用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔講政治,但有無人選校會考慮埋學校有無國民教育? ...
樓主: vailon
go

唔講政治,但有無人選校會考慮埋學校有無國民教育? [複製鏈接]

用宗教來比喻國教簡直係不倫不類,強詞奪理。

孩子若學會感謝天父,他也同時學會感恩和關懷身邊的長輩和朋友,也可以學會知足,
誠實,與人分享等。雖然我不信教,我也想孩子可以學到這些價值。

孩子若學會感謝黨,感謝毛主席,那麼他在做人方面又可以學到什麼?有什麼得著?

swcon    發表於 13-12-12 15:31
Christi  正是!  發表於 13-12-10 23:55

我覺得公民教育e.g 要愛護公物、照顧弱小、有禮貌 etc,已經好夠,唔洗國民教育

講真,紅色背景果D 我一定唔選,出名都咁話,同區有咁多間小學,我唔信一定要入紅色背景

qcheung1976 發表於 13-12-10 23:12

孩子若學會感謝天父,他也同時學會感恩和關懷身邊的長輩和朋 ...
Very well said.

回覆:jacobkit 的帖子

教會學校就沒有國民教育嗎?官小津小就沒有國民教育嗎?只有左派學校有國民教育嗎?看清事實,別被什麼宗教、黨派背景而影響了你連最根本的考究都沒做,就理所當然的認為某某背景就是怎樣怎樣。
理性一點吧!

anntx3  教會學校的國情教育冇咁核凸  發表於 13-12-11 12:48

JadeW 發表於 13-12-10 23:57
教會學校就沒有國民教育嗎?官小津小就沒有國民教育嗎?只有左派學校有國民教育嗎?看清事實,別被什麼宗教 ...

講得岩! 聽你咁講, 我地只能屈服係淫威下囉....你唔揀左派, 一樣係咁, 乖乖接受吧!  鬼叫你係香港讀書!!

大家真係要小心考究。真係唔知邊個攪到今日咁, 雖然辦不成強制獨立成科, 都要鬼崇滲透在其他正常科目。不過咁, 辦學團體始終都有個大方向, 先揀岩大方向, 錯極都有個譜的, 國民教育內容都仲會有些程度和形式上的差異。 所以我答樓主, 好重要架, 一定要睇真!

引用:用宗教來比喻國教簡直係不倫不類,強詞奪理

原帖由 qcheung1976 於 13-12-10 發表

孩子若學會感謝天父,他也同時學會感恩和關懷身邊的長輩和朋 ...
在香港,我又未見過D小朋友無啦啦會感謝黨,感謝毛主席喎,我嘅小朋友食飯只會講"Thank you 媽咪"哈哈,我估佢地連咩係黨,邊個係毛主席佢地都唔知,但佢地知道耶穌的存在,那你知道黨勁定耶穌勁,信你可以考下你的小朋友

回覆:唔講政治,但有無人選校會考慮埋學校有無國民教育?

就算暫緩推行國民教育,天主教教教區56間小學中,現有32間在其他課堂使用洗腦教材。「匯通國民教育課程」向優質教育基金申請800多萬元資助發展有關教材,分兩期進行。首階段前年已在18間天主教區小學推行,課程包括聽紅歌、分析毛澤東書法學習其刻苦精神。次階段去年展開,參與小學增至32間。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120720/16531306

anntx3  我小學只知王羲之的書法......  發表於 13-12-11 12:51

想check下對自己心儀學校有無滲透在各學科或課程當中,最好去key入校名check真啲!

http://www.parentsconcernschool.hk/?a=group&id=home

swcon    發表於 13-12-12 15:35
qcheung1976    發表於 13-12-11 12:19
Christi    發表於 13-12-11 10:19
fefemom  Thanks for the website   發表於 13-12-11 10:14

rei0510 發表於 13-12-11 08:42
想check下對自己心儀學校有無滲透在各學科或課程當中,最好去key入校名check真啲!

http://www.parentscon ...
真系要上去睇吓,現在變成點樣。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

vailon 發表於 13-12-9 22:56
咁多野要考慮,如諗埋國民教育,選擇更少。最近有資料好似話六成學校有國民教育科。
唔講政治? 樓主唔好太天真啦! 香港人個個都話唔想講政治, 但我地本來就生活在政治底下, 你唔攪政治, 但政治會攪我地.
今日的學校分成直/私, 官/津, 大部份好, 最好, 頂好的學校轉為直/私都係近1x年回歸後至形成, 就因為政治同部署推行國教. 香港的大學世界排名每況越下, 政治因素功不可沒.

樓主出得這題目已說明信唔過國教, 真要認清楚間學校至好報讀.

認識一位家長; 不太認同國教, 心儀某直資, 但學校有國教, 如學校收會入讀. 友人問該家長如何面對國教? 他答回家再跟小朋友分析/糾正. 我真不敢苟同, 如果學校跟家庭理諗背道而馳我寧可唔讀, 為可交個孩子比學校教導反而要同間學校鬥足六年? 唔通我真係痴左線?

大家亦唔需要用國教同宗教作討論, 正如冇人會討論天主教/基督教家庭點解唔比小朋友讀佛教學校一樣.

搭地鐵個個JM都吾想遇到鹹豬手,但你吾提,吾代表鹹豬手吾來鬼鬼祟祟。
所以遇到懷疑鹹豬手,點都要警告佢,我吾會後退的!

好難找到一間完全無滲透。
可能國際學校就無,其他直資,私立好多都有!

alyk 發表於 13-12-11 12:08
唔講政治? 樓主唔好太天真啦! 香港人個個都話唔想講政治, 但我地本來就生活在政治底下, 你唔攪政治, 但政治 ...
我強調唔講政治,係因為我知babykingdom好多家長都唔鍾意講,所以我就預先設定只討論國教唔涉及政治人物或官員。
相信咁會令呢度的家長易啲投入討論。

如果你要我講政治,我可以講得好詳細都得,
但係呢度講得太多,離左題怕被刪帖。

w_y 發表於 13-12-11 07:36
講得岩! 聽你咁講, 我地只能屈服係淫威下囉....你唔揀左派, 一樣係咁, 乖乖接受吧!  鬼叫你係香港讀書!!

...

如果鬼崇滲透,寧願佢堂堂正正開一科,
起碼監察都易啲。

rei0510 發表於 13-12-11 08:38
就算暫緩推行國民教育,天主教教教區56間小學中,現有32間在其他課堂使用洗腦教材。「匯通國民教育課程」向 ...

幾個月前開始諗選校

回覆:vailon 的帖子

揾學校,唔會,或唔夠擔,或唔知問了校方後應如何回答,或比咩反應好。所以就當唔知,唔問算!
就好似開左一個好敏感話題一樣,不敢再討論落去!
同時如不選此等學校,平民如我又無幾間可選!
所以長遠監測無可避免!

引用:Quote:w_y+發表於+13-12-11+07:36+講得岩!+

原帖由 vailon 於 13-12-11 發表
如果鬼崇滲透,寧願佢堂堂正正開一科,
起碼監察都易啲。

你地真係好理性,會自己選擇相同理念的學校而唔係逼校方更改課程!讚!

引用:樓上果位擔心孩子少少事就走去感謝天父的網

原帖由 w_y 於 13-12-10 發表
樓上果位擔心孩子少少事就走去感謝天父的網友, 我順便答埋你在聖心發問的問題, 無論上下午校, 兩間聖心都一 ...
(^_^)v.

引用:搭地鐵個個JM都吾想遇到鹹豬手,但你吾提,

原帖由 anntx3 於 13-12-11 發表
搭地鐵個個JM都吾想遇到鹹豬手,但你吾提,吾代表鹹豬手吾來鬼鬼祟祟。
所以遇到懷疑鹹豬手,點都要警告佢 ...

‹ 上一主題|下一主題