用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔講政治,但有無人選校會考慮埋學校有無國民教育? ...
go

唔講政治,但有無人選校會考慮埋學校有無國民教育? [複製鏈接]

咁多野要考慮,如諗埋國民教育,選擇更少。最近有資料好似話六成學校有國民教育科。

0    0    0    0

引用:咁多野要考慮,如諗埋國民教育,選擇更少。

原帖由 vailon 於 13-12-09 發表
咁多野要考慮,如諗埋國民教育,選擇更少。最近有資料好似話六成學校有國民教育科。
講親依個問題嘅家長都好驚啲仔女被人洗腦!那麼佢地一定少了許多選擇!因為香港好多宗教學校入親都會被人地教義洗腦啦!
講真如果學校咁易俾人流腦嘅話!那麼依家好多都出咗家做哂牧師神父啦!

anntx3  但佢地都心地善良喎。  發表於 13-12-10 14:02

回覆:vailon 的帖子

呢个題目好火呀!最好吾好討論。

回覆:samima 的帖子

有些人就係覺得講耶穌冇吾妥,講國情就係洗腦。神父做校監冇問題,左派人士做就係有問題!
看清看楚再選擇啦!吾好人云亦云,自以為是。

小學讀六年, 千挑萬選都難保學校唔會變
United we stand, divided we fall.

回覆:btrue 的帖子

會,而且會睇內容,就算考教會學校,也會觀察學校怎樣教宗教科。

未有深入探討,但at this stage, 我自己無乜所謂,唔通我教我小孩要考順父母是不對ma? 就算課程太shift to 1 side, 在家也可和子女做一些討論和返思。

回覆:MrBeast 的帖子

依家就快大抽獎之時
係學校選你
唔係你選學校
根本沒有資格考慮·

回覆:vailon 的帖子

六成有相關內容或活動,非六成開設國民教育科。我會睇,重點研究添喎,因為對小朋友價值觀有要求。

咁多人投訴五分宗教分,証明大把人覺得讀有宗教背景學校無問題,入不到才是大問題。正如一樣有人求仔女前途好,入愛國學校無所謂。請大家尊重別人宗教和各自的選擇,唔好下下人身攻擊。

回覆:唔講政治,但有無人選校會考慮埋學校有無國民教育?

現今揀小學,競爭太大,不到我揀,主要考慮學費,地點,語文.…多於國教。除非小朋友家庭很親中,否則我相信不會受太大影響。家長一般投訴小朋友上堂唔留心聽書,冇聽過太投入聽書而改變思維,太投入打機就有。

引用:未有深入探討,但at+this+stage,+我自己無

原帖由 MrBeast 於 13-12-10 發表
未有深入探討,但at this stage, 我自己無乜所謂,唔通我教我小孩要考順父母是不對ma? 就算課程太shift to  ...
若立場和學校相去太遠,在家反思和討論並不如想像中容易,尤其已上小學階段。最好還是考慮選擇能配合家庭價值觀的學校,家校合作順暢,最大得益都是孩子。

我聽過有小朋友在校學會飯前禱,回到家照做會俾人鬧。你叫個小朋友點好?咁細就要學陽奉陰違?(雖然我估有家長會認為咁係生存之道早學無妨)

MrBeast  都係,可能我將事情太簡單化  發表於 13-12-10 09:18

w_y 發表於 13-12-10 09:05
若立場和學校相去太遠,在家反思和討論並不如想像中容易,尤其已上小學階段。最好還是考慮選擇能配合家庭價 ...
同意. 家長要盡量配合.我小朋友返天主教學校,晚飯前一家人要跟佢祈禱, 佢有時唔記得,老公(非教徒)都會提佢.
United we stand, divided we fall.

我都會重點考慮. 因此報名申請前已剔出某幾間學校不報.

找學校需要某程度配合家庭的價值觀. 除了國民教育之外, 有少數宗教學校太宗教了(例如學生的信仰也要評分) ,我也没有選.雖然我有信仰,但我認為信仰是很個人的事,不應成為學習評分的一部份.

其實這些都是很個人的選擇,個個家庭不一樣,有人選/有人不選,都很正常.反而最重要的是選學校時, 必須了解清楚, 了解之後, 才可以按自己的價值觀去做決定.

It really depends how you look at 國民教育. Even you study in US/Canada/Singapore, you have to study 國民教育...just in another name like social studies...that introduce the country and its history. However i also agree that hogwarts that we have to 睇內容 to decide

w_y  香港地唔係呢回事! 小心軟性推銷. 賣毒品而家都會用糖衣包好先  發表於 13-12-10 10:42

咁人地的國民教育洗吾洗見到國旗要感動?不感動便沒有分?
講到文化大革命鬥父母、鬥師長是情有可原,你怕不怕?

anntx3 發表於 13-12-10 10:20
咁人地的國民教育洗吾洗見到國旗要感動?不感動便沒有分?
講到文化大革命鬥父母、鬥師長是情有可原,你怕 ...

每個人心中的國民教育尺度或者不一,但的確需要去了解學校會去到幾儘.
認識中國,冇問題,認識升旗禮儀/國歌,冇問題,
但我識一個小朋友,在小學裡學到的是,不准別人說國歌不好聽, 因此一旦別人批評國歌(也不算什麼批評,只是隨口說一聲"唔係咁好聽") , 這小朋友就會很生氣, 批評他學校的校歌也沒有如此反應之大. 有時好心地想,這未必是學校有心要這樣教,但他們在挑選老師時,老師本身已有這種信念,因此很自然而然地教了小朋友. 而小朋友又最信任愛戴老師的,因此亦自然而然地接受了這一套. 這...我真有點怕怕. 當然, 老師如果深切相信這一套,然後將之教給小朋友,也不能因此批評老師,因為是他們真心相信的東西嘛. 因此,最後只能說, 我不會送我小朋友入這類學校...

我小時候和同學仔都覺得詩歌不好聽。
幸好,老師沒趕我們走,叫我們學好音樂,日後作更好的詩歌給主。

我會, 好似果陣撲出黎話開國民教育科果個某機構就唔會選~
但升旗, 國內交流呢d好難避.

國民教育係咪真係咁可怕?香港好多學校(尤其名校)都係教會學校,個個禮拜要上宗教堂,日日規定要念經祈禱,對信奉嘅對象只能「讚美」不能「批評」,咁徹底嘅洗腦手法大家反而粒聲唔出無意見,仲爭住幫仔女報讀呢啲學校!

如果話影響價值觀,國民教育相信拍馬都唔及宗教洗腦咁勁。你好有心思咁買咗啲好靚嘅文具俾個仔用,點知個仔話係「天父」賜俾佢嘅,你會有乜嘢反應?呢啲滲透到日常生活每個細節嘅思想改造工程,大家反而覺得無所謂?

大家睇番九七之前嘅歷史教科書,睇吓作者用乜嘢角度去寫鴉片戰爭時候英國同清政府嘅功過,就知道「國民教育」其實一直都有,但當時有幾多人會覺得英國人洗緊你腦?

喺香港,好多人從小學到中學都讀教會學校,但最後都無信教,就知道所謂「洗腦」其實唔係話洗就洗。教會學校嘅宗教洗腦大家唔驚,國民教育反而咁驚,咁係咪反映大家其實已經被啲政客同傳媒洗咗腦?

pjbb  annex3: agree !  
如教小朋友“爹親娘親不及毛主席親“,我會好傷心  發表於 13-12-14 09:12
qcheung1976  宗教導人向善,跟國民教育本質不同。況且,宗教學校明刀明槍擺明傳教,不信可以不報,愛國教育卻在不同科目暗地裡滲透,令人難以提防  發表於 13-12-10 22:55
theodorechung  非常讚同你的觀點.  發表於 13-12-10 17:29
anntx3  爹親娘親都不及毛主席親  發表於 13-12-10 16:20

引用:國民教育係咪真係咁可怕?香港好多學校(尤

原帖由 kongman 於 13-12-10 發表
國民教育係咪真係咁可怕?香港好多學校(尤其名校)都係教會學校,個個禮拜要上宗教堂,日日規定要念經祈禱 ...
因為基督,同這個國家/這個國家既統治者,有本質上既分別。

不過唔打算在此討論啦。 我尊重你的看法。

pjbb  support! 宗教教你孝敬父母,國家卻孝你親主席!只係呢點就已經有些影响力!  發表於 13-12-14 09:21
alyk  簡單, 直接, 讚!!!  發表於 13-12-11 10:47
Bengylum    發表於 13-12-10 20:23
swcon    發表於 13-12-10 15:48
‹ 上一主題|下一主題