用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 阻大家小小時間,幼稚園選擇SC vs MS
go

阻大家小小時間,幼稚園選擇SC vs MS [複製鏈接]

阻各位小小時間,想請問一下各過來人媽媽,小兒九月细仔,有sc及ms英粤offer, target直資私小,但又驚P1戰鬥,應為了民生條龍放棄SC嗎?小兒活潑好動愛說話,愛英文同數字,表面上好適合SC的。
版主,如我不應在這裡post pls delete, thanks

2    0    0    0

回覆:阻大家小小時間,幼稚園選擇SC vs MS

真係錯位喎

醒目開學勳章 貢獻勳章

我會問自己鍾唔鍾意民小
如果唔係咁鍾意嘅話,我個人唔會因為"怕"而放棄爭取我覺得啱嘅嘢!
恐龍家

雖然確係post 錯區, 不過都答吓。 雖然SC也不保證一定入到神校 (眼見好幾個例子考直資全軍覆沒, 最終大抽獎入普通屋村小學), 但放棄MS亦不是甚麼大損失。

引用:真係錯位喎 +

原帖由 bearcat2003 於 13-12-09 發表
真係錯位喎
我明白呢度係談小一,但呢度嘅家長係經歷咗三年幼稚園同申請小一戰場,所以我想阻大家小小時間啫,谢

引用:我會問自己鍾唔鍾意民小如果唔係咁鍾意嘅話

原帖由 小曳人 於 13-12-09 發表
我會問自己鍾唔鍾意民小
如果唔係咁鍾意嘅話,我個人唔會因為"怕"而放棄爭取我覺得啱嘅嘢! ...
坦白講我對民小不多認識,所以更想問問這裡的媽媽

民生冇得自行及抽獎

556699 發表於 13-12-9 13:41
雖然確係post 錯區, 不過都答吓。 雖然SC也不保證一定入到神校 (眼見好幾個例子考直資全軍覆沒, 最終大抽獎 ...
識幾個讀KV, SC考小一成績都唔多理想....報成十幾間得D二線收, 好多連2nd in 都無...最後又係讀大抽獎抽到既學校算.. 所以, 我覺得讀龍校好D, 起碼個心定D, 費事考完小一後無間收, 走黎後悔!

KittyMelody1 發表於 13-12-9 13:55
識幾個讀KV, SC考小一成績都唔多理想....報成十幾間得D二線收, 好多連2nd in 都無...最後又係讀大抽獎抽到 ...

睇小朋友叻唔叻,唔叻我就prefer龍校

引用:民生冇得自行及抽獎 +

原帖由 CCSA1223 於 13-12-09 發表
民生冇得自行及抽獎
謝,我們自行冇分,大抽獎更加唔知抽到乜,所以不是我的考慮,但也非常感謝你

Cutemom0808 發表於 13-12-9 14:00
睇小朋友叻唔叻,唔叻我就prefer龍校
依家連D二線小學都爭崩頭, 好多叻既小朋友都無著落....

民生中應是band 1 尾? 其實都不差,不過不是dragon, 只有某%上小學then 中,有錯請改。

如目標唔係民小, 讀SC

回覆 MrBeast 的帖子

我會揀民生,起碼一條龍直上小學,中學,而且民生唔錯.讀sc 唔一定會考到好私校,尤其出生率越來越高,競爭超大,今年好辛苦,父母壓力超大.

當年我放棄民幼,因為我TARGET唔係民小,雖然小朋友現在唔係叫有好多OFFER,但係見佢呢3年係SC進步不少,上學開心,我都冇後悔

引用:Quote:原帖由+CCSA1223+於+13-12-09+發表民

原帖由 mrs.frog 於 13-12-09 發表
謝,我們自行冇分,大抽獎更加唔知抽到乜,所以不是我的考慮,但也非常感謝你

...
那就民生,我個朋友用民生backup,玩私小直資,冇壓力

mrs.frog 發表於 13-12-9 13:19
阻各位小小時間,想請問一下各過來人媽媽,小兒九月细仔,有sc及ms英粤offer, target直資私小,但又驚P1戰 ...
先唔好講鍾意邊間先, 因為很個人的...

FIRST OF ALL, 攪清楚MS, 唔係龍校.... 你要查清楚, 因為幼稚園應該多位過小學.... 我沒記錯, 應是50%上民小....

另外, 民小是吾你杯茶, 據說是抄寫比較多....

MC, 進可攻, 退可守.  玩過小一, 你便知有BACK UP 同無BACK UP 既分別

選MS, 但MS要reserve 小一位, 就要放棄政府位, 不過可以報t直資私小. 進可攻, 退可守.

如你target直資私小, 放棄政府位都無所謂啦.

sc 好多學生,其實大部份學生都考小一考得麻麻,話考得好真係好少數。
ms 話晒有小學,唔係最 top,但算係中上,好多人恨都恨唔到。
‹ 上一主題|下一主題