用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記有咩好?
樓主: nasu
go

維記有咩好? [複製鏈接]

picture 發表於 13-12-5 00:59
天外有天、人外有人……小一直資入學試有幾難真係好難講……每一間都好似比賽咁……一年難過一年…………一 ...
認同!根本冇得追!小一面試,呢間考小一程度(唔係k2/k3程度),嗰間就考小二程度;呢間D小朋友學八樣野,嗰間就學十樣....
愈多愈深係咪等於愈好?
我覺得而家嘅趨勢已經冇理小朋友嘅心智發展,更唔會理佢哋每個成長階段其實係應該要做乜!
好似只要喺頭幾年可以將佢塞到成為一個學術性嘅工具就「保証」佢將來一定有康莊大道咁!

我唔係亦無意批評家長做得啱唔啱,因大部份都係跟住呢個扭曲左嘅教育制度嚟行(當然亦可能係一個有供有求嘅惡性巡環),所有如果有任何冒犯,先跟你地講句唔好意思!

回覆:維記有咩好?

同意。如果家長只 target academic 維記根本唔適合。何况我一直都覺得考唔考到直資不是幼稚園的全部責任,家庭 culture 及教育亦十分影響一個小朋友。何况以我同啲家長傾偈,好多中途 k2 轉咗去 cckg 或 cdnis 或 sis 呢啲學校,所以 allocation 未必 reflect 所有!

維記畢業嘅學生除咗英文好之外,重有乜嘢過人之處?中文都一樣咁好嗎?學校有無訓練佢哋嘅紀律同埋自理能力?

引用:維記畢業嘅學生除咗英文好之外,重有乜嘢過

原帖由 kongman 於 13-12-07 發表
維記畢業嘅學生除咗英文好之外,重有乜嘢過人之處?中文都一樣咁好嗎?學校有無訓練佢哋嘅紀律同埋自理能力 ...
如果你是指守秩序,排隊,守時,按時交工課,說話聲量適當……etc 一定冇問題,學校有教。。

成日打人的學生會罰企。

自埋能力方便,playgroup 時已要學洗手換鞋等………PN教刷牙K1再教一次。

好似k2開始要自已負責通告,交工课……

我諗沖涼,梳洗,換衣服等由家庭教育負責都ok

引用:Quote:原帖由+kongman+於+13-12-07+發表維

原帖由 picture 於 13-12-07 發表
如果你是指守秩序,排隊,守時,按時交工課,說話聲量適當……etc 一定冇問題,學校有教。。
補充一點……如你熟Montessori concepts你會知montessorri way 是非常重視自理 and self discipline

回覆 Vlone778 的帖子

點會係第一位呀,好多仲嚴重
小朋友的同學中,有家境比較富有,亦有普通家庭,但互相比併的情況很少,亦吾覺得學校白鴿眼。

引用:Quote:原帖由+Vlone778+於+13-12-05+發表收

原帖由 picture 於 13-12-05 發表
有可能吧!這個我沒刻意探討過。反正如收了不用研究,不收就算知道也改變不了。

...
我敢说st cat才是no. 1

我囡表哥讀維記,奶奶湊佢成日同我講佢都唔知返學學左乜,乜都唔識歌都學唔到,同埋聽好多家長話淨係讀PN,K1就讀第間,唔知真定假?St Cat我有朋友個女讀緊,佢話無根德園好,小朋友成績好因為出邊個個月報成萬蚊班上,更有同事個女讀St Cat無小學收!!

引用:+本帖最後由+jane__411+於+13-12-8+01:51+

原帖由 jane__411 於 13-12-08 發表

我囡表哥讀維記,奶奶湊佢成日同我講佢都唔知返學學左乜, ...
首先會唔會小朋友講英文但係你奶奶聽唔明?又或者個小朋友跟本唔想唱比你奶奶聽呢?同埋維記有本歌集同點讀筆,我個女一播歌就琅琅上口。唔好成日聽人講,你自己有冇見過個小朋友先?你踩間學校唔緊要,你奶奶咁話個小朋友就唔係幾好啦!人地咁講你個女你會有咩感覺先?可能對你奶奶嚟講係要識背乘數表至叫學到嘢呢?

引用:+本帖最後由+jane__411+於+13-12-8+01:51+

我囡表哥讀維記,奶奶湊佢成日同我講佢都唔知返學學左乜, ...
幼兒期,如果家長無緊貼小朋友學習進度,唔係咁易聽得出佢唱緊咩歌。尤其維幼唱啲歌係三語,你奶奶如果聽唔明英普,真係分分鐘連佢唱緊歌都唔知。和樓上一樣,我小朋友和同學仔個個都開籠雀咁唱不停口,英普粵輪流轉台。無論你評論維幼或st cat,你個sample size要大啲先準確。一個半個其他家長講嘅嘢可以好主觀!

我明白你的出發點是想分享你所見所聞。

不過有最近有位SC準家長fans在有EK言論好激進……無謂聊起佢了。

就讓這維記post圍繞返維記

Thank you

想問下維幼高年級家長,維幼學中文字如果無抄寫練習,學校係用乜嘢方法令佢哋識寫中文字?英文有phonics, 但中文可以點學?小朋友今年Vic K1,想了解多D!

淨係讀PN  k1就轉走!

當然這樣的例子

1  术身心儀的kindergarten 冇 PN class.
2  轉有宗教背景的kindergarten
3  較喜歡一條龍………………

恕我直言,在朋友圈子中,冇聽說維記有咩好,只聽過一上小學馬上「香」中文。

我都聽過,亦認同!其他學校唔香中文都香英文數學,每日返得3幾個鐘,學得幾多?5歲小朋友記得幾多?

引用:我都聽過,亦認同!其他學校唔香中文都香英

原帖由 kittyland06 於 13-12-08 發表
我都聽過,亦認同!其他學校唔香中文都香英文數學,每日返得3幾個鐘,學得幾多?5歲小朋友記得幾多?

...
如果你認為唔香中文就會香其他科,就維記啦!

我剩係覺得幼稚園太 academic 會香咗個童年

引用:我剩係覺得幼稚園太+academic+會香咗個童年

原帖由 kittyland06 於 13-12-08 發表
我剩係覺得幼稚園太 academic 會香咗個童年
初小狂追也不見得會有快樂童年。

‹ 上一主題|下一主題