用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果LH(am) , SC(am) 同KV (pm) 大家會如何取捨?LH 就最 ...
go

如果LH(am) , SC(am) 同KV (pm) 大家會如何取捨?LH 就最近屋企.. [複製鏈接]

如題
   10    0    0    0

回覆:如果LH(am) , SC(am) 同KV (pm) 大家會如何取捨?LH 就最近屋企..

哇小朋友係大B?咁幸運咁多好offer! 恭喜先〜我會prefer近屋企。

多謝, 佢係3月B

my daughter also got SC (pm) & KV (am), 實在魚與熊掌,難以取捨。

SC 同LH 既教學模式好相似,SC 就好似出名d  , 大家都係語景好 ; KV 就出名中數同紀律,樓上位媽媽講得岩,實在魚與熊掌 !!我想盡快決定,一來了左件事二來快快放位...

醒目開學勳章 貢獻勳章

你想點教先?想讀咩小學?
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

ai...其實我未認真study 小學既情況..但係偏向直資/私小多D, 如果唔得先諗大抽獎....咁呢3間在考小學同涵接上既成績又黠呢? LH 在website 就公開升小資料,但其餘兩間就冇既...但呢兩間似乎都好受家長歡迎...

引用:SC+同LH+既教學模式好相似,SC+就好似出名d

原帖由 JoeyCalbert 於 13-12-03 發表
SC 同LH 既教學模式好相似,SC 就好似出名d  , 大家都係語景好 ; KV 就出名中數同紀律,樓上位媽媽講得岩, ...
係EK 爬文得知CKY/TSL 好鐘情LH小朋友,如果你target 依類型小學,加上又近屋企,why not?

醒目開學勳章 貢獻勳章

係呀,如果你重視語言嘅話,LH very good
佢多小朋友入TSL/CKY,但入SFA都唔少!
但如果你鍾意傳統教學,想小朋友早d默書做功課,就KV
另一樣考慮,KV/SC 要轉am/pm,LH應該唔駛,3年都一樣
我自己就鍾意LH多d  
恐龍家

回覆:如果LH(am) , SC(am) 同KV (pm) 大家會如何取捨?LH 就最近屋企..

我會揀屋企,同當日小朋友 in 得好同舒服果間!如果想日日有 net, sc / LH, 想紀律好, KV, 但如果要名氣,就 sc / KV, LH 係新貴,歷史淺!

回覆:如果LH(am) , SC(am) 同KV (pm) 大家會如何取捨

LH 同SC 英普定英粤?語境考慮都梗要,如果小朋友已掌握母語,我會揀英普

引用:係呀,如果你重視語言嘅話,LH+very+good佢

原帖由 小曳人 於 13-12-03 發表
係呀,如果你重視語言嘅話,LH very good
佢多小朋友入TSL/CKY,但入SFA都唔少!
但如果你鍾意傳統教學,想 ...
AM/PM... Good point 小曵人!
啲興趣班要調嚟調去,煩死人

引用:回覆+小曳人+的帖子 ai...其實我未認真stu

原帖由 JoeyCalbert 於 13-12-03 發表
回覆 小曳人 的帖子

ai...其實我未認真study 小學既情況..但係偏向直資/私小多D, 如果唔得先諗大抽獎.... ...
想問LH係边間?

今年有幸去咗其中一場cky second in,用肉眼望考生手冊,一定係SC多過LH。當然最後邊間多學生會入CKY就唔知。始終SC/KV學生去傳統名校比LH多。KV世襲咗好多家姐哥哥讀神級官津,根本唔使玩小一面試。

回覆:bbalau 的帖子

Cky 是什麼小學?

引用:今年有幸去咗其中一場cky+second+in,用肉眼

原帖由 bbalau 於 13-12-03 發表
今年有幸去咗其中一場cky second in,用肉眼望考生手冊,一定係SC多過LH。當然最後邊間多學生會入CKY就唔知 ...

咁本身sc全校人數都俾LH咁多間加埋多

引用:Quote:原帖由+bbalau+於+13-12-03+發表今年

原帖由 sbux 於 13-12-03 發表
如LH總人數500,SC總人數800,我估我自己去果場唔係5:8 囉。

LH>SC>KV

估唔到LH有咁多家長支持,我仲以為大多人會vote for SC ....
am/pm係其中一個因素,LH & SC 都全係offer中英, 其實我隻B是在LH讀緊PN既, 對學校各方面我都好滿意, 只是K1多左呢兩間名牌俾我,我就亂了...
‹ 上一主題|下一主題