用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔講政治,但有無人選校會考慮埋學校有無國民教育? ...
樓主: vailon
go

唔講政治,但有無人選校會考慮埋學校有無國民教育? [複製鏈接]

回覆:唔講政治,但有無人選校會考慮埋學校有無國民教育?

即時睇到揀適合自己家庭價值觀學校有幾咁重要。

w_y 發表於 13-12-10 15:56
即時睇到揀適合自己家庭價值觀學校有幾咁重要。

為什麼香港人如此害怕?
因為CY,林鄭,都先送子女去英國。
就算習總,女兒都送了去美國。
如果真是支持習總的,應該支持他的決定,放棄接受中國的國民教育。

就唔講政治! 請各位回想一下由1.母語教學 / 2.全日制 / 3.小班教學 / 4. 3 3 4 學制 / 5. 通識科 到 6. 國民教育... 呢10年政策改完又改, 唔該俾D時間同空間學校老師家長和學生喘息下啦....

引用:為什麼香港人如此害怕?因為CY,林鄭,都先送

原帖由 anntx3 於 13-12-10 發表
為什麼香港人如此害怕?
因為CY,林鄭,都先送子女去英國。
就算習總,女兒都送了去美國。

醒目開學勳章 王國長老

kongman 發表於 13-12-10 15:16
國民教育係咪真係咁可怕?香港好多學校(尤其名校)都係教會學校,個個禮拜要上宗教堂,日日規定要念經祈禱 ...

"你好有心思咁買咗啲好靚嘅文具俾個仔用,點知個仔話係「天父」賜俾佢嘅"
讀咁多年教會學校, 從未聽過天父賜文具, 請不要過份誇張

回覆:vailon 的帖子

J

kongman 發表於 13-12-10 15:16
國民教育係咪真係咁可怕?香港好多學校(尤其名校)都係教會學校,個個禮拜要上宗教堂,日日規定要念經祈禱 ...

咁你都可以話佛教學校洗人腦既, 又唔洗刻意針對基督教/天主教

Charlotte_mom 發表於 13-12-10 17:20
"你好有心思咁買咗啲好靚嘅文具俾個仔用,點知個仔話係「天父」賜俾佢嘅"
讀咁多年教會學校, 從未聽過天父 ...
絕對真人真事。親戚有小朋友喺教會幼稚園讀K1,全家無宗教信仰。小朋友有日喺屋企畫圖畫,忽然望住手上嘅顏色筆話「天父賜俾我嘅」,佢家長即時O晒嘴。所以,唔好睇輕宗教洗腦嘅威力,尤其係年紀咁細嘅小朋友,佢地唔識揀邊啲「需要」邊啲「唔需要」,學校教嘅嘢全部照單全收,學乜嘢都係。

樓上果位擔心孩子少少事就走去感謝天父的網友, 我順便答埋你在聖心發問的問題, 無論上下午校, 兩間聖心都一樣成日教你要感謝天父, 仁愛謙遜地做人! 我相信兩所學校都會盡力咁教好學生。

同埋, 如你說學校教嘅嘢全部照單全收,學乜嘢都係, 咁對待立心不良的國民教育更要小心囉!!

我寧願感謝天父,也不感謝國教內的國喎

引用:國民教育係咪真係咁可怕?香港好多學校(尤

原帖由 kongman 於 13-12-10 發表
你講得冇錯香港人已經俾人洗哂腦!

引用:Quote:原帖由+kongman+於+13-12-10+發表國

原帖由 samima 於 13-12-10 發表
你講得冇錯香港人已經俾人洗哂腦!
如果所指既洗腦,係指愛人如己、助弱小、感恩、謙卑、愛父母,關懷弟兄,咁, 幾好丫,洗啦,仲要洗多啲。

其實,當大家講"洗腦",不是單單只是指灌輸價值觀。如果單單指灌輸價值觀,咁由小朋友一出世,父母已灌輸價值觀(例如要分享,要禮貌,要孝順等)比佢地。 而呢啲價值觀唔係為咗支持某政府,而是待人處世既良好標準,灌輸呢啲價值觀,不會令某政府得益。

"洗腦"係有負面意思,某程度係指將大家不儘同意既價值觀,放入小朋友腦袋。或者係指統治者為延續統治而進行的灌輸價值觀工程。

qcheung1976  絶對認同!   發表於 13-12-10 22:57

講返國民教育把啦,有心人要轉移話題去宗教,無謂影響樓主。只能話上年幾十萬人上街反國教,又點可能唔重視,只係有些家長仲未接觸過中小學課程教材和活動情況,無諗過有些學校可以去到咁盡。

用宗教去同國教作比較,根本係低俗的偷換概念

回覆:rei0510 的帖子

引用:其實,當大家講"洗腦",不是單單只是指灌

原帖由 Christi 於 13-12-10 發表
其實,當大家講"洗腦",不是單單只是指灌輸價值觀。如果單單指灌輸價值觀,咁由小朋友一出世,父母已灌輸 ...
Agree

引用:其實,當大家講"洗腦",不是單單只是指灌

原帖由 Christi 於 13-12-10 發表
其實,當大家講"洗腦",不是單單只是指灌輸價值觀。如果單單指灌輸價值觀,咁由小朋友一出世,父母已灌輸 ...
你講得冇錯!所以做家長都唔可以俾外界洗腦!盲目去信!因為最影響子女係父母自己!

‹ 上一主題|下一主題