用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記有咩好?
樓主: nasu
go

維記有咩好? [複製鏈接]

ajfamily 發表於 13-12-16 21:50
有好多英文功課我可誇口說家長冇一定英文水平根本陪唔到個細路做,在這裏孩子會遇強越強。老師唔會比壓力家 ...

弊!我就係o個D英文唔好既家長添!
請問可唔可以透露下D功課會係點?

對係香港受教育的家長,最難應該係有關phonics的功課,sound buttons, 幾個字,問你which word has the most sounds,  又或者叫你寫出有2 sounds或3 sounds的字。

Phonics我已經決定放手比學校,但其他英文功課冇問題掛?

回覆:維記有咩好?

維記好在小朋友家長一定有唔錯嘅職業

何以見得? 有些家長只是平凡打工仔, 不是醫生律師等專業人事

Jane1983  醫生、律師都係平常打工仔呢!  發表於 13-12-17 11:24

回覆 irene_the_pooh 的帖子

其他如寫book report,學校有suggested activities和 book report的模式,問吓小朋友what was the story about? The character I loved....Why I loved the character......
仲有係輪流帶class pet(毛公仔)回家過週末,之寫journal,之後在班上present。兩頁紙,豐儉由人,寫多寫少無所謂。

回覆 Vlone778 的帖子

可能我自閉,讀咗咁耐,只係同幾個家長比較好傾,因為寒暄使吾使搭校車,會知道幾個小朋友住邊區。但講到職業,就真係一個都吾知,我都吾太care。

不過d家長都係斯文人居多。

回覆 mingling1980 的帖子

可能 CWB campus 係唔出奇..

Jane1983 發表於 13-12-17 11:16
回覆 irene_the_pooh 的帖子

其他如寫book report,學校有suggested activities和 book report的模式,問 ...
唔該晒!呢D都應付到!

Jane1983    發表於 13-12-17 16:38

angelaywtang 發表於 13-12-15 16:46
識得個台灣媽媽,仔仔victoria幼稚園畢業,考吾到維記自己小學,依家派到一個完全吾出名既本地小學,呢間學 ...
呢個post係講維記有乜好絕對不可以講有唔好!

其實唔明點解呢度d家長唔肯接受學校有改進的地方,硬要唱好維記,間間學校有好同唔好都好正常,不過家長團結都係好事!

引用:Quote:angelaywtang+發表於+13-12-15+16:46

原帖由 jane__411 於 13-12-19 發表

其實唔明點解呢度d家長唔肯接受學校有改進的地方, ...
不要講到個post是维記家長團結埋一齊帮學校賣廣告咁。呢個post只有大概十個家長有reply 主要都係解答prospective家長的疑慮。

之前ajfamily 都講過每一間學校都有不完善的地方,亦得到大家認同。

咁你個姪現情況點呀?k1打算轉校吧?

間間學校都有好有唔好。不過純粹小朋友派唔到名小就話間幼稚園唔好,就似乎件事太簡化了。
p.s. 單靠“小朋友望落矇”並唔能夠客觀分析到啲咩呀

回覆:vvann 的帖子

如果有仔女讀緊維記, 自然明白家長為何喜歡學校. 我女讀緊, 冇得彈. 基本上反維記既人, 都係擔心學校唔夠谷. 坦白講, 大部份維記家長未必個個高尚職業, 但都讀過下書, 知道咩叫留前鬥後. 讀書讀成廿年,好易失興趣和好快謝. 維記家長都覺得仔女讀到大學是預料, 唔係本地大學都會送佢外國讀大學, 所以都唔會心急幼稚園就要去谷. 每人需要唔同, 選擇咩學校都有自己原因, 冇需要激動.

咁家長梗係覺得學校好至比小朋友讀,其他學校如玫瑰崗 st cat 咁亦好多家長話好!

如你喜歡維記的強項(語言環境、enquiry learning), 維記咪好囉嗦,如你要操練多D,維記咪不足囉,各取所需啦。我女兒由維記pre-nursery 讀到維記中學,十多年來我都唔係好知D家長做什麼職業,大家見面只會講仔女。

-19 03:14

其實唔明點解呢度d家長唔肯接受學校有改進的地方, ...
系EK,比起其他名幼家長,維記家長算好克制平和。
我都好少為學校同人争論,噪來無謂。叻吾叻、醒吾醒,父母心中有數,吾系人地講也就系也。

mingling1980  Agree :D 見個個數小朋友返學都好開心  發表於 13-12-19 11:32

揀得維記一定覺得維記好,如果唔係都已經轉校啦。維記培養小朋友爱閱讀、爱发問、喜欢探索、presentable、有自信,我覺得对一個3-6歲小朋友嘅長遠发展,遠超只着重谷功課、寫字等操練。認識一班維記家長都是看長線的,已諗中/大学出國到那裏、甚至已target某所中/大学。

我大女讀原一年走左,誰記唔啱,我中唔到维記毒。完全唔知佢係學校做過什麼,還有很多... 都係嗰句,啱你的你會好die hard, 但好多人其實只貪名氣,好似好威,心知肚明。

引用:我大女讀原一年走左,誰記唔啱,我中唔到维

原帖由 bitbitjade 於 13-12-20 發表
我大女讀原一年走左,誰記唔啱,我中唔到维記毒。完全唔知佢係學校做過什麼,還有很多... 都係嗰句,啱你的 ...
請問走咗去邊?

回覆:bitbitjade 的帖子

其實表達唔喜歡間學校就夠,又冇得罪你,冇需用詞咁刻薄。呢d係咪就係揀唔同學校家長既分別

‹ 上一主題|下一主題