用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KM vs. KV
go

KM vs. KV [複製鏈接]

小兒已獲KM原校收讀K1,但在沒有期望下收到KV am offer, 現在惆悵怎作選擇,有冇家長可給予一些意見?
   10    0    0    0

引用:小兒已獲KM原校收讀K1,但在沒有期望下收到K

原帖由 m306 於 13-12-03 發表
小兒已獲KM原校收讀K1,但在沒有期望下收到KV am offer, 現在惆悵怎作選擇,有冇家長可給予一些意見?
...
應該心中有數,問自己點解讀緊KM 而又走去考KV。

主因是因為考KV時,未肯定KM會否收K1,又傳說KM不是100%收所有N班學生,所以那時仍有報考其他以防萬一....

回覆:KM vs. KV

咁你覺得小朋友在km返學開心嗎?你本身是用家,你滿意km嗎?

你在KM是上午英粵,還是下午英普?

引用:主因是因為考KV時,未肯定KM會否收K1,又傳

主因是因為考KV時,未肯定KM會否收K1,又傳說KM不是100%收所有N班學生,所以那時仍有報考其他以防萬一.... ...
如果你報KV 原因係「以防萬一」,咁即係KM confirm 咗你,你啲backup plan 就變哂冇用啦... 咁答案會唔會好清楚呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

名氣 KV>KM
NET 時間 KM>KV
學生人數 KV>>KM
功課量 差唔多
KV有默書,KM得評估
親子活動 KM>KV
學費 KM>KV
我自己就揀:一動不如一靜
恐龍家

引用:名氣+KV>KMNET+時間+KM>KV學生人數+KV>>KM

原帖由 小曳人 於 13-12-03 發表
名氣 KV>KM
NET 時間 KM>KV
學生人數 KV>>KM
分析得

小兒係KM上午英粵....我希望佢小學升讀傳統小學,KM目前是很好,但我也只是一般凡人,當有機會入讀KV這級數的幼稚園,很難不有些少搖擺不定....

KV OVERALL中數係強,但KM亦唔見得比KV差,語言方面相信仲比KV強些,你自信英文方面你小朋友無問題的話,咪過去KV見識下佢地級數如何,但去左就無得返轉頭了,講完!

小朋友讀得開心,你又滿意,又有一班玩開既同學仔,熟悉既環境同老師。

回覆:m306 的帖子

其實想試都ok,小朋友適應得好快,不過真係冇得返轉頭架!

兩間都好,所以俾我就一動𣎴如一靜,希望你唔好兩間都hold位啦,好多小朋友等緊呢兩間嘅位架

引用:小兒已獲KM原校收讀K1,但在沒有期望下收到K

...
同學仔, KM啦!
問吓高年班攞了功課比較吓, KM會輸比KV嗎?
KV行大班教學, 真係要一班本身好自律的學生。
不過如果你放棄KM, 大把人多一個希望。

我都好想有呢個煩惱 不過聽聞如果無乜時間搞親子project,就揀kv,因為佢地好少勞煩家長參與 而kv個mode似小學d,真係好睇你要乜!人人都追捧kv,好難怪你唔心動嘅

引用:小兒係KM上午英粵....我希望佢小學升讀傳統

引用:小兒係KM上午英粵....我希望佢小學升讀傳統

小兒係KM上午英粵....我希望佢小學升讀傳統小學,KM目前是很好,但我也只是一般凡人,當有機會入讀KV這級數 ...
確定一下你講KV而唔係寶山?

小曳人  哈哈!衰嘢!  發表於 13-12-3 21:37

引用:主因是因為考KV時,未肯定KM會否收K1,又傳

主因是因為考KV時,未肯定KM會否收K1,又傳說KM不是100%收所有N班學生,所以那時仍有報考其他以防萬一.... ...
借問一聲。。。。結果係唔係所有PN班學生都升到K1呢?

‹ 上一主題|下一主題