用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思小學附屬幼稚園 vs 啟思幼稚園幼兒園(九龍塘正校) ...
go

啟思小學附屬幼稚園 vs 啟思幼稚園幼兒園(九龍塘正校) [複製鏈接]

如果兩間都收,大家會擇邊間?

我查過:
啟思幼稚園幼兒園(九龍塘正校) - 小學上啟基小學 (私校,學費~$3xxx / month)
啟思小學附屬幼稚園 - 小學上啟思小學 (私校,學費~$7xxx / month)

如果有錯,請家長更正。
   1    0    0    0

我會揀啟思附小。因爲啟思幼稚園程度淺D,同埋啟思小學會比啟基好。

回覆:啟思小學附屬幼稚園 vs 啟思幼稚園幼兒園(九龍塘正校)

是否啟基、啟思小學也是行IB 的?

回覆:啟思小學附屬幼稚園 vs 啟思幼稚園幼兒園(九龍塘正校)

我就係呀!兩間都收咗,不過我一開始target啟小附幼,所以收到offer後不作他想。
兩者都係愉快學習,但啟小附幼著重兩文三語,而啟思重母語,睇你想要邊類型?
升小方面,啟小附幼唔係直升啟小,要面試但優先取錄,近年約一半學生升上去,啟小行IB,所以學費會貴。睇下你buy唔buy IB?但就算唔升啓小,佢公佈出來嘅升小成績睇落去都唔差。要睇返自己要求邊類型小學?

啟思幼稚園嗰間啟基唔係IB,但都係愉快學習學校。但要注意佢有好多個校舍,大家都有優先升上去啟基。

我自己覺得啟小附幼愉快學習之餘著重兩文三語,又叫有半條龍,而我自己buy IB,所以合哂我要求!

回覆 Crystalspman 的帖子

Thanks! 係BK"小學一覽"唔到啟基小學,請問有無家長知啟基小學校風同師資好唔好?

回覆:Crystalspman 的帖子

除左兩文三語你鐘意外,你知道他們是否重視自律,品德等方面嗎?另外40人一班,你有否擔心照顧不足?

‹ 上一主題|下一主題