 不論國教

回覆:bartsimpson0317 的帖子

有circular 但點執行都係間間學校吾一樣呢!吾好以為選左大方向,話咁就真係以為事實係咁!咁懶連功課都吾做,同人云亦云既羊太有乜分別。

大方向係俾個底線大家, 而家香港家長唔出聲, 都係任人魚肉, 只能在有限度的選擇中揀選. 至少我到今日都唔會相信教會學校會建議大家擺買日本貨先啦!

作為家長, 做到幾多得幾多.

引用:大方向係俾個底線大家,+而家香港家長唔出聲

原帖由 w_y 於 13-12-12 發表
大方向係俾個底線大家, 而家香港家長唔出聲, 都係任人魚肉, 只能在有限度的選擇中揀選. 至少我到今日都唔會 ...

bartsimpson0317 發表於 13-12-12 10:40
天主教有circular. 只愛天主 不論國教

有心反對教會學校, 講乜D 人都會話唔好, 話無用架!
左校唔會紅, 教會學校一樣有國教, 講到似層層, 其實只係抽個別事件/情況來講, 忘了整體...企圖蒙敝常識.

w_y 發表於 13-12-12 13:20
左校唔會紅, 教會學校一樣有國教, 講到似層層, 其實只 ...

左校唔左,紅校唔紅,親中學校唔親中 >>> 這論點令我十二分的驚訝和佩服

引用:Quote:bartsimpson0317+發表於+13-12-12+10

原帖由 w_y 於 13-12-12 發表
左校唔會紅, 教會學校一樣有國教, 講到似層層, 其實只 ...
yes 唔需要convince 人丫, 最好保持適當距離,哈哈

最頂癮是"人地英美都有國民教育啦"。
大佬,人地是民選政府,有認受性,d鬼佬敢吾敢量度小朋友的愛國心?佢敢吾敢說共和黨或民主黨、保守黨或工黨一黨專政是最好?

回覆:JadeW 的帖子

願你的神保佑相信牠的人,以及守住這所謂的大方向以及底線。
阿門!

我不才,沒有相信牠的能耐。
牠影響吾到我,而我亦不希望影響什麼人。
更無需解釋或爭論什麼,你做你的,我作我的。沒有收受任何利益,只是說明自己跟別人或大眾不一樣的看法,不明白大家為何不能理性的說明及討論,而只接受單一的思為模式,並以言語攻擊異見者。就容不下別的意見嗎?
我只管做好自己就是了!你認為什麼就是什麼吧,因你也影響不了我!

回覆 JadeW 的帖子

小心用字,是'衪'不是'牠'。手民之誤!

w_y  希望真係手民就好啦! ~~~  發表於 13-12-13 22:03
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

沒有人要影響你, 似係你想影響人多d. 口口聲聲話人唔理性, 話人懶, 話人人云亦云, 希望你都尊重下別人信仰!

大把野比國民教育重西要吧!

回覆:ANChan59 的帖子

是的。打錯了字。

哈哈哈!回頭看,真的笑死!
尊重可是相對的。

ANChan59  重唔快 d 改番   發表於 13-12-14 01:06

回覆 JadeW 的帖子

同你爭論過一兩次,你都好有風度,唔覺你會蓄意。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:vailon 的帖子

千祈唔好講政治

天惠媽
‹ 上一主題|下一主題